OneWeb začíná pomalu ožívat

Na začátku července přinesly britské noviny The Telegraph informaci, že britská vláda a indické konsorcium Bharti Global Limited uspělo v posílání nabídek na získání firmy OneWeb. Dohoda by měla být stvrzena v posledním čtvrtletí tohoto roku. Výrobní areál na Floridě ale již začal ožívat a probíhá zde příprava nové várky družic, které by měly být do Ruska odeslány zhruba v září letošního roku a hned následující měsíc by mohl přijít start. Jak informuje portál RussianSpaceWeb.com, se nyní uvažuje o tom, že by raketa Sojuz-2 určená pro vynesení čtvrté várky družic OneWeb (třetí ostré) měla startovat z kosmodromu Vostočnyj a nikoliv z Bajkonuru.

Archivní snímek přípravy družic OneWeb před prvním startem.

Archivní snímek přípravy družic OneWeb před prvním startem.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Po této misi mají následovat i další starty – prozatím je na oběžné dráze 74 družic OneWeb a firma jich plánuje zhruba 900. OneWeb však ještě musí vyřešit několik logistických zádrhelů, které souvisí s nedávným vyhlášením bankrotu a následnou reorganizací. Teprve až poté bude možné zahájit přípravu na start. Ze všeho nejdříve musí zástupci OneWeb získat povolení pro cestu na kosmodrom Vostočnyj. Kromě překážek, které souvisí s pandemií COVID-19, bude muset být veškerý „západní“ personál očkován proti klíšťové encefalitidě vakcínou, která však v USA není dostupná.

Už v květnu letošního roku uvedl Dmitrij Baranov, šéf RKT Progress (výrobce raket rodiny Sojuz), že v té době byly na kosmodromu Vostočnyj připraveny tři rakety Sojuz-2 v konfiguraci pro vynesení družic OneWeb a jedna taková se nacházela na Bajkonuru.

Přeloženo z:
http://www.russianspaceweb.com/

Zdroje obrázků:
https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2019/02/oneweb-satellite-800×418.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/02/2-11-2019-VS21.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.