Kosmotýdeník 409 (13.7. – 19.7.)

Je nedělní poledne, čas oběda a tedy nejlepší chvíle podívat se, jak si vedla kosmonautika v uplynulém týdnu. Kosmotýdeník vás tentokrát vezme do USA, kde se bohužel opět odsunul start Dalekohledu Jamese Webba. Z jakých důvodů a co ještě čeká nejočekávanější kosmickou observatoř? To bude téma hlavního článku. V dalších zprávách se podíváme na kosmodrom Boca Chica v jižním Texasu, ale také zamíříme za fotkami ze startu rakety Minotaur IV. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Webb odložen

Nový termín pro start JWST je 31. října

Nový termín pro start JWST je 31. října
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Dalekohled Jamese Webba je jedním z nejočekávanějších vědeckých projektů vůbec a pravděpodobně nejsložitější astronomickou observatoří, která kdy zamířila do kosmického prostoru. Tento revoluční a komplexní projekt se však potýká s řadou zpoždění a poslední bylo oznámeno tento týden. Ačkoli byl start plánován na březen 2021, nakonec se nyní cílí na 31. října 2021. Hlavním důvodem odkladu jsou dopady pandemie koronaviru a s ní spojené pracovní podmínky při dokončování teleskopu. Pojďme se na problém podívat blíže.

Rozhodnutí o odkladu přišlo poté, co bylo dokončeno posouzení aktuálních rizik, plánů na dokončení a příprav teleskopu ke startu. „Vytrvalost a inovace celého týmu projektu JWST nám umožnila pracovat v náročných situacích, které jsme nemohli předvídat na naší cestě k zahájení této bezprecedentní mise,“ řekl Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor ředitelství NASA pro vědecké mise v sídle agentury ve Washingtonu. „Webb je nejsložitější kosmickou observatoří na světě a naší hlavní vědeckou prioritou. Tvrdě jsme pracovali, abychom během pandemie udrželi neustálý pracovní pokrok. Tým se nadále zaměřuje na splnění milníků a na nalezení technických řešení, která nás ještě čekají až do nového data vypuštění dalekohledu během příštího roku.“

Testování a dokončování teleskopu nadále pokračuje ve firmě Northrop Grumman, která je hlavním výrobním partnerem celého projektu. Práce probíhají v Redondo Beach v Kalifornii a ještě před vypuknutím koronaviru se tamější tým úspěšně dostával ke splnění většiny vytyčených milníků, které by umožnily start v termínu březen 2021. Nicméně i tak se už tehdy nedařilo plnit všechny naplánované úkoly a NASA se chystala na nový proces kontrol rizik a zjišťování, zda je stále možné dosáhnout původně plánovaného data startu. Koronavirus však tuto kontrolu odsunul až na léto a dokončena byla až tento týden. Mezi faktory, které přispívají k rozhodnutí o posunutí data startu, patří nicméně zejména dopady bezpečnostních nařízení, která postupně omezovala počet pracovníků a celkový možný čas, po který mohl tým na teleskopu pracovat. Tématem však byly i různé technologické výzvy, které bylo třeba ještě dořešit a které celý proces mírně zpozdily. Tým však využije stávající programové financování k tomu, aby všechny úkoly splnil bez navyšování finančních požadavků projektu, které jsou nyní schválené u maximálního limitu 8,8 miliardy dolarů.

Prioritou je perfektní otestování všech komponent dalekohledu

Prioritou je perfektní otestování všech komponent dalekohledu
Zdroj: https://www.nasa.gov/

„Na základě současných předpokladů se očekává, že tým dokončí zbývající práci v rámci nového harmonogramu, aniž by vyžadoval další finanční prostředky,“ řekl Gregory Robinson, programový ředitel NASA projektu JWST v sídle agentury. „Přestože byla ovlivněna současná efektivita a před námi jsou různé výzvy, v minulých letech jsme dosáhli značné jistoty snížení rizik, díky celkovým technologickým řešením a dobrému výkonu v pracovním harmonogramu. Po obnovení plného provozu by se mělo vše připravit na nadcházející závěrečné testování teleskopu v prostředí napodobujícím kosmický prostor. To by se mělo stihnout letos v létě.“

