ANKETA: Na jaký moment roku 2018 se těšíte nejvíce?

Rok 2017 se pomalu blíží ke své poslední čtvrtině a tak je čas se začít dívat na to, co nám přinese rok následující. Předpokládám, že všichni fanoušci kosmonautiky tak nějak tuší, že právě rok 2018 bude bez přehánění mimořádný. Proto jsme se rozhodli, že tradiční anketu s očekávanými událostmi zveřejníme o pár týdnů dříve než obvykle. Rok 2018 totiž nabídne tolik událostí, že je vhodné na ně začít upozorňovat se značným předstihem. V minulých letech jsme Vám vždy nabídli deset nejzajímavějších momentů následujícího roku s tím, že jste mohli hlasovat pro tři možnosti. Vzhledem k nabitosti roku 2018 Vám však přinášíme rovnou 20 významných momentů a svůj hlas můžete dát hned pěti událostem.

Start družice TESS pro výzkum exoplanet, start indické lunární sondy a landeru Chandrayaan 2, rozjíždějící se Google Lunar X-prize, start rentgenového rusko/německého teleskopu Spektr-RG, premiéra rakety LauncherOne od Virgin Galactics, start servisní mise MEV-1, která bude pomáhat jiným družicím, Dragon 2 In-flight abort test, tedy zkouška schopnosti záchrany druhé generace lodí Dragon za letu, Orion Ascent Abort-2 – opět zkouška záchranného systému za letu, tentokrát u lodi Orion, vypuštění ruského modulu Nauka, Oblet lidí v Crew Dragonu kolem Měsíce, start evropské sondy Solar Orbiter pro výzkum Slunce, první lety lodí Crew Dragon od SpaceX, první lety lodi Starliner od Boeingu, přílet OSIRIS-REx k asteroidu Bennu, Přílet sondy Hayabusa-2 k asteroidu Ryugu, start americké sondy Parker Solar Probe k výzkumu Slunce, start americké sondy InSight k výzkumu marsovské seismické aktivity, start evropsko-japonské mise BepiColombo k Merkuru, start americko-evropského Dalekohledu Jamese Webba, start čínské mise Chang’e 4 k Měsíci – to je dvacet událostí, které by mohly nastat během roku 2018.

Je prakticky na 100% jisté, že se všechny tyto momenty v příštím roce nestihnou – už jen kvůli časové kolizi startů BepiColombo a Webbova teleskopu bude muset jeden z projektů sklouznout na rok 2019. Přesto je při pohledu na tento výčet na první pohled jasné, že rok 2018 rozhodně nebude ve znamení nudy (a to se do ankety ještě některé momenty nevešly). Stejně tak je možné, že do roku 2018 přetečou některé projekty, které jsou momentálně plánované na konec letošního roku, ale nic z toho nedokážeme v současné době ovlivnit – vycházíme z aktuálních časových harmonogramů. Budeme rádi, když v anketě zahlasujete a ukážete nám, na co se v příštím nabitém roce nejvíce těšíte.

Ani dnes nebude chybět zhodnocení ankety právě skončené. Zajímalo nás, jak hodnotíte nově zavedené krátké zprávy, které se zobrazují v pravém bočním sloupci. Anketu jsme spustili 20. června a celkem v ní za tři měsíce hlasovalo 1083 návštěvníků. Tímto bychom chtěli všem dobrovolníkům poděkovat za jejich hlasy, které nám poskytly cennou zpětnou vazbu.

Výsledky ankety: „Jak se Vám líbí krátké zprávy v horní části pravého sloupce?“

Výsledky ankety: „Jak se Vám líbí krátké zprávy v horní části pravého sloupce?“

Při pohledu na výsledky cítíme radost. Velice nás těší, že 97% čtenářů krátké zprávy zajímají, považují je za pozitivní a alespoň občas je čtou. To, že 2/3 hlasů hlasujících krátké právy nadchly je pro nás samozřejmě velmi potěšující a jsme rádi, že čtenáři naši novinku přijali takto kladně. I my sami cítíme, že nám krátké zprávy otevírají nové možnosti. Je nám jasné, že se nikdy nemůžeme zavděčit všem a proto jsme svým způsobem rádi, že 3% hlasujících dokáží novinku ignorovat a že jim nijak nekomplikuje čtení našeho webu. Zároveň jsme rádi, že hlasujících, kterým krátké zprávy vyloženě vadí je méně než 1%. Tvorba webu je dynamický proces a je potřeba brát ohledy na názor většiny. Snad nás těch osm hlasujících kvůli krátkým zprávám nepřestane číst, tedy pokud nešlo jen o nějaké trolly, kteří z principu hlasují pro negativní možnosti.

