ŽIVĚ: Electron vynáší sedm družic

Netradičně o jeden den dopředu posunula firma Rocket Lab svůj start rakety Electron. Toho bychom se tak mohli dočkat už v noci na neděli. Okno se otevře ve 23:13 a zůstane otevřené do nedělních 0:03 našeho času. Start má proběhnout z jediné aktuálně provozuschopné rampy na Novém Zélandu a ani tentokrát firma nepřišla s nudným názvem mise. Ta nese pojmenování Pics Or It Didn’t Happen, což je fráze často používaná v diskusích na internetu, kterou můžeme volně přeložit jako: „Jestli nemáš fotku, tak se to nestalo“. Většinou se tato fráze používá jako reakce na příspěvek, který popisuje nějaký neobvyklý zážitek.

CE-SAT-IB od firmy Canon Electronics Inc.

CE-SAT-IB od firmy Canon Electronics Inc.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

V rámci aktuální mise bude na oběžnou dráhu ve výšce 500 kilometrů vypuštěno 7 družic pro firmy Canon Electronics, PlanetIn-Space Missions. Primárním nákladem je družice CE-SAT-IB od firmy Canon Electronics Inc., kterou pro Rocket Lab sehnala firma Spaceflight Inc. zaměřující se na sdílené mise malých družic. Cílem této družice je prověřit technologie, které firma Canon Electronics vyvinula pro snímkování Země ve vysokém rozlišení pomocí širokoúhlých kamer. Kromě toho se má prověřovat schopnost firmy vyrábět mikrodružice v masovém množství.

Dalších pět družic patří firmě Planet a jde o zástupce její nejnovější řady SuperDove. Planet je provozovatelem největší družicové sítě pro snímkování Země z oběžné dráhy – její družice zvládají nafotit povrch naší planety téměř s denní pravidelností. Takový balík dat využívají výzkumníci, studenti, obchodníci i vlády. Hledají v nich prvotní signály nejrůznějších změn, aby mohli včas přijmout příslušná rozhodnutí. Pět družic SuperDove (Flock 4e) nese nové senzory, které umožňují vyšší kvalitu snímků s ostřejšími a živějšími barvami, nebo s pomocí pokročilých algoritmů v reálném čase lépe zobrazují odlesky od povrchu.

Poslední družicí na palubě Electronu je 6U cubesat Faraday-1 od britské firmy In-Space Missions. Jeho cílem je poskytnout levnou možnost pro startupy dostat jejich přístroje na oběžnou dráhu. Zároveň má otestovat systém, který umožňuje přeprogramovat palubní vybavení a tím měnit možnosti palubních systémů.

Přeloženo z:
https://www.rocketlabusa.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EcBmgcRU4AE9Ies?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/EapYg-PXkAMc2Rl?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Electron vynáší sedm družic”

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.