Kosmotýdeník 3. díl (30.9. – 6.10. 2012)

Kosmická loď ATV

V dnešním díle Kosmotýdeníku se podíváme na novinky tři novinky týkající se kosmonautiky. Nejprve začneme u Mezinárodní vesmírné stanice, kde se toho událo více než dost. Dále pak na americký bezpilotní raketoplán Boeing X-37 (neboli Orbital Test Vehicle) vynášený raketou Atlas V, který se chytá na svoji třetí cestu do vesmíru a v samotném závěru článku přijde řada na sondu Venus Express, která po dlouhodobém zkoumání Venuše zjistila jednu velice zajímavou věc. V určitých oblastech atmosféry planety klesají teploty až pod 150 stupňů Celsia.

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Mezinárodní vesmírná stanice ISS
Zdroj: http://apod.nasa.gov

Co se děje na ISS?

ISS existuje už od roku 1998. Za tu dobu se stanice rozrostla a na oběžné dráze přibylo mnoho takzvaného kosmického smetí, které stanici ohrožuje.  Jsou to například úlomky rozpadlých družic nebo vyhořelé stupně. Ve čtvrtek ISS málem musela zapnout své motory na modulu Zvezda, aby lehce upravila svoji oběžnou dráhu. Naštěstí to nebylo nutné. Výpočty ukázaly, že úlomky z japonské družice se již nenachází v nebezpečné zóně a řídící středisko od manévru ustoupilo.

Minulý týden se od stanice oddělila ATV-3 Edoardo Amaldi. Tyto automatické transportní prostředky jsou určené k zásobování ISS. Zároveň poupravují její dráhu. Proč? Mezinárodní vesmírná stanice se nachází ve výšce okolo 400 km nad zemí, ale i zde se nachází velmi řídké zbytky atmosféry. ISS o ně tře a tím se zpomaluje. Tím pádem klesá. Jednou za čas je nutné stanici „vytáhnout“ na vyšší oběžnou dráhu, aby neshořela v atmosféře.

Miniraketoplán X-37

Miniraketoplán X-37
Zdroj: http://space.skyrocket.de

Bezpilotní raketoplán X-37

25. října by se do vesmíru měl podívat malý bezpilotní raketoplán X-37. Odstartuje v nákladovém prostoru rakety Atlas V. Mise bude opět přísně tajná. Stejně tomu bylo i při předchozích letech. Bude se jednat o exemplář, který se do vesmíru již vydal. Tím se otestuje znovupoužitelnost těchto strojů.
Při předchozím startu se uvádělo, že mise bude trvat devět měsíců. Nakonec se raketoplán vrátil až po 469 dnech, kdy v pořádku přistál na Vendenbergově letecké základně.
Tyto raketoplány jsou řízeny vojenským letectvem Spojených států, nikoliv NASA. Tím pádem se spekuluje se o jeho budoucím vojenském využití.

Evropská družice Venus Express

Evropská družice Venus Express
Zdroj: http://planetary.s3.amazonaws.com

Zima v atmosféře Venuše

Venuše je v něčem podobná Zemi. Vládne tam však planetární peklo. Hustá atmosféra je z 96,5 procent tvořena oxidem uhličitým a pak malou příměsí dusíku, kyslíku, vodních par a dalších plynů. Vzniká zde skleníkový efekt, který rozpaluje povrch planety na 450 stupňů Celsia. Přesto však sonda Venus Express objevila oblast vysoko v atmosféře Venuše, kde je taková zima, že by měl oxid uhličitý zmrznout a vytvářet sníh. Jedná se o velice zajímavý jev. Venuše je mnohem blíže k Slunci než Země a přesto by mělo být ve výšce 125 km kolem 175 stupňů pod nulou. Takovouto teplotu by jste nenaměřili nikde v atmosféře Země.

Zdroje informací:
http://www.osel.cz
http://forum.kosmonautix.cz
http://forum.kosmonautix.cz
http://en.wikipedia.org

Zdroje fotek:
http://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2012/03/Z79.jpg
http://apod.nasa.gov/apod/image/0912/iss_sts129_big.jpg
http://planetary.s3.amazonaws.com/image/VenusExpress_seq9_H.jpg
http://space.skyrocket.de/img_sat/x-37__2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.