Ještě jednou děkujeme Vám všem, kdo jste v právě skončené anketě hlasovali – poskytli jste nám cennou zpětnou vazbu a budeme velmi rádi, pokud zahlasujete i v anketě nové. Její konec plánujeme na přelom let 2017/18, což není zase tak daleko – jen o měsíc déle, než tu byla minulá anketa.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

59 komentářů ke článku “ANKETA: Na jaký moment roku 2018 se těšíte nejvíce?”

  1. Alois napsal:

    Zajímavé je, že stále přibývají hlasy u projektů, které se v příštím roce zcela jistě neuskuteční a naopak u “ mého “ favorita – indického landeru/roveru na Měsíc nepřibývá nic a proto je stále na 0% a na posledním místě. Aby se dostal alespoň na 1% zájmu a odpoutal se z posledního místa potřeboval by alespoň 10 dalších hlasů. Zdůrazňuji, že jeho start je potvrzen na 2. čtvrtletí 2018 a že se jedná o vskutku atraktivní projekt.

  2. Alois napsal:

    Pro ty , kteří se nejvíce těší na konec prosince 2018 a operace sondy NH u KBO :uvádím : 400 dní do průletu, 500 mil. km od cíle, 40 AU od Slunce a 4.300 dní v kosmickém prostoru.
    Průlet bude sice 1.ledna 2019, proto asi nebyl NH v anketě, ale poslední fáze přibližování bude nesmírně zajímavá a nejen poslední korekce, ale i první snímky “ z dálky“ které odhalí dosud tajemnou sestavu tělesa, či těles.

  3. Alois napsal:

    Průběžně sleduji anketu pro její vypovídací hodnotu, příkladně pořád přibývají hlasy u odsunutých projektů, ale to jen na okraj.
    Není mi jasné hodnocení :
    Pod anketou je uveden počet hlasů, nemá to být počet respondentů ?
    Když sečtu všechny udělené hlasy dostanu se na číslo 5.333.
    Pokud by každý respondent udělil 5 hlasů, bylo by do 1.067 respondentů.
    Zřejmě tedy část udělila méně než 5 hlasů.
    Dovolil bych si navrhnout jiné hodnocení, spočívající v údaji kolik respondentů z celkového počtu pro ten který projekt hlasovalo.
    Příkladně pro R.Dragon kolem Měsíce by to bylo :
    při počtu resp. 1425 – 69% respondentů
    při teor. počtu resp. l.067 – dokonce 92%.
    Pokud bude příspěvek připadat jako spam tak se omlouvám, jen si krátím čekání na start Delty.

  4. Alois napsal:

    V anketě stále přibývají hlasy pro projekty, které byly z roku 2018 odsunuty. Je možné že tito lidé o tom nevědí a hlasují v dobrém úmyslu, na druhou stranu ti kteří pro ně již hlasovali a nyní ví, že nepoletí, se zcela jistě na jejich start v roce 2018 již netěší a kdyby hlasovali nyní hlas by tam nedali.
    Nevím zda je to technicky možné, ale bylo by vhodné, v rámci objektivity, odsunuté lety z ankety vyškrtnout, či vymazat.

  5. Alois napsal:

    Jasný favorit JWTS vypadl, přednost dostal Merkur, což je pochopitelné z hlediska nebeské mechaniky.

  6. Alois napsal:

    Indové potvrdili sondu k Měsíci na březen. Na to že poletí má, oproti těm, které s velkou pravděpodobností v příštím roce nepoletí, příkladně oblet Měsíce Muskovými turisty, málo hlasů a přitom to bude lahůdka, bude nejen přistávat, ale poveze i rover.

  7. mave napsal:

    Anketa je hodně uspěchaná. Takový článek a anketa by se měla vydávat na konci roku.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To je těžké. Do konce roku zbývají tři měsíce a kousek. To je doba, po kterou u nás ankety běžně visí. Jelikož budeme tuto anketu ukončovat na přelomu roků 2017 a 2018, „museli“ jsme ji vydat už teď, aby v ní mohlo hlasovat co nejvíce lidí. Bohužel i za cenu toho, že do té doby může dojít k nějakých odkladům.

