AKTUÁLNĚ: Exploze na Mysu Canaveral

Na Mysu Canaveral před chvílí došlo k explozi. Problém se objevil na rampě SLC-40, kde se ke statickému zážehu připravovala raketa Falcon 9, která měla v sobotu ráno našeho času vynést telekomunikační družici Amos 6. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, ale exploze byla slyšet hodně daleko. Nosič je kompletně zničený a z rampy stoupá hustý, černý dým. Celou událost sledujeme a nové podrobnosti zařazujeme do tohoto článku, který se postupně aktualizuje.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

124 komentářů ke článku “AKTUÁLNĚ: Exploze na Mysu Canaveral”

  1. Adam napsal:

    Tak Falcony Heavy a již letěný asi jen tak nepoletí…

  2. Vladimír Podivínský napsal:

    Hodně mě tato zpráva mrzí, ne jenom proto že jsem se těšil na česky komentovaný přenos. Beru to optimisticky, chybama se člověk učí. Naštěstí na špici neseděly lidé, nebyl to Falcon heavy a ani to nebyl znovu použitý nosič. To by byla mnohem větší rána pro společnost. Hezký den a děkuji za kvalitní informace.

  3. dolph1888 napsal:

    Žádná tragédie, stane se. Proto se tankuje v bezpečné vzdálenosti, proto probíhají statické testy. Z chyb se člověk učí.

    • asdf napsal:

      Přesně tak. Někteří se tady z toho skoro hroutí, ale prostě takové věci se stávají. A myslím, že i Space X jistě počítá s tím, že se prostě taková věc může stát.

      • dolph1888 napsal:

        Každá lidská činnost nese riziko, kdo by chtěl žít ve vatě či dokonalém světě? Já ne, zmizel bych faktor překonávání překážek a chuti do další činnosti, což by znamenalo konec lidského vývoje – stagnaci, úpadek.

  4. JardaP napsal:

    Z těch fotek to vypadá, že výbuch začal na boku rakety.

  5. Jaroslav Alois napsal:

    Pohonné hmoty se až do okamžiku tlakování před startem odpařují. Páry kyslíku a vodíku jsou třeskavou směsí a stačí malá jiskra nebo výboj statické elektřiny.

    • Vojta napsal:

      Čistý vodík by se na Falconu 9 vůbec vyskytovat neměl, ale kapalný kyslík je sám o sobě pěkné svinstvo, ve kterém hoří i diamanty (předehřáté na dostatečnou teplotu). Ale pokud není smíchaný s něčím hodně reaktivním, mělo by to jen hořet a ne tak prudce vybuchnout.
      Pokud to nebyly hypergolické „zápalky“ (které by ale měly být o trochu níž u motoru druhého stupně) ani hydrazin uniknuvší z družice (s kapalným kyslíkem by asi reagoval bouřlivě), tak mě napadá jen dost divoká situace, kdy někdo prohodil hadice a na natlakování kyslíkové nádrže použili vodík místo hélia.

      • Jaro Pudelka napsal:

        Predpokladám, že z bezpečnostných dôvodov by každá takáto hadica mala mať iný uzáver – aby k takejto zámene nemohlo dôjsť. Teda pokiaľ niekto nebude s tým uzáverom komunikovať pomocou kladiva a proste to tam „narve“!

  6. Peter P napsal:

    100 komentariv, skoda ze kvoly tak neprijembej udalisti. Co sa tyka toho poistenia urcite zaujimave tema pre buducnost. Ako momentalne vizera trh v oblasti vypustania nakladov. Ake su ceny kolko co stoji a podobne. Kolko asi musi stat poistka pri $200m satelite. Este stale tomu nemozem uverit. Cena akcii Tesli sla dole. Skutocne si to nezasluzia. Fakt musi byt ten Elon neustale pod tlakom. Dufam, ze mu neuzemnia jeho nosic Falcon 9 na dlho. Uz aj tak su pozadu z planom a pokial nevypustia aspon dalsie 3 alebo 4 satelity tento rok tak bude hlboko v strate. Kazde opozdenie je problem. Mozno sa nakoniec bide musiet posunut an misia na Mars o dalsie dva roky.