Tým tak musí dokončit zejména komplexní testování celého teleskopu před tím, než bude odeslán na Francouzskou Guyanu, kde ho čeká uzavření pod aerodynamický kryt rakety Ariane 5 a následný start. Tento týden projektový tým úspěšně dokončil zkoušky s elektromagnetickým zářením. Byla to důležitá zkouška před hlavním milníkem, který bude spočívat v komplexní vibrační zkoušce a testu ve vakuové komoře. Tyto zkoušky mají být zahájeny v srpnu. Pokud tyto testy dopadnou dobře, můžeme jako další velký milník považovat přepravu na místo startu. Souběžně s tímto pak probíhají testy pozemního segmentu teleskopu.

Začátkem příštího roku bude Webb složen – což je sám o sobě dost složitý proces a připraven na přepravu do jižní Ameriky. Následovat bude integrace s aerodynamickým krytem Ariane 5 a start. Cesta celého zařízení do libračního centra pak bude další navigační a technologickou výzvou, stejně jako úspěšné rozložení všech částí teleskopu tak, aby byl schopen úspěšně zahájit pozorování. Před celým týmem je tak ještě hodně práce.

Kosmický přehled týdne:

Ve středu po 46 minut dlouhém odkladu úspěšně odstartovala malá čtyřstupňová raketa Minotaur IV z kosmodromu MARS na východním pobřeží USA. Nákladem byly čtyři nespecifikované vojenské družice. Jelikož je start tohoto nosiče poměrně vzácný (od roku 2010 letěl teprve posedmé), necháme vás užít si pěkné fotky z jeho startu. Mimochodem, akcelerace tohoto nosiče je těžko srovnatelná. Už po dvaceti sekundách raketa překonala rychlost zvuku a samotný start byl opravdu rychlý.

Minotaur IV startuje

Minotaur IV startuje
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Start rakety Minotaur IV

Start rakety Minotaur IV
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Let rakety Minotaur IV

Let rakety Minotaur IV
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

NASA oznámila, že posádka prvního pilotovaného Crew Dragonu se od stanice odpojí 1. srpna a přistát by měla následující den 2. srpna. Vše bude samozřejmě záležet na počasí v přistávací oblasti, datum se tak může ještě změnit. Astronauti Doug Hurley a Bob Behnken by se tak na Zemi vrátili po šedesáti čtyřech dnech první testovací zkušební a pilotované mise nové soukromé lodě. Přistávat by se mělo buď v Atlantickém oceánu, popřípadě v Mexickém zálivu. NASA aktuálně navíc hledá další možná záložní místa přistání, která by v případě špatného počasí na současných místech umožnila lepší flexibilitu při návratu posádek. Krom samotného počasí se před přistáním hodnotí také výška vln. Na začátku srpna bývá Atlantik bouřlivější, a proto by teoreticky k prvnímu přistání mohlo dojít i v Mexickém zálivu, který bývá naopak v tomto období klidnější. Důležitou zkouškou pak bude ještě samotné nalezení, zajištění a dovezení posádky zpět na pobřeží.

Na testovacím kosmodromu v Boca Chica SpaceX dále pokračuje v testování prototypů lodí Starship a budování celého komplexu. Aktuálně se staví budova, ve které se bude zřejmě svařovat a kompletovat nosič Super Heavy, staví se také bunkr pro řízení startů, betonuje se odpalovací plošina a dále pokračují testy Starship SN-5, která již se závažím na svém vrcholu prošla svou druhou tlakovou zkouškou, která proběhla v sobotu.

Stavba budovy pro Super Heavy

Stavba budovy pro Super Heavy
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Starship SN-5

Starship SN-5
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Podívejte se na video, které ukazuje vývoz největší čínské rakety CZ-5 na startovní rampu. Pod aerodynamickým krytem rakety je uschována sonda Tianwen-1, která jako vůbec první čínská mise zamíří k Marsu, kde by měl orbiter vyslat k planetě lander s malým vozítkem. Ke startu by mělo dojít mezi 20. a 25. červencem.