      • mave napsal:

        U jiných anket, které nejsou tak časově omezeny se to dá pochopit, ale tady to možná chtělo trošku upravit pravidla… Aspoň by bylo více jasno jak je to s těmi odklady. Možná by pak první místa obsadil FH, po kterém se tady tolik čtenářů pta. Ale to už je teď stejně jedno.

  8. Alois napsal:

    K dnešnímu dni 75% respondentů hlasuje pro oblet Měsíce turisty, zajímavé.

  9. Michael Voplatka Redakce napsal:

    Mi pro změnu v anketě chybí Chang’e 5 🙂 Když se nad tím člověk zamyslí, je kříž dělat podobnou anketu v oboru plném odkladů a změn.

  10. Alois napsal:

    Na svém názoru zdaleka netrvám, naopak budu velice potěšen, pokud příští rok ukáže, že jsem se mýlil. Ostatně je to jen názor a nejsme v Kostnici. Jen bych podotknul že o tom kdy v té které lodi poletí posádka nerozhoduje provozovatel, ale v případě Ameriky příslušný správní orgán. Pokud tomuto orgánu bude stačit jeden úspěšný let tím lépe pro kosmonautiku.
    V každém případě je třeba aby Musk provedl v pilotovaném programu nejméně čtyři lety, nejméně proto, že při prvním letu FH zřejmě nebude nákladem plně funkční Dragon a nepoletí se k Měsíci.
    V limitu 15 měsíců je tedy minimálně třeba každé 3 měsíce se uskutečnit jeden bezchybný let v pilotovaném programu, ať pilotovaný, nebo nepilotovaný, či zkušební bez kosmické lodi. Do konce tohoto roku není ale nic oficiálně hlášeno a tak se limit zřejmě smrskne na 12 měsíců a to se mi zdá málo, ale velice rád se budu mýlit.

  11. Pití napsal:

    Jen drobna vytka… Hlasovat muzete pouze v desktopove verzi stranek, protože v mobilni anketa neni videt

  12. Martin Gembec Administrátor napsal:

    Už jsem si u nadpisu říkal, to bude pěkně blbá anketa, když si budu vybírat jednu možnost. Naštěstí tomu tak není. A naštěstí něco se odsune na další rok a tak se bude na co těšit 🙂

  13. HnD napsal:

    Ten první start FH tam opravdu chybí. Myslím, že by to byl jednoznačný vítěz.

  14. Jirka Hadac Redakce napsal:

    Za me je to fakt jednoduche, PTScientists, ja ten descent stage a rover chci videt;-) a konecne to bude neco, kde se krome startu mozna bude dat sledovat pristani a prubeh:-)

  15. jan napsal:

    je neuvěřitelné,že mých 5 tipů skončilo mezi prvními 6 :),jedeme všichni na stejné vlně 🙂

  16. jakubv napsal:

    za mě
    největší událost bude oblet Měsíce lidmi po 45 letech,pokud počítám dobře.
    A pak samozřejmě start JWST

    • Alois napsal:

      Čistě z technického hlediska se nedá oblet Dragona s lidmi kolem Měsíce stihnout. Dragon nemá homologaci na LEO a FH dosud neletěl. aby dostal homologaci na pilotovaný oblet Měsíce jsou potřeba nejméně tři bezchybné bezpilotní lety na LEO, pak pilotovaný let na LEO, pak nejméně tři bezpilotní lety kolem Měsíce. Dragon pro pilotovanou verzi není zdaleka hotov. Do konce roku 2018 zbývá 15 měsíců, kdyby první let v pilotovaném programu byl 1.října, další by měly následovat ve dvouměsíčních intervalech. Nic takového se nechystá a sám Musk připustil, že FH nebude tak snadný jak se zdálo a bez spolehlivého FH, nikdo povolení k letu lidí k Měsíci nevydá.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ty počty potřebných startů máte odkud, prosím? Že se tu s nimi tak skálopevně oháníte.