  7. Martin napsal:

    To by mě zajímalo, který chudák zaměstnanec to odnese a kdo ten satelit proplatí. Štěstí, že tam alespoň nebyl slovenský skCube, pokud vím.

  8. Lopez napsal:

    Dotaz z jiného soudku. Ráno jste zveřejnili zajímavé statistiky návštěvnosti. Zajímalo by mně, jak se tato smutná událost na návštěvnosti projevila.

    Sám jsem otevíral kosmonautix okamžitě poté co jsem se o výbuchu doslechl a opakovaně se sem celý den vracel.

    Doufám samozřejmě, že podobných aktualit bude co nejméně. :-/

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Odrazila se velmi výrazně – článek už má téměř 10 000 přečtení a na blog dnes přišlo skoro 8300 lidí, což je téměř trojnásobek běžného stavu. Určitě z té příčiny nemáme radost, ale „těší“ nás, že k nám lidé v takových situacích zamíří a hledají tu informace. Je to pro nás známka toho, že čtenáře naše práce v průběhu let zaujala a když se něco děje, tak vědí, kam mají jít. Toho si ceníme, ale byli bychom samozřejmě rádi, pokud by k podobným událostem nedocházelo.

      • Grejty napsal:

        U mňa rovnako, o výbuchu som sa dozvedel 60 km od bydliska, v obchode, cez FB Kosmonautixu. Prvá reakcia bola „sakra“, následne po príchode domov som Kosmonautix sledoval priebežne. Skvelá práca, ako vždy!

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Děkujeme za pochvalu, ale jak jsem už psal, byli bychom rádi, kdyby podobných událostí bylo co nejméně.

  9. Lubomír napsal:

    Ve stínu této zprávy o havarii Falconu poněkud zapadla zpráva některých serverů že včera havarovala v Číně raketa Dlouhý pochod se zpravodajskou družicí GAOFEN . O této havarii (pokud se skutečně stala ? ) zatím Čína mlčí.Na některých portálech jsou i fotografie trosek rakety z dopadové oblasti . Možná že k vypuštění ani nedošlo a jsou to jen spekulace ?

    Zdroje : Spaceflight 101 , Spaceflightcom a další . Lub.

  10. Ta nejistota 200 vs 285 milionů je dána cenou výroby a cenou za jakou byla družice prodána.

  11. Peter P napsal:

    Je to strasna skoda. Skutocne to prislo nevhod, ale an tato nehoda moze prispiet k tomu, ze Falcon 9 bude bezpecny nosic. Budu pripravene nove procedury, nove kotroly a podobne. Je nutne uvazovat aj o moznosti sabotaze. Jednalo sa skutocne o citlivy naklad a armadnu zakazku. Skoda dneska, hlavne ked ma Kosmonautix to vyrocie

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Amos 6 neměl být armádní. S myšlenkou sabotáže bych pracoval opravdu až v nejkrajnějším případě.

      • Radim Redakce napsal:

        Já ji rovnou a s klidným svědomím vylučuji. Konspiratorům pak doporučuji dýchat zhluboka…

      • Rudolf Šíma napsal:

        Pravděpodobnost nula? Tak hezký ten svět zase není. A to si fakt nemyslím, že Twins zbourala nálož CIA a Hitler žije na Havaji. Jsem také přesvědčen, že sabotáž vyšetřovatelé rychle vyloučí.

  12. RiMr napsal:

    Mrkněte na tohle, jen jsem to tak prolnul:

  13. hansnasa napsal:

    To je smůla taková škoda.Čekal bych výbuch někde v oblasti motorů,ale evidentně nastala chyba mezi družicí a druhým stupněm.Jsem zvědav s čím SpaceX přijde.

    • Jaro Pudelka napsal:

      Ak sa toto potvrdí, tak je lepšie, že sa to stalo pri statickom teste motorov než pri ostrom štarte. Už teraz mi je zle z úrovne a obsahu komentárov na TV staniciach a bežných bulvárnych webov. Tam totiž chodí väčšina populácie a preberá tak „obraz“ o kozmonautike. O to záslužnejšia je činnosť tohto webu.

