Dočkali jsme se! Vesmírné osudy v knižní podobě

Dámy a pánové, máme ohromnou radost, že Vám v tomto krátkém článku mohu oznámit radostnou novinku. Ve spolupráci s nakladatelstvím Cpress se nám podařilo převést seriál Ondřeje Šamárka a Lukáše Houšky do hmatatelného formátu, který si můžete objednat z e-shopu. Čtenářsky mimořádně oblíbený seriál Vesmírné osudy mapuje životní cesty významných astronautů, konstruktérů i myslitelů, kteří definovali kosmonautiku tak, jak ji dnes známe. Ve srovnání s internetovou verzí, která na našem portálu vycházela téměř dva roky, budou v knize hned dvě bonusové osobnosti a některé kapitoly se dočkaly přepracování. Kniha to opravdu není malá – má 656 stran, má rozměry 216×276 mm a váží více než dva a půl kilogramu! Vzhledem k blížícím se Vánocům si myslíme, že se jedná o velmi vhodný dárek všem fanouškům kosmonautiky.

S myšlenkou vydat Vesmírné osudy v knižní formě, jsme si pohrávali již dlouho, ale realizace nebyla jednoduchá. Nejprve jsme uvažovali o tom, že bychom využili spolupráce s portálem Stream.cz, která se nám vyplatila v případě seriálu Kritické momenty kosmonautiky. Tady ale vznikl problém s výrazným nedostatkem obrazových materiálů z mládí mnoha osobností. Videoseriál, který by byl součástí takového projektu, by se tedy vytvářel jen velmi složitě.

Následně jsme vsadili na možnosti crowdfundingu a oslovili jsme naše čtenáře, zda by nebyli ochotni přispět na vydání této knihy přes Knižní startovač. Zájem čtenářů byl veliký, podařilo se nasbírat celkem 143 820 Kč, což je úctyhodný výsledek, ale vzhledem k rozsahu knihy to stačilo jen na 35% potřebných nákladů. Ani v tomto případě jsme se však nevzdali a hledali jsme nové cesty.

Velmi nám proto pomohl zájem nakladatelství Cpress, které naše autory oslovilo. Jednání probíhalo férově a rychle, takže postupem času se začala spolupráce prohlubovat a výsledkem je novotou vonící vydání knihy, na kterou jsme se všichni tolik těšili. Pokud byste měli o knihu zájem, můžete si ji objednat v e-shopu společnosti Albatros media.

Připravujeme samozřejmě i křest knihy Vesmírné osudy za účasti obou jejích autorů. V blízké době Vás budeme informovat o bližších detailech. Mohu však prozradit, že bychom chtěli křtít ještě do konce listopadu a nebude to v Praze – právě naopak – radost by měli mít hlavně obyvatelé z východní části republiky.

Zdroje informací:
http://www.albatrosmedia.cz/
http://www.cpress.cz/

Zdroje obrázků:
https://cdn.albatrosmedia.cz/…DF224A032E8D2F10D4368D809FE80A0A&size=

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

72 komentářů ke článku “Dočkali jsme se! Vesmírné osudy v knižní podobě”

  1. lvy napsal:

    Tak i ke mě už se dostala jen se přiznám, že jsem čekal něco trochu jiného. Kniha se asi napsaná spíš pro laickou veřejnost a ne pro někoho, kdo se o kosmonautiku zajímá víc.

    Jde o to, že se v knize dozvíme jaké bylo počasí, jak se kdo měl, ale nedozvíme se skoro žádná fakta. Chybí většina technických informací. Je to prostě napsáno formou vhodnou do novin, kde si to přečte kde kdo a bude spokojen.

    Já jsem očekávala především konkrétní informace a ty tam chybí. Ano, dneska se dají dohledat na netu, ale to pak nemá smysl si kupovat knížku.

    Pokud by se náhodou plánovalo druhé vydání tak doporučuji jednak opravit chyby a hlavně pak přidat boxy s technickými informacemi. Jo a ještě by bylo vhodné odstranit fotky mlhovin a spol, které jsou navíc přepálené a nahradit fotkami raket atp.