      • Alois napsal:

        Poslední postavená kosmická loď pro lety na LEO vezla posádku až při pátém letu / Čína /. Poslední postavená kosmické loď pro oblet Měsíce měla číslo 8 všechny lety bez posádky / Rusko, tehdy Sovětský Svaz let s posádkou, který měl zřejmě následovat v důsledku triumfu Apolla se neuskutečnil /. Kosmická loď Apollo obletěla Měsíc s posádkou pod číslem 8 a absolvovala dva bezpilotní lety s vysokou návratovou rychlostí simulující návrat od Měsíce a 6 bezpilotních a jeden pilotovaný na LEO pod č. 7.
        Případům z minulého století pro přípravu na LEO jsem nepřihlížel, úroveň techniky se nedá srovnávat, proto jsem vycházel z čínského programu. Pro oblet Měsíce, právě k vyšší technické úrovni jsem počet přípravných letů z minulého století podělil dvěma.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Myslím, že sekvence startů čínských lodí Shenzhou na LEO či lodí Zond a Apollo k Měsíci se nedá takto zjednodušeně aplikovat. Na doložení svého názoru uvedu ohledně LEO tři aktuální příklady: Crew Dragon, CST-100 Starliner, Federace. U všech je plánován jen jeden nepilotovaný let, a hned další v pořadí má být již s posádkou. Pokud jde o oblet Měsíce, mohu nabídnout taky nejnovější příklad: Orion. U něj je po jednom nepilotovaném letu opět druhý plánován již s posádkou.
        Pokud však přesto setrváte na svém názoru, znamená to, že to podle Vás VŠICHNI dělají blbě. Zamyslete se nad tím, prosím.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Federaci beru zpět, u ní se plánují dva nepilotované lety před pilotovaným. Ale o to nejde. U Crew Dragonu píšete „jsou potřeba nejméně tři bezchybné bezpilotní lety na LEO“, a přitom SpaceX staví v souladu s kontraktem s NASA jen jeden Crew Dragon pro let na LEO bez posádky. Druhý exemplář staví pro let s posádkou.

  17. Spytihněv napsal:

    Jsem mohutně zvědav, jak Japonci zvládnou svou Hayabusu. Na rozdíl od „jednodušší“ OSIRIS-REx si Hayabusa veze hromadu doplňků. Třídílný mobilní modul MINERVA, statický modul MASCOT, impactor s výbušninou HMX, pak vyšle k samostatnému letu kameru, naváděcí terče a čip se jmény lidí (včetně mého 🙂 na povrch… no mají toho hodně.

  18. rhronza napsal:

    Myslím, že největší událost bude start JWST. A hned za ním „černý kůň dostihu“ Falcon Heavy :-))

  19. Alois napsal:

    Já se nejvíc těším na výzkum MU69 v prosinci sondou NH, který se do ankety nevešel.

  20. Adam Trhoň napsal:

    Až Elon Musk oznámí, že FH bude startovat na začátku 2019 😀

    Z toho co není uvedené se těším na cokoliv od ARCA Space Corporation: https://www.youtube.com/channel/UCEj_j2XCSPcPD4u4XwcQGDw

  21. Alois napsal:

    Musk bude rád když dostane licenci na pilotovaný let na LEO, o čemž i tak pochybuji, že to do konce příštího roku stihne.

  22. Kupka napsal:

    1) Falcon heavy
    2) Crew Dragon
    3) New Shepard
    4) Starliner

  23. gg napsal:

    Co třeba další veřejně známé testy nebo demonstrace Raptoru? 😉

    A zcela na okraj: https://www.instagram.com/p/BZA0s7EAmF1/

  24. Spytihněv napsal:

    Skvěle nabitý rok. Výběr mi dal zabrat 🙂 Nebyl ale Solar Orbiter už někdy před půl rokem přesunut na únor 2019? Na stránce ESA sice pořád trůní zpráva o roku 2018, ale ta je už z dubna 2015, podle mě došlo letos ke změně.

  25. Karl napsal:

    Nechci předem pesimisticky kazit radost, ale jestli se z tohoto výčtu povede v roce 2018 alespoň polovina, tak to bude hodně velký úspěch. A především jsem tam nenašel každoroční evergreen Falcon Heavy. Samotnou Nauku, už bych taky nechal spát v pokoji. A smajlík sem už fak nepatří, spíš škareďák.

  26. casso napsal:

    trosku som sa cudoval ze tam nie je falcon heavy 🙂

  27. Štěpán Krňanský napsal:

    Hlasoval jsem stejně, že občas kouknu, a teď je čtu také pořád 😀

    Jinak zatím nejtěžší anketa co tu byla, hodně jsem přemýšlel pro co hlasovat (a to ještě že posunuli start SLS 🙂 ).

  28. Jiří Kos napsal:

    Hlasoval jsem, že na krátké zprávy „občas kouknu“. Ale teď jsem se přistihnul, že na ně koukám automaticky vždycky. Takový je život …

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.