Výzkum na ISS: kapky, kostní dřeň a mikrobi

Na Mezinárodní kosmické stanici momentálně pobývá tříčlenná posádka ve složení Chris Cassidy, Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner. Snížený počet astronautů na palubě ale neznamená, že by posádka neměla čas na vědu. Jak sami uvidíte, věnují se celé řadě experimentů z různých vědeckých oborů. Dnes si popíšeme činnosti, které astronauti prováděli v průběhu pondělka 10. srpna. Jako obvykle u článků v tomto seriálu platí, že se nejedná o kompletní výčet všech obsluhovaných experimentů – těch je mnohem více. Opět se jedná spíše o představení nejzajímavějších kousků.

Experiment Droplet Formation Study

Experiment Droplet Formation Study
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Chris Cassidy se v pondělí věnoval celé řadě experimentů, které studují různé projevy mikrogravitace. V americkém modulu Destiny pokračoval ve výzkumu vodních kapek – zjištěné informace bude možné využít v různých aplikacích – od snížení plýtvání vodou až po lepší nastavení tlaku ve vodních rozvodech na Zemi i v kosmu. Zkušený astronaut pracoval i v japonském modulu Kibó, kde se věnoval inkubátoru BioLab. Cassidy musel toto kosmické zařízení určené k biologickému výzkumu otevřít, aby mohl zkontrolovat větráky, senzory a vlhkost. V BioLabu mají svůj domov různé mikroorganismy, bezobratlí a najdeme tu i tkáňové kultury.

Vybavení ke snímkování v rámci experimentu Uragan

Vybavení ke snímkování v rámci experimentu Uragan
Zdroj: https://www.energia.ru/

Cassidy se pak přidal ke svým ruským kolegům, aby společně provedli měření tělesné hmotnosti členů posádky. Váha na kosmické stanici logicky musí fungovat jinak než ta pozemská – na lidské tělo vyvine známou sílu a měří se zrychlení, ze kterého se pak vypočítá hmotnost těla. Anatolij Ivanišin se včera věnoval snímkování Země a biomedicínskému výzkumu – pro experiment Uragan snímkoval známé přírodní útvary po celém světě pro předvídání efektů katastrof způsobených člověkem i přírodou.

Ivanišin se dále přesunul k experimentu, který studuje výdrž enzymů a buněk kostní dřeně v prostředí mikrogravitace. Ivan Vagner měl v pondělí na starost biotechnologický výzkum. Na různých místech odebíral vzorky vzduchu a prováděl i stěry z povrchů. Tyto vzorky projdou inkubačním procesem a následně analýzou, která má porozumět podmínkám pro bezpečné a sterilní výzkumné nástroje.

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://live.staticflickr.com/65535/50186017062_7fac3c21ff_k_d.jpg
https://www.nasa.gov/…/experiments/explorer/Images/jsc2020e003408.jpg
https://www.energia.ru/ru/iss/researches/images/geophis01_1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Výzkum na ISS: kapky, kostní dřeň a mikrobi”

  1. Phobos01 napsal:

    máte nějaký článek, kde by byly shrnuté nejvýznamnější experimenty, které už byly aplikované a jejich přínos pro společnost je již hmatatelný? Mám pocit, že o tomhle se hrozně málo mluví….

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.