      • Al napsal:

        holly falcon, to bola rana. bohužiaľ som sa túto správu dozvedel na jednom „mienkotvornom“ webe. píšu a netušia o čom. ani prečo. a tá diskusia k článku. nechápem.
        každopádne veľká škoda. som zvedavý ako dopadne vyšetrovanie.

  14. Rudolf Šíma napsal:

    Tak takový ohňostroj jsem Kosmonautixu k narozeninám opravdu nepřál. Když už se to ale stalo, tak mne docela mrzí, že to nebylo s nákladním Dragonem. Ukázalo by se, jak je možnost záchrany nákladu reálná. Pořád doufám, že z toho vyjde SpaceX dobře, že to neohrozí starty z Vandenberg Base.

    • Kami napsal:

      dnes by nákladní Dragon nezachránilo nic, spekulovalo se, že se mohl zachránit při předchozí havárii, ale to bylo za letu. Dnes by se asi nezachránil ani Dragon 2 s jeho motory, ta exploze byla tak náhlá…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Přesně tak, ta aktualizace softwaru obnáší pouze to, že pokud by znovu došlo k havárii, která byla vloni, tak by Dragon vystřelil své padáky, aby se zachránil. Při explozi na rampě by mu to bylo k ničemu.

      • Rudolf Šíma napsal:

        Jo, díky oběma. Jsem dub. Vůbec jsem si neuvědomil, že nemá čím odletět.

      • RiMr napsal:

        A to já si myslím, že i pro takovéto případy záchranná věžička nebo její ekvivalent slouží. Všimněte si po jaké době se teprve Amos sesypal na zem.

      • Rudolf Šíma napsal:

        Já si to také myslím, ale korekční motory halt kabinu s nákladem neunesou.

  15. ahoj napsal:

    Kyslíková nádrž je ta vyšší nebo nižší ? Podle mě příčina havárie je: došlo ke konfliktu Amosu a 2.stupně Falconu.

  16. Jaroslav Alois napsal:

    Vypadá to, že exploze nastala mezi nosičem a věží těsně pod aerodynamickým krytem užitečného zatížení, který odpadl vcelku. Mohla by to být klidně sabotáž.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Prosím, tohle je vždy až ta poslední možnost! Podobné spekulace mohou vést u některých čtenářů k nedobrým asociacím, díky za pochopení.

      • Ondra_99 napsal:

        Hlavne sabotaz je tady naprosto nepravdepodobna. Hlavne z duvodu toho, ze krom odkladu par startu (v pripade sabotaze opravdu jen velmi malo startu) by tady nic neziskali. Naklad nebyl niak „extra zajimavy“, firma ktere naklad patri taky neni niak vyznamna.

      • JardaP napsal:

        Ta vlajka pod kterou to bylo vyrobeno už pro některé lidi významná je.

    • Jaro Pudelka napsal:

      P. Alois preboha!!! Ak chceme vôbec špekulovať, tak ako veľmi pravdepodobnú príčinu vidím v úniku hydrazinu z družice. A samozrejme následná explózia.
      Možno blbá otázka, je pri statickom teste motorov natankovaný aj druhý stupeň?

      • kolemjdoucí napsal:

        …jak sám píše Elon, došlo k tomu při plnění druhého stupně pohonnými hmotami.

    • kolemjdoucí napsal:

      …taky to tam vidím.
      Mohlo by to být v místě napojení konektoru spojovací hadice věže.
      Tady je vidět již odklopenou věž (úplně horní hadice slouží k temperování nákladu, aby se tam nesrážela voda) – https://youtu.be/uVREvlfi6NE?t=262

      Jak sám Elon poznamenal (viz výše) došlo k tomu při plnění druhého stupně pohonnými hmotami.
      Osobně spíše tipuji kyslík, který je docela záludný (někdy stačí třeba jen trocha tuku…).
      Zda se mohl podílet únik hydrazinu z prostoru nákladu je v tuto chvíli z dostupných materiálů těžké odhadnout, ale jeho teplota vzplanutí je okolo 50°C, což na nádrží chlazené LOX se nezdá moc pravděpodobné… navíc je tam prudký výbuch bez známek předchozího požáru.

