ŽIVĚ A ČESKY: Crew Dragon přistává … a co SN5?

Dnešní den by se měl zapsat do historie kosmonautiky. V neděli ve 20:48 SELČ by měla do lokality Pensacola v Mexickém zálivu přistát návratová kabina lodi Crew Dragon z první pilotované mise. Testovací mise trvající více než dva měsíce tak skončí pro oba astronauty – Roberta Behnkena a Douglase Hurleyho. Návrat první pilotované soukromé kosmické lodi si nemůžeme nechat ujít a proto Vám nabízíme náš komentovaný přenos. Nicméně není vyloučeno, že dnes nezažijeme ještě jednu zajímavou událost – v 15:00 se totiž otevře 12 hodin dlouhé okno pro skok Starship SN5 do 150 metrů. Ani tohle bychom si nechtěli nechat ujít.

Náš přenos z přistání tentokrát spustíme okolo 20:10 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

S přenosem ze skoku Starship SN5 je to složitější. Dělat jej určitě chceme, jen nevíme, kdy to bude. SpaceX sice má k dispozici povolení pro skok od nedělních 15:00 do pondělních 3:00, ale nikde není psáno, zda to dnes opravdu zkusí. Proto buďme shovívaví k případným (a velmi pravděpodobným) přesunům a změnám termínů – možná i na jiné dny, protože stejně dlouhá okna má SpaceX k dispozici i v dalších dvou dnech. Pokud by (teoreticky) ke skoku opravdu došlo v době, kdy budeme vysílat přistání Crew Dragonu, pak v tom jednom přenosu pokryjeme obě události. Jelikož neznáme termín skoku Starship SN5, nemůžeme uvést ani čas, kdy tento přenos začne. Vysílat bychom ale chtěli zhruba 15 minut před skokem.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.nasaspaceflight.com/
https://spaceflightnow.com/
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://www.crazynauka.pl/wp-content/uploads/2019/03/crew.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

16 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Crew Dragon přistává … a co SN5?”

  1. M.U. napsal:

    Děkuji za pěkný komentovaný přenos!!
    Sice jsem si ho pustil až dnes, ale i tak jsem si ho náramně užil. Dragon vypadá ještě lépe sežehnutý, než čerstvě nalakovaný 😀
    Líbilo se mi že jste se nedal a nenechal se ponižovat od osob co se jim neustále něco nelíbí!
    Věnoval jste tomu hodně soukromého času, aby jsme to mohli vidět a určitě bez nároku na honorář.

    Ještě jednou moc děkuji za takové skvělé komentované přenosy.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky za to, že jste nás sledoval a jsem rád, že se Vám přenos líbil.
      Přenosy jsme dělali zdarma celou dobu na YouTube a při přechodu na Mall.TV jsme peníze vůbec neřešili. Čtvrt roku jsem je pro ně dělal zdarma jako na YT. Po čtvrt roce mi nabídli finanční ohodnocení za každý přenos a od té doby to pokračuje. Možná Vás tato informace minula, ale v době změny (cca březen / duben 2019) jsem to oznamoval na více místech – třeba i v Pokecu s kosmonautixem. Považuji za důležité to sdělit tak, jak to je, aby nevznikal prostor pro spekulace a dvojí informace.
      Ještě jednou Vám děkuji za to, že nás sledujete.

      • M.U. napsal:

        Děkuji za vysvětlení, nechtěl jsem šířit nějaké fámy. Napsal jste to jasně a srozumitelně jak se věci mají.
        Mé konstatování směřovala spíše směrem tak, že jsem pouze oceňoval Vaši výbornou práci ohledně celé vaší aktivity tady na kosmonautixu.
        Jsem rád že jste za svoji práci odměněn než že to děláte jen tak pro nic za nic.
        Je úžasné, když se povede spojit příjemné s užitečným 😀
        Jsem za tento celý váš web nesmírně vděčný, neboť něco takového tak kvalitního tu nemáme.
        Mám rád vesmír a vše co se kolem něj děje.
        Ještě jednou díky a těším se na další dění a vaše články!

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já samozřejmě vím, že jste to nenapsal se žádným zlým úmyslem, to by mne vůbec nenapadlo. Spíše jsem to vzal jako impuls k tomu ,abych to připomněl pro různé čtenáře, kteří by si to mohli přečíst a najednou by nevěděli, kde je pravda. 😉 Vždy jsem byl v tomto směru maximálně transparentní, aby nebyl prostor pro spekulace. Dokud jsme dělali přenosy zdarma, říkal jsem, že z nich nic nemáme. Jakmile Mall.TV nabídla honorář, tak od té doby říkám, že je za to honorář.
        Já jsme opravdu moc rád, že na náš web rád chodíte a budu dělat vše pro to, aby se Vám náš portál líbil i nadále. 😉

  2. Vilém Valkoun napsal:

    Rozhodně Mall TV. Pan Majer zachytává na chatu a asi i jinde neustále zajímavé informace, které zprostředkovává. Naše rodina tímto děkuje za včerejší skvělý přenos, je to neuvěřitelné, co se letos vše děje.
    A pane Majere děkujeme za Váš nadhled, nesmírně nás pobavil komentář ke komentáři, který komentoval údajné nekomentování komentátora při komentování…
    …vidíme vlnky…vlevo člověk číslo jedna…vpravo číslo dva…(delší pauza)…člověk číslo jedna poklekl…pozor! přišel člověk číslo tři…:-)

  3. Hawk napsal:

    Vcera nastalo velke dilema zda sledovat Mall TV nebo Ct24, tak jsem prepinal mezi zalozkami, oba porady byly velmi dobre povedene.

  4. HM napsal:

    Náhodou jsem dnes zjistil, že konečně i u mě funguje video, vnořené do stránky a tedy je pryč problém o kterém jsme tady občas diskutovali poměrně dlouhou dobu.
    Za mě poděkování lidem z mall.tv za to, že se na to nevykašlali a našli funkční řešení.

  5. Vladimir Todt napsal:

    U skoku SN5 je jediným jasným ukazatelem siréna 10 min před pokusem, případně dříve sílící venting z levé spodní strany z motorové sekce při pohledu od Boca Chica vesničky, to již značí chlazení motoru a blížící se zážeh.
    Obojí bohužel vyžaduje sledovat dnes neustaále online streamy a dle toho případně spustit vlastní stream. Případně využít na pozadí elonx aktualizace, kdy při každé aktualizaci je slyšet pípnutí.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.