Přehled z Kosmonautixu:

V této rubrice již tradičně naleznete přehled všech témat a článků, kterým jsme se v uplynulých sedmi dnech věnovali. Každý den vydáváme alespoň dva články o kosmonautice, pojďme se na ně podívat. Nejprve jsme se vypravili do USA, kde byl ukázán tepelný štít pro loď Orion, která jako první ponese lidskou posádku v rámci mise Artemis II. Věnovali jsme se také přicházejícímu startu Falconu 9, který měl vynést družici pro jihokorejskou armádu, ale nakonec tento týden neodstartoval. Dále jsme se podívali na zoubek družici Proba-V, která již dosloužila, ale má už svého nástupce. V úterý jste se mohli těšit na další a také zároveň jeden z posledních dílů seriálu Svět nad planetou. Zaměřili jsme se i na připravovaný aerodynamický kryt pro rakety Vulcan. Smutnou zprávu přinesly další důsledky pandemie koronaviru, které tentokrát odsunuly start nového rentgenového dalekohledu IXPE. Tento týden jste se dočkali startu rakety Minotaur IV, který jsme přenášeli Živě a česky. Věnovali jsme se taktéž velmi zajímavému a možná trochu opomíjenému tématu psychiky a psychické připravenosti astronautů. Živě jste mohli sledovat výstup dvou amerických astronautů, kteří dále pokračovali ve výměně akumulátorů stanice. Letní seriál TOP 5 vás tentokrát zavedl ke znovupoužitelnosti v kosmonautice. Dalším tématem byla příprava automatické zásobovací lodě Progress MS-15, na kterou jsme se podívali obrazem. Evropská sonda Solar orbiter ohromila internet, když byly poprvé prezentovány její snímky naší nejbližší hvězdy. Podívali jsme se také, jak na Floridu míří další díl pro první letový exemplář rakety SLS.

Snímek týdne:

Evropská sluneční sonda Solar orbiter dodala na Zemi první snímky naší nejbližší hvězdy, které pak následně prošly zkoumáním a byly zveřejněny Evropskou kosmickou agenturou. Na snímcích je patrný rozbouřený povrch Slunce a útvary, které byly familiárně nazvány „táboráky“. Jedná se zřejmě o miniaturizované verze velkých a známých slunečních erupcí. Právě tyto snímky mají právem místo ve snímku týdne. Podrobněji jsme o tom psali již v samostatném článku.

První snímky Slunce ze Solar orbiteru

První snímky Slunce ze Solar orbiteru
Zdroj: https://www.esa.int/

Video týdne:

Byl zveřejněn velmi zajímavý sestřih záběrů z povrchu Marsu, který obsahuje snímky ve 4K. Vizuálně velmi vděčné video je plné záběrů z misí vozítek MER a Curiosity. Doporučujeme nastavit nejvyšší možné rozlišení vašeho monitoru a kochat se.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/
https://twitter.com/
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://twitter.com/austinbarnard45/status/1284187996603011074
https://www.esa.int/…/Solar_Orbiter_s_first_view_of_the_Sun_pillars.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/b1679770.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/fully_deployed_mirror2.jpg
https://www.nasa.gov/…/image/20-0312-sp-vb-m8-jwst-2200_approved_ng20-0767.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EdJaIhUWoAEjWxL?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/EdJaIhTXgAI4xff?format=jpg&name=large
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2020/07/EdC57NzWAAMzGX2.jpeg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2020/07/nrol129launch2.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2020/07/EdC5_GrWsAA4QdI.jpeg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2020/07/wff-2020-039-026-3.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Kosmotýdeník 409 (13.7. – 19.7.)”

  1. Vaclav napsal:

    Start čínské sondy k Marsu je stanoven na 23.7. kolem 6.00 SELČ.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.