ŽIVĚ: Čtyři Galilea na Ariane 5

Nejsilnější evropská raketa Ariane 5 posloužila vloni v listopadu k rozšíření evropského navigačního systému Galileo. Zatímco dříve používané Sojuzy vynesly najednou dvě navigační družice, Ariane si poradí hned se čtyřmi kousky. Systém je sice již rok v částečném provozu, ale aby dosáhl plného stavu, potřebuje ještě přidat další družice. Na kosmodromu v Kourou proto již stojí další Ariane 5 se čtyřmi družicemi Galileo. Pokud bude její start úspěšný, rozroste se počet navigačních družic evropského systému z osmnácti na dvaadvacet a do plného stavu už budou chybět jen čtyři družice.

Ačkoliv jsme slibovali, že Vám tento mimořádně zajímavý start zprostředkujeme v rámci našeho živě a česky komentovaného přenosu, osud nám udělal čáru přes rozpočet a ani jeden z našich redaktorů, kteří dělají přímé přenosy, nemůže být v době startu u počítače. Aby ale naši diváci o start nepřišli, přinášíme Vám alespoň tento článek s originálním přímým přenosem. Nezapomeňte, že start by měl přijít v 19:36 našeho času.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/Galileos_atop_Ariane_5_node_full_image_2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

23 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Čtyři Galilea na Ariane 5”

  1. Vlastimil Pospíchal napsal:

    V závěru přenosu se komentátoři zmínili o misi BepiColombo, která nás čeká za necelý rok.

  2. Miroslav napsal:

    NAVRH…zrejme máte jasnú predstavu o skladbe prenosov, avšak pri mimoriadnej príležitosti ,,raz za život,, 🙂 čo tak zaradiť do LIVE&CZ ,,test padákov Orionu,, … https://twitter.com/NASA_Orion/status/940662168969777152

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Bohužel jsem nebyl u PC, abych Vám mohl odpovědět dříve. Návrh zajímavý, ale nejsem si jistý, zda je tento test dostatečně vizuálně atraktivní. Více mne láká udělat přenos ze zážehu motoru RS-25. Uvidíme.

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Měl bych návrh. Zkuste anketu, na téma, co by mohlo být zajímavější pro lidi. Já nic nemám proti tomu zážehu motoru RS-25 ani padákům, sám jsem dva přenosy ze statických zážehů už viděl. Jen přemýšlím, co se u toho všechno dá říkat, a že je to docela hlučné, bezbarvý plamen a mračna páry. Ikdyž vy, při vašich schopnostech, dokážete povídat o čemkoliv – vaši improvizovanou včerejší live verzi Vesmírných dotazů při odloženém startu Electronu jsem slyšel dvakrát. Protože byla dobra a hezky se poslouchala.
        Každopadně by to byla zajímavá změna, a tak často se takové testy zase opakovat nebudou. Loď se dokončí a nic se už testovat nebude, stejně jako raketa se dokončí a je po testech.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za tip i za pochvalu. Odpovědi ale mohly být lepší, protože jsem nebyl zdravotně úplně fit.

      • RYAN napsal:

        … p. Hadač, prenos bude na predchádzajúcom FB odkaze, 09:10 AM CT (16:10, SK&CZ) …

      • RYAN napsal:

        … samozrejme, RS25 je atraktívnejší, ja len, že prenosy sa vzájomne nevylučujú, preto som Vás na ,,padák,, upozornil (upriamil Vašu pozornosť na zváženie, keďže viacero plánovaných štartov sa preložilo) … Ako som napísal ,,once in a lifetime,, … Avšak rozumiem …

  3. Milos napsal:

    Ariane 5 je pre mna uz dlhu dobu najkrajsia raketa na svete. Zeby preto ze je zenskeho rodu? Samozrejme subjektivny nazor.
    Neviete mi poradit ako start Ariane 5 vzhliadnut nazivo?

  4. Dave S. napsal:

    Kluci, to se nepovedlo. Julian Danzer vůbec stream nezačal. Naštěstí jsme lidi lifrovali přímo na arianespace.com

  5. Přemek P napsal:

    Zdravím, nevíte někdo něco nového o problémech s „hodinami“ družic Galileo ?

  6. zvejkal napsal:

    Tak drzim palce.
    A kedy ma ist posledna varka?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.