    Berte to prosím jako konstruktivní kritiku od někoho, kdo čekal něco jiného. Pro laickou veřejnost je možná kniha tak akorát. Kdo ví?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Děkujeme za názor, ale osobně si myslím, že když se kniha jmenuje Vesmírné osudy (navíc s podtitulem Historie dobývání vesmíru ve 29 příbězích), tak ze slov osudy a příběhy se dá usoudit, že v knize nebudou technické detaily, ale spíše příběhy, tedy čtivě zprostředkované životní příběhy zajímavých lidí. Navíc zastávám názor, že v knize je obsaženo i mnoho důležitých technických informací.

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Abych přispěl svojí trochou do mlýna – jak už napsal Dušan, už z názvu je patrné, že se jedná o životopisy, kde nelze čekat rozsáhlé technické stati. Za sebe a své kapitoly jsem se snažil být exaktní co možná nejvíce, ovšem nechtěl jsem to dělat na úkor čtivosti. Pokud chcete čistě technické informace, není životopisná kniha úplně nejlepší zdroj.
      Ohledně těch konkrétních informací – co máte přesně na mysli? Abych pravdu řekl, z Vašich připomínek nejsem moc moudrý, protože jsou trochu vágní.
      Problém je taky v tom, že každý má jiný pohled na to, co je to ideální čtení. A ani u jednoho člověka to není ve všech případech stejné, mám v knihovně knihy o kosmonautice, které jsou nesmírně svižné, čtivé, mají atmosféru, ale na konci se vlastně člověk nic nedozví o datech, technických řešeních a podobně. A pak jsou zase knihy, které jsou nabité technikáliemi, až jednomu přechází zrak, jenže po deseti řádcích se klíží oči, protože je to takový suchopár, že se to nedá v kuse číst. Ale mám přitom rád oba póly. Snažil jsem se proto, aby tam bylo ode všeho alespoň trochu.
      Ty mlhoviny a hvězdy, to je otázka osobní chuti. Nám to přišlo jako hezký nápad a já osobně z toho mám dobrý pocit. Vždyť koneckonců – odjakživa se lidé do těch míst chtějí vydat a kosmonautika vznikla právě proto…

  2. ejencik napsal:

    Tak mi Jezisek donesl Vesmirne osudy a jsou skvele.
    Ackoliv vetsinu veci ctu podruhe, tak mne obcas neco prekvapi, treba ze Gilruth se nedozil pristani na mesici 😉 protoze zemrel 19.9.1935
    Ale jinak ode mne ma rodina na par dni pokoj.

  3. von Schmeks napsal:

    Moja knižka mi už prišla, len mi ju manželka vzala že bude až pod stromček 🙁

  4. Rudolf Šíma napsal:

    Chybí mi ta možnost zakoupit večeři s tvůrci. 🙂 Každopádně nadšeně blahopřeji autorům. Skvělý konec roku, když už to nevypadá na start FH. 🙂

  5. Petr Kasan napsal:

    Je fajn číst, že dobrá věc se podařila. Děkuji a gratuluji (nejen) autorům ☺

  6. KineCZek napsal:

    OBJEDNANO … diky moc za (urcite skvele) odvedeou praci! Uz KMK byla skvela kniha, o kvalitach noveho pocinu tudiz nemam pochybnost. Jsem samozrejme moc rad, ze to tentokrat uz vyslo. 🙂

  7. Adam Trhoň napsal:

    !!! Chlapi, tomu říkám načasování. Letos to budou hodně drahé vánoce… Hrozně moc gratuluju a přeju, ať se po knížce jen zapráší 😉

  8. pbpitko napsal:

    Knižné vydanie poteší !
    Mne sa najviac páčil seriál Michael Voplatka : Deník kosmonautky
    Samanthi Cristoforetti

    https://kosmonautix.cz/tag/denik-astronautky /

    Možno aj tento seriál ray výjde aj knižne. Veľmi by som to uvítal a aj by som prispel. Ale to je možno hudba budúcnosti ktorá nekdy nezaznie. Ale kto Vie ?
    pb 🙂