      PS: Lidský faktor v tom bude asi hrát významnější roli, ale záměr bych v tom nehledal (i když s ohledem k situaci na trhu i nákladem mohou pochybnosti být).

      • Jaro Pudelka napsal:

        Ďakujem za vysvetlenie. Stále teda zostáva možnosť chyby na strane obslužnej veže.

    • Štěpán napsal:

      Já s panem Aloisem i trochu souhlasím a nemyslím si, že tento názor je špatný, či ukvapený. Tato možnost tu je, i když malá. Asi to nebude ze strany SpaceX-nemá k tomu důvod. Ale co takhle pojistný podvod, akorát s něčím trochu větším a dražším. A náklad byl z Izraele-takže i krajní teroristický útok (tedy spíš sabotáž)nesmíme vyloučit. Snad se to ale takto nestalo.
      PS. Viděli jste tu tečku, co v oblasti při výbuchu proletěla? Co to bylo? Moucha,letadlo?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To mi opravdu nepřijde reálné. Tu tečku identifikovat nedokážu. Počkejme si na oficiální rozbory.

      • Lukáš napsal:

        Na zahraničním fóru se shodli, že to byl pták.

  17. kopapaka napsal:

    @elonmusk
    „Loss of Falcon vehicle today during propellant fill operation. Originated around upper stage oxygen tank. Cause still unknown. More soon.“

  18. Michal napsal:

    A to jsem se už nějaký ten týden těšil, že se podívám na váš komentovaný přenos… Škoda…:(
    Snad to nebyla vina rakety.

  19. Racek napsal:

    No, předčasné hodnotit. Problém to jistě bude a velké ztráty pro p. Muska a bolehlav pojišťoven.
    Já si ovšem pořád myslím totéž. Prostě méně je většinou více. Záběr p. Muska je totiž dle mě příliš široký. S relativně malým týmem dokázal skoro zázraky, ale už dlouho mám pocit, že jede příliš dlouho na ostří nože. Ono vynášení družic je tvrdý byznys. A konkurence nespí, že.

  20. Štěpán napsal:

    A rampa patří Space X, nebo někomu jinému?

  21. Dan napsal:

    No, neplánovaný ohňostroj ke čtvrtým narozeninám :-/ Ta spekulace ohledně úniku hydrazinu se potvrdila, nebo je příliš brzy? Pokud tam opravdu došlo k zapálení hydrazinu, mohl by z toho Falcon vyjít docela dobře, poněvadž pokud mě paměť neklame, jediná hypergolika, která F9 používá, jsou TEA a TEB.

  22. tonda napsal:

    Jede vám psaný komentář?Mě od 17.11ne!Martine,nezapoměl jsi se připojit?

  23. Tom napsal:

    Strasne my je lito, ze je odklad vsech raket a hlavne Falcon x heavy (mozna jsem udelal v nazvu chybu)

  24. Spytihněv napsal:

    SLC – 41 je naštěstí přes 2 km daleko….

  25. Kami napsal:

    a já se tak těšil na sobotu, takže se cítím jako děcko, co mu zrušili večerníček.A taky se bojím, že to dost nabourá ty skvělé plány SpaceX na příští rok, to je jak kdyby zrušili i Studio kamarád.
    Jak je daleko rekonstrukce rampy 39A? Kdy by z ní mohl odstartovat nějaký Falcon, když by se ukázalo, že v raketě chyba nebyla?

  26. Majkl napsal:

    Všiml si někdo, že na tom ČT24 říkali, že první stupeň už jednou letěl a přistál?

  27. Radim Redakce napsal:

    Exploze je hodně nejpříjemná, ale tady se potvrzuje, že Kosmonautix je prostě profík. Výborná práce pokud se zpracování infa týká!

