Třetí člen rodiny Sentinel je hotový

Evropská řada družic Sentinel zaměřená na studium planety Země spadá do programu Copernicus. Plány hovoří o vypuštění pěti různých typů družic, přičemž každý typ bude disponovat dvěma satelity. Sentinel 1 zaměřený na radarové snímkování už na oběžné dráze krouží od dubna 2014, kdy jej z Kourou vynesla raketa Sojuz. Letos v červnu se díky raketě Vega podíval na oběžnou dráhu Sentinel 2A zaměřený na multispektrální snímkování povrchu především ve viditelné a blízké infračervené části spektra. Na pomyslné dveře ale už klepe zástupce třetího typu družic Sentinel, který by měl startovat na začátku prosince.

Družice Sentinel 3A vznikla ve výrobní hale firmy Thales Alenia Space ve francouzském Cannes. Plánování, designování, vývoj a testování tohoto projektu trvaly dohromady osm let a do procesu se zapojilo na sto společností. Už 27. října se vydá na ruský kosmodrom Pleseck, kde technici připraví družici na start. K tomu by mělo dojít 10. prosince na raketě Rokot. Půjde tedy o první Sentinel vypuštěný z ruského kosmodromu.

Účelu družice a jejímu významu se budeme podrobně věnovat ve speciálním článku, který vydáme před startem, nyní jen krátce zmíníme, že  Sentinel 3A bude zaměřený na studium oceánů – má zkoumat změny jejich teploty, nebo výšky hladiny. Tyto informace jsou důležité nejen z hlediska životního prostředí, ale uplatnění najdou i ve snahách o vyšší bezpečnost lodí. U pobřeží se budou hodit informace o povodních, nebo formování bouří. Satelit bude využívat snímkování v optickém i mikrovlnném spektru. Očekává se, že by měl odhalit i znečištění vody. Ačkoliv to nebude jeho hlavní disciplína, měl by Sentinel snímkovat i pevninu, na které by mohl odhalit třeba vznikající požáry.

Poslední pohled na Sentinel 3A před zabalením a odesláním na kosmodrom Pleseck

Poslední pohled na Sentinel 3A před zabalením a odesláním na kosmodrom Pleseck
Zdroj: http://www.esa.int/

Poslední pohled na Sentinel 3A před zabalením a odesláním na kosmodrom Pleseck

Poslední pohled na Sentinel 3A před zabalením a odesláním na kosmodrom Pleseck
Zdroj: http://www.esa.int/

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://sentinel.esa.int/image/image_gallery?img_id=115140&t=1329840959209
http://www.esa.int/…/last_look_at_sentinel-3/15643327-2-eng-GB/Last_look_at_Sentinel-3.jpg
http://www.esa.int/…/15643429-2-eng-GB/Sentinel-3A_satellite_in_Cannes_France.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Třetí člen rodiny Sentinel je hotový”

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Svůj názor jsem již napsal do dnešního dílu Kosmotýdeníku (https://kosmonautix.cz/2015/10/kosmotydenik-161-dil-12-10-18-10-2015/), cituji:

      O velký rozruch se postarala studie hvězdy KIC 8462852 vzdálené 1500 světelných let teleskopem Kepler. Ten totiž odhalil zajímavou světelnou křivku, jejíž průběh není periodický a navíc je i poměrně výrazný (snížení jasu až o 22%). Jednou z možností je, že by mohlo jít o nějaký gigantický uměle vytvořený objekt, který hvězdu zastiňuje. Nicméně v takových situacích je více než vhodné být na pozoru. Realita často nebývá tak fantastická, jak bychom ji třeba rádi viděli. Je mnohem pravděpodobnější, že kolísání jasnosti bude mít jiné, přirozenější vysvětlení. Po konstatování o činnosti mimozemských civilizací bychom měli sáhnout, až když všechny ostatní možnosti selžou. Vždyť známe mnoho proměnných hvězd, u kterých kolísá jejich magnituda. Vědce ale aktuální dění zaujalo a chtějí hvězdu pozorovat v rámci projektu SETI. Pokud dostanou zelenou, měl by v lednu začít detailní průzkum. V případě dobrých pozorování by do akce mohly být zapojeny také antény systému Very Large Array v Novém Mexiku. Ale ještě jednou zdůrazňujeme, že rozhodně nemusí jít a priori důkaz mimozemské civilizace. Je naopak pravděpodobnější, že jev bude mít přirozenější podstatu.

    • vedator napsal:

      to len astar seran svojou ciernociernou lodou zmiatol pristroje na keplerovi.

      teraz vazne. kvoli pseudo odbornikom, ktori vypustia nieco take do eteru je veda na smiech. niektori z nich silou mocou potrebuju pritiahnut pozornost. trapne.

      • Spytihněv napsal:

        Tak nějak se snažím nepodléhat extrémům, pokud nemám pádný důvod a důkaz. Takže nehodlám nadšeně propagovat hypotézu umělého objektu, ale stejně tak ji odmítám rovnou smést ze stolu. Jasně, věc bude mít na 99% přirozené vysvětlení (které buď odhalíme nebo ne), ale jako není vědecké bezuzdné nadšení, tak ani bezdůvodná automatická skepse. Zatím toho moc nevíme.

      • vedator napsal:

        ako popularizator vedy a fanusik vedeckeho poznania som vdacny za kazdu odchylku od beznych skusenosti. avsak skutocne vedecke poznanie je zalozene na skepse a pochybnostiach-poznatok by sa mal overit kazdou potencialnou metodou, ktora je k dispozicii niekolkokrat.
        urcite svoju ulohu tu zohravaju aj media, ktore dobre mieneny komentar dokazu znemoznit alebo nafuknut a som si isty, ze je to tak aj v tomto pripade.
        tebou vyjadrene 1% pravdepodobnosti za umely vytvor je silne nadhodnotene, percento by som znizil minimalne o 3-4 rady 🙂
        pekny den.

      • Spytihněv napsal:

        Jen se mi nechce při každé zmínce o emzácích se hned automaticky smát, jakkoliv i tento případ považuji za bublinu. Jednoduše bez předčasných závěrů čekám na další vývoj. A těch 99% je taková klasika, ne? 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.