    Mohutné Ď. aj za Osudy !

    pb 🙂

  9. Spytihněv napsal:

    Tak to nemá chybu. Jsem moc rád, že se podařilo Vesmírné osudy vydat klasicky papírově. V dnešní době je to čím dál těžší. Kupuji! 🙂

  10. Branislav Pecho napsal:

    Páni, tak toto je super správa. Asi mi pribudne kniha pod stromčekom. Ďakujem za predčasné Vianoce 😉

  11. Juraj Baláž napsal:

    Obdivujem autorský tím, že sa mu podarilo zohnať práva k ruským obrázkom. My sme kedysi potrebovali nejaké fotky kvôli knižke o Bellovi a bolo naozaj ťažké. Kolega bol v kontakte s nejakým múzeom v Moskve.

  12. Tomáš Jiřičný napsal:

    Gratuluji a předem děkuji (již osvědčeným) autorům. Zároveň klobouk dolů všem, kdo se na vydání podíleli; každá takováto publikace je vzácná…jsem rád, že se to nakonec podařilo. Konečně vím o co napsat Ježíškovi 🙂

  13. Bill napsal:

    Tak toto bude super dárek pro mojí ženu. Ona tyto příběhy přímo hltá. Moc Vám děkuji! 🙂

  14. ptpc Redakce napsal:

    Som rád, že sa podarilo vydať Vesmírne osudy v klasickej knižnej podobe. Ja sám som „papierový“ typ.

    P.S.: Trpezlivosť ruže prináša… 🙂

  15. Racek napsal:

    Kluci, Vy zruinujete můj důchod a vnuci nebudou mít na mlíčko … Ale otevřu a rozbalím si ji až ulehnu na Štědrý den do postýlky. Za odměnu že jsem byl celej rok hodnej (na sebe, jistě).

  16. Jiří Dostál napsal:

    Díky moc za hezký dárek, objednáno. Autorům gratuluji, že se nakonec vydání tohoto parádního díla v tištěné podobě podařilo!

  17. Karel Zvoník Redakce napsal:

    Skvělá zpráva! Oběma pánům gratuluji a knize přeji aby se dobře prodávala.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Věřme, že se prodávat bude – minimálně podle zájmu v komentářích.

      • ventYl napsal:

        Inac len tak okrajovo, nedopatral sa niekto u Stream-u, kolko Kritickych momentov sa predalo? Viem, ze tato otazka zaznieva castejsie a ze priamy pristup k informaciam o predajnosti nemate, ale zvedavost je silna 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Přesná čísla opravdu nemáme, ale bylo to určitě více než 1000 kusů, protože pokud se nepletu, tak první náklad byl 1000 ks a musel se dělat dotisk.

      • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

        Je to něco mezi 1 000 a 1 500 kusy, počty se dozvím vždycky na začátku roku. Pokud chcete, můžu to pak posčítat. 😉

  18. Systemfailure napsal:

    Výborná zpráva !!! Objednáno !

  19. Štěpán Krňanský napsal:

    Super zpráva,

    moc gratuluji žě to vyšlo… Knížku si koupím a pokud bude stejně dobrá jako Kritické momenty kosmonautiky vyřešili jste mi právě polovinu dárků na Vánoce 😀

  20. Michal Bursík napsal:

    Tak to je pecka. Mám velkou radost a moc vám gratuluji.
    Už jsem napsal Ježíškovi 🙂

  21. zemiak napsal:

    Na slovenskej stranke http://www.albatrosmedia.sk je nedostupna 🙁 No nic, budem dufat, ze sa k nej do Vianoc dostanem

  22. Gustav Bazala napsal:

    Objednáno… Děkuji za dárek!

    (Jen se mi líbí, že knížka vychází až v pondělí a už je na ni sleva )

  23. Kupka napsal:

    Taky jsem tehdy na nepovedenou sbírku přispěl.

  24. Rado napsal:

    Tak to je super správa. Idem to kuknúť. Držím palce aby sa dobre predávala. A samozrejme klobúk dole pred autormi.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.