  28. scr00chy Redakce napsal:

    To, jestli je Amos-6 v pořádku, zatím není jisté. Statické zážehy se někdy opravdu provádějí i s nákladem. Je to čistě na zákazníkovi. Je tam riziko (jak jsme dnes viděli), ale zároveň tam jsou určité přínosy – zákazník má možnost během testu nanečisto vyzkoušet i vlastní systémy.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ve většině případů tam náklad není. Snad tomu tak bylo i tentokrát.

      • Solmyr napsal:

        Naopak doufejme ze tam byl naklad a zpusobila to ona. Lepsi aby to byla chyba jedny telecom druzice (navic pravdepodobne pojistene), nez nosice. Byla by skoda aby uzemnili celou rodinu F9 a tim odlozili start FH.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        I tak se ne to můžeme dívat. Zatím nikdo netuší, co přesně se mohlo pokazit.

      • tonda napsal:

        Ale to je velmi nepravděpodobné,aby družice způsobila výbuch nosiče.To už je silná spekulace.Ale jestli zkoušeli to odložení startu a stoupl tlak,jak zde někdo už psal a přehnali to,tak i negativní data jsou cenná i když teď se nám to nelíbí,bude zpoždění,našli hraniční hodnoty!Musíme se obrnit trpělivostí,i když je to mrzuté!

      • Solmyr napsal:

        Myslim ze pokud vzplane nadrz s hydrazinem tak neni problem, aby narusil nadrze druheho stupne a ty zase prvniho.

      • Cateye napsal:

        I kdyby se už nyní ukázalo, že je na vině náklad, tak se bude muset vyšetřit jestli k selhání nedošlo nějakou systémovou chybou, takže nás odklad startů čeká tak, nebo tak.

  29. tonda napsal:

    Jo to je fakt smůla!!Ale byl to statický test,takže bez družice,to je plus,nebo ta dobrá zpráva,a ta druhá je,že to byl nový stupeň,ne už letěný!POkud by byl už letěný,tak by to byla voda na mlýn těm pochybujícím a bylo by to další zdržení ve znovupoužitelnosti!Teď musíme doufat,že chyba byla na zařízení rampy a ne na raketě!Jasně,zdržení bude,ale jde o to jak dlouhé!

    • RiMr napsal:

      …no rampa je bohužel prý na sra*ky… X měsíců bude trvat jen to než ji znovu postaví a vybaví… 🙁

      • tonda napsal:

        SLC-40 asi bude dlouho mimo provoz,ale teď musí zjistit příčinu!Další dva starty F-9 měly být z Vandenbergu a na mysu mají rozpracovanou LC-39,ten erektor asi mají víc než jeden ,takže by to neměl být až takový problém.Teď kde se stala chyba??!!

    • Jaroslav Alois napsal:

      Že by rampa zavinila destrukci na ní umístěné rakety mi není známo.

      • RiMr napsal:

        …tím se bezpochyby myslí mechanismy rampy, potrubí, čerpadla, ventily, hadice, procesy. To, že se rampa naštvala a mlátila schodištěm do tlakových nádrží je opravdu nepravděpodobné..

      • tyčka napsal:

        A nebo rovnou exploze tohoto vybavení rampy.

      • tonda napsal:

        Bohužel,jednou je to poprvé!Ale bylo by to to menší zlo!

      • tonda napsal:

        Jen mě napadla tzv.Nedělinova havárie na Bajkonuru,R-16,Sojuz T-10-A-kosmonauty zachránila věžička!Možná moc nescházelo i u Gemini,nevím číslo,Staford a Armstrong,zhasl motor a raketa zůstala stát,chyba byla na kabelech rampy.

      • Jaroslav Alois napsal:

        U Nedělina se zažehl během oprav natankované rakety druhý stupeň, u Gemini někdo “ zapomněl“ v jednom z motorů plastikové víčko, v případě Sojuzu vznikl požár v motorovém úseku prvního stupně.
        Jediný případem, kde pozemní zařízení způsobilo zkázu nosiče je Mariner 1. Nosič letěl správně, ale pozemní kontrola hlásila ztrátu směru, neboť písařka při opisování kontrolního programu na děrnou pásku, omylem / možná za dost vysokou částku / vynechala pomlčku. Následně byl nosič povelem zničen.

