Lednová kosmoschůzka

Samantha_Cristoforetti_drinks_coffee_in_the_Cupola zdroj: wikimedia.org

První Kosmoschůzka v novém roce 2017 se už kvapem blíží. Tentokrát vás čekají dvě přednášky. Jedna kratší o chování kapalin ve stavu beztíže. Druhá přednáška nabídne takříkajíc informace přímo od zdroje, protože vystoupí Michal Václavík z České kosmické kanceláře. Tématem bude budoucnost po skončení provozu Mezinárodní kosmické stanice a to nejen na nízké oběžné dráze Země, ale i u Měsíce.

 

Lednová Kosmoschůzka: středa 25. ledna 2017 od 18:00 hodin, Restaurace Zorto, Nekázanka 6, 110 00 Praha

 

zobrazit mapu

Petr Tomek: Můj šálek kávy

Krátký příspěvek k chování kapalin (zvláště těch chutných) ve stavu mikrogravitace.

 

ISS zdroj: googleusercontent.com

ISS
zdroj: googleusercontent.com

Michal Václavík: Co nás čeká po ISS?

Mezinárodní kosmická stanice ISS slouží svému účelu od roku 1998. Je to téměř neuvěřitelné, ale od vypuštění základního modulu Zarja uplynulo opravdu dlouhých 18 let. Jenom pro úplnost a srovnání dodejme, že ruská stanice Mir fungovala na oběžné dráze něco málo přes 15 let. V současné době je ISS považována za dokončenou a chybí pouze poslední část – ruský víceúčelový laboratorní modul Nauka, někdy označovaný jako MLM, který by měl být vypuštěn snad v první polovině roku 2018. V době konání přednášky pracuje na palubě ISS šestice kosmonautů Expedice 50/51 ve složení Robert Kimbrough, Sergej Ryžikov, Andrej Borisenko, Peggy Whitson, Oleg Novickij a Thomas Pesquet. Na ISS probíhá současně v rámci každé Expedice několik set experimentů a od zahájení vědecké činnosti v prosinci 1998 do září 2015 (Expedice 44) se jich uskutečnilo 2060 a zapojené byly vědecké týmy z 95 států včetně České republiky. NASA, Roskosmos, ESA, JAXA a CSA, hlavní partneři výstavby a provozu ISS, se v letech 2014 a 2015 dohodli na prodloužení její životnosti do roku 2024 s vidinou dalšího možného prodloužení až do roku 2028. To ale bude záviset na prioritách a strategii zmíněných kosmických agentur a také na dostupných finančních prostředích. Bez ohledu na skutečný rok ukončení provozu ISS se již nyní spřádají plány na pokračování využívání nízké oběžné dráhy a také na novou výzvu v podobě kosmické stanice za nízkou oběžnou drahou Země – např. v blízkosti Měsíce.

Změna programu vyhrazena

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d2/ISS-43_Samantha_Cristoforetti_drinks_coffee_in_the_Cupola.jpg/1280px-ISS-43_Samantha_Cristoforetti_drinks_coffee_in_the_Cupola.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-c–FXSESE1o/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAACc/agePtUAfzeA/s0-c-k-no-ns/photo.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

13 komentářů ke článku “Lednová kosmoschůzka”

  1. MartinH napsal:

    Škoda že je to tak na poslední chvíli, moc rád bych se zastavil. Vědět to tak o den či dva dříve udělal bych si čas, ale takto na poslední chvíli už to není reálné. Chodívám pravidelně na akvaristické srazy, ale tam míváme termín minimálně měsíc dopředu. aktuálně máme nejenom únorový, ale i březnový. Pak si člověk může ten čas udělat. Tak snad příště to dáte vědět aspoň měsíc předem ideálně 2.

  2. František napsal:

    Je nutná registrace či mohu přijít na „blind“?

  3. Štěpán napsal:

    Těším se, až Brno a Prahu spojí hyperloop. To pak budu moct jezdit na kosmoschůzky, když to bude trvat asi 15 minut . A nechci žádné negativní odpovědi, takhle to prostě bude a basta. V jinou budoucnost nevěřím

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.