Největší motor na tuhá paliva na světě

QM-1 – za touto zkratkou najdeme první ostrý test vylepšeného motoru na tuhá paliva, který známe z dob raketoplánů. Oproti nim ale bude o 25% větší a stane se tak největším motorem na tuhá paliva na světě. Tyto motory mají v první fázi letu pomáhat chystané raketě SLS, je proto potřeba je důkladně vyzkoušet. Proto přichází zkouška QM-1 (Qualification Motor -1), která proběhne už zítra, tedy 11. března v 16:30 našeho času. Dá se očekávat přímý přenos na NASA TV – určitě bychom k tomu zítra vydali samostatný článek. Dnes jsme si pro Vás připravili dvě infografiky, které se týkají právě zkoušky QM-1, které jsme navíc přeložili do češtiny.

Motory na tuhá paliva pro SLS

Motory na tuhá paliva pro SLS
Zdroj: https://scontent-vie.xx.fbcdn.net
Překlad: Autor

Infografika ke zkoušce QM-1

Infografika ke zkoušce QM-1
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net
Překlad: Autor

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/qm-1_aft_skirt_2_0_2.jpeg
https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/…43009a1609e66f2556aace015f481d19&oe=55802DF2
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/…8d2d035a1bbc17d60cdb80cb21e41509

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Největší motor na tuhá paliva na světě”

  1. Nemo napsal:

    Jak se vlastně dostane to ztuhlé palivo z horního bloku dolů do trysky ?

  2. Vlastimil Svoboda napsal:

    Jsem velký fanda tohoto serveru a pravidelný čtenář, ale když vidím, jak se např. v první infografice motají dohromady segmenty s motory a bloky, je mi až těžko u technického srdce.
    V každém případě, za články velký dík.

  3. Jaro Pudelka napsal:

    Všimol som si, že je to skladačka z piatich motorov. Existuje možnosť variabilnej konfigurácie SRB napr. 3 motory, 4 motory a to podľa aktuálnej užitočnej váhy, ktorú raketa ponesie?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      S něčím takovým se nepočítá. SLS by měla vždy létat pouze s pětisegmentovými motory. Ono je to hodně i kvůli tomu, že je při startu velmi těžká a právě motory na tuhá paliva mají za úkol ji odtrhnout od země. U lehčích raket – třeba Atlas V je poměr mezi vynášeným nákladem a hmotností rakety menší, takže se dá nosnost kalibrovat přidáváním, nebo odebíráním motorů. Ale SLS bude mnohem těžší, takže by to u ní nefungovalo.

  4. Michal napsal:

    Nechci plejtváky, chci tradiční zavedenou měrnou jednotku, jako je Jumbo Jet a fotbalové hřiště (nejlépe na americký fotbal)… 😉

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To víte, doba se mění, Fabie jakožto hmotnostní jednotka jsou překonané a jiná mezinárodně uznávaná jednotka – slon africký – je pro tenhle případ moc malá. Kontaktovali jsme proto Státní metrologický institut a ten nám povolil zavést novou jednotku – jednoho plejtváka obrovského. Pro přepočet na další jednotky funguje jednoduchý vzorec. Jeden plejtvák se rovná 40 slonů. 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.