      • RiMr napsal:

        A co ta „skorokatastrofa“ při startu Skylabu/Saturnu V kdy vadná dioda (?) skoro způsobila katastrofu – nepřepnutí na vitřní zdroje energie v průběhu startu (resp. přepnutí zpět na pozemní zdroj)? Viz článek zde.

  30. Adam Trhoň napsal:

    Robin Seemangal ‏@nova_road 14m14 minutes ago

    I was in my office and I thought the building had been struck by lightning. It knocked ceiling tiles down and when we went out to see what.. …happened the automatic sliding doors were knocked out of their tracks. – source

    Nemyslí tím posuvné dveře na budově svojí kanceláře?

  31. rexino napsal:

    Najbližsí pol rok-rok očakávam že sa štartu falconu nedočkáme. A Falcon Heavy bude tak možno 2018

  32. Jaroslav Alois napsal:

    Rakety jsou pořád jen cisterny se střelným prachem, maximální opatrnost nesmí polevit, pokud se tak stane je malér na světě.

  33. Franta napsal:

    Tak to je smula. Aspon, ze jsou vsichni zivi a zdravi, raket a naklad se postavi znovu.

    • Majkl napsal:

      Řekl bych, že šlo o statycký zážeh, takže náklad poškozený nebude

      • RiMr napsal:

        „statYcký“ ? 🙂
        …hrubkami to začíná a bouchajícími raketami to končí! 😀

        To se zas odpůrci SpaceX dneska zřídí do němoty… 🙂

      • Majkl napsal:

        Omlouvám se 😀 V této euforii jsem napsal takovou hrubku až se stydím

      • RiMr napsal:

        V poho, taky jsem z toho nějakej špatnej 🙂 Hlavně že se nikomu nic nestalo, to by byl průser kolosální..

      • Franta napsal:

        Tak jeste lepe. Hlavne aby se ted prislo na to, proc to rachlo, aby se to dalo napravit.

      • RiMr napsal:

        Doufejme, že půjde o nějakou závadu např. při manipulaci nebo v procesech, či na pozemním zařízení a ne o minu v konstrukci která bouchla… TO by zas byl na půl roku-rok SpaceX bez rakety.. A FH by neodstartoval ani příští rok..

      • Majkl napsal:

        Jestli se nepletu tam minule při statickém zážehu SpaceX experimentovalo s odložením zážehu a zkloušeli jak se ohřívá palivo.. Je možné, že dnes experimentovali zase a kapánek to přehnali? S rostoucí teplotou paliva se zvedal tlak v nádržích až explodovali..

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Možné to je.

      • peter napsal:

        Majkl – mne to príde ako nepravdepodobné, nejaký poistný ventil tam určite majú, a zrejme rátajú s tým, že tlak bude stúpať. Vlastne po celú dobu sa LOX odparuje, takže nezdá sa mi, aby bola nádrž tesne uzavretá. Nakoniec pri štartoch je možné si všimnúť, že v nejakom čase blízko štartu prestane byť vidieť paru stúpajúcu od rakety, to je zrejme vtedy, keď sa nádrž uzavrie tesne a začína tlakovať.
        Čo sa týka RP-1 , ten má bod varu okolo 150°C, takže tu podobné správanie nehrozí.

      • Ričrd napsal:

        Koukám Majkle, že v „této“ euforii jste pořád… 🙂

  34. Majkl napsal:

    Nééé to snad není možné… Napřed čína a teď toto? 🙁

  35. Adam Trhoň napsal:

    Dá se nějak otevřít tohle?
    http://science.ksc.nasa.gov/shuttle/countdown/video/
    Druhý řádek vlevo by mohl být záběr na incident…

  36. Adam Trhoň napsal:

    Z Twitteru: Chris B – NSF
    Lots of Cape/KSC workers have reported the Falcon 9 set to launch with Amos-6 has exploded on the SLC-40 pad. Emergency crews arriving.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.