Arthur odstartoval sezónu hurikánů

Sezóna hurikánů začala teprve před pár dny a už tu máme prvního zástupce. V Karibiku se v minulých desítkách hodin zformovala tropická bouře, která vzhledem ke svému prvenství musela dostat jméno začínající na „A“ – Arthur. Na anomálii, která se zatím ještě nedá označit za hurikán se ihned zaměřily zraky všech meteorologických satelitů, které vidí do Karibiku. Se svou troškou do mlýna přispěchala i Mezinárodní vesmírná stanice – ostatně právě z fotoaparátů a širokoúhlých objektivů pochází úvodní fotografie dnešního článku.

Srážky zaznamenané družicí TRMM

Srážky zaznamenané družicí TRMM
Zdroj: http://www.nasa.gov/

29. června zaznamenala americká družice TRMM, která se specializuje právě na monitorování srážek v tropických a subtropických oblastech, poměrně výrazné snížení atmosférického tlaku ve vodách na východ od Floridy. Oblast sníženého tlaku se následně přesunula od Jižní Caroliny do Atlantského oceánu. Tam se ke slovu dostal teplý Golfský proud, který dále umocnil její projevy.

Satelit TRMM díky své unikátní technologii umožňuje vytvářet trojrozměrné klimatické modely bouří. Díky tomu mají odborníci neustále přehled o nejaktivnějších místech bouře. Už v tuto chvíli proto mohli vědci začít vytvářet předpovědní modely, které naznačovaly zvýšené srážky v okolí centra rodící se bouře. O den později už se na moře u Foridy zaměřila družice Aqua, která kromě níže vloženého dechberoucího obrázku poslal informace o silných bouřkách nad Bahamami.

Oblast sníženého tlaku, jak ji 30. června zaznamenala družice Aqua - konkrétně pak přístroj MODIS

Oblast sníženého tlaku, jak ji 30. června zaznamenala družice Aqua – konkrétně pak přístroj MODIS
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Satelit TRMM měl 1. července skvělý výhled na formující se depresi, I díky jeho měřením se z oblasti nízkého tlaku stala oficiálně první tropická deprese letošního roku. Na to pochopitelně ihned reagovalo Středisko pro monitorování hurikánů, které začalo této depresi věnovat zvýšenou pozornost. V té době se deprese pohybovala cca 155 km od mysu Canaveral. V dalších hodinách se téměř nehýbala, aby se následně vydala severozápadním směrem.

Vědci už v té chvíli povolali do služby i satelit GOES-east, který disponuje kromě optických snímačů i infrasenzory. Ukázalo se, že centrální oblast deprese sahá až do výšky 15 kilometrů a srážky zde dosahují úrovně 5 cm/hodinu.

Družice Terra a její snímek pořízený 1. července

Družice Terra a její snímek pořízený 1. července
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Pozadu nemohl zůstat ani satelit Terra, který začal monitorovat srážky nad Bahamami. Vlevo můžete vidět snímek ve viditelném spektrum který pořídil palubní přístroj MRIS. Ze snímku mohli meteorologové vyčíst, že nejsilnější srážky jsou v centrální a severozápadní části bouře. V této chvíli už začala západní část bouře ovlivňovat počasí na východním pobřeží Floridy.

Ve středu 2. července bouře zamířila přímo na sever, kdy její větry dosahovaly rychlosti 55 km/h a nejnižší tlak v jejím centru dosahoval 1007 milibarů. V této chvíli se také zvýšil objem srážek nad Bahamami, což okamžitě zaznamenal satelit TRMM. Z tropické deprese se stala tropická bouře. Díky měřením se zpřesňovaly i odhady dalšího vývoje. Očekává se, že Arthur zasáhne území spojených států a vyloučené není ani jeho zesílení na úroveň hurikánu.

Středisko pro monitorování hurikánů vydalo varování pro východní pobřeží Floridy po Severní Carolinu. Jádro bouře se v té době pohybovalo cca. 160 km východoseverovýchodně od mysu Canaveral a 445 km jižně od města Charleston v Jižní Carolině. Bouře se pohybovala k severu rychlostí 9 km/h a průměrná rychlost větrů se zvýšila na 95 km/h.

Děsivá krása bouře Arthur, jak ji 2. července zachytila družice Aqua

Děsivá krása bouře Arthur, jak ji 2. července zachytila družice Aqua
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Aktuální situace je taková, že Arthur opustil kategorii tropická bouře a stal se regulérním hurikánem. Na pětistupňové škále mu patří druhý stupeň. Národní středisko odhaduje, že bouře zasáhne Severní Carolinu. Zda se tak skutečně stane nevíme. Jisté ale je, že nebýt spolupráce mnoha satelitů na oběžné dráze, neměli bychom k dispozici takto přesná data.

Trajektorie hurikánu Arthur. jednotlivé body značí polohu centra bouře v šestihodinových intervalech. Jejich barva odpovídá rychlosti větrů v jádru.

Trajektorie hurikánu Arthur. jednotlivé body značí polohu centra bouře v šestihodinových intervalech. Jejich barva odpovídá rychlosti větrů v jádru.
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Hurikány jsou učebnicovým příkladem toho, jaký význam má kosmonautika. Informace hrají klíčovou roli. Pokud je máme, můžeme včas přikročit k preventivním opatřením a tím alespoň minimalizovat případné škody. Na závěr článku ještě přikládám animovaný pohled na trojrozměrný model srážek v bouři Arthur vytvořený satelitem TRMM.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/
http://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/arthur_iss_040e030560_2july2014_lrg_0.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/91l_29_june_2014_2306_utc_trmm_pr.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/tropicaldepression01l.a2014181.1900.250m.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/arthur.a2014182.1630.1km_0.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/arthur.a2014183.1850.1km_0.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Arthur_2014_track.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Arthur odstartoval sezónu hurikánů”

  1. Michal Bursík napsal:

    Taky děkuji za zajímavý článek, ale píši hlavně trochu OT kvůli foru.
    Nemohu se tam přihlásit. Přihlášení to sice akceptuje, ale nakonec mě to nepřihlásí. Takže nemohu zaslat ani SZ.
    Můj nick je Navi.
    Díky a ještě jednou se omlouvám za OT tady.

  2. slappy Redakce napsal:

    Super článek! Takhle čtivě zpracované aktuální informace, s čerstvými obrázky a výčtem podílejících se satelitů, navíc pěkně česky, člověk jinde nenajde 🙂 Takhle člověk snadno může vidět, ‚že to tam nahoře nelítá zbůhdarma‘. Díky

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.