Aerodynamický kryt Vulcanu … tedy vlastně Atlasu V

Společnost United Launch Alliance se snaží snižovat náklady na starty při zachování kvalitních služeb pro zákazníky. Jedním z prostředků snížení cen je přechod k novému aerodynamickému krytu, který je levnější a jednodušší na výrobu. Technici nyní doručili první exemplář na floridský Mys Canaveral. Kryty označované jako OoA (Out-of-Autoclave) se použijí na příštích misích Atlasu V, aby s nimi měli technici ULA dost zkušeností ještě než do služby nastoupí nová raketa Vulcan. Tento krok by tedy měl snížit riziko komplikací u nového nosiče.

O přepravu krytů z výrobního areálu firmy RUAG Space USA v alabamském městě Decatur se postarala loď RocketShip a po vyložení nákladu na Floridě začaly předstartovní přípravy. Společnost RUAG Space uzavřela strategické partnerství s ULA a vybudovala svou výrobní linku pro kryty a další kompozitní struktury v areálu ULA. Právě zde vznikly kryty OoA.

Kryty pro Atlas V vyrobené metodou OoA.

Kryty pro Atlas V vyrobené metodou OoA.
Zdroj: https://www.ulalaunch.com/

Ruag Space dříve vyráběl kryty s průměrem 5,4 metru pro rakety Atlas V ve švýcarském městě Emmen – tyto kryty letěly téměř třicetkrát a nikdy neselhaly. Výrobní metoda OoA představuje alternativní proces, jak zajistit zpracování kompozitů z uhlíkových vláken pouze prostřednictvím pece. Tento proces tedy nepotřebuje vysokotlaký autokláv, který je drahý a také limituje velikost dílu, který se do něj vejde. „Využití výrobního procesu OoA nám nabízí efektivnější výrobní procesy, nižší cenu i hmotnost při zachování stejné úrovně spolehlivosti a kvality, jaké měly naše kompozitní díly z autoklávu,“ popisuje Amanda Bacchetti, vedoucí zpracování nákladů pro systém Vulcan-Centaur.

Pec pro systém OoA umožńuje vytvářet kryty rovnou jako dvě poloviny – původní postup s autoklávem přitom potřeboval rozdělit sestavu na více než 18 dílů! Díky tomu má být dosaženo menší pravděpodobnosti defektů, bude potřeba méně spojovacího materiálu, který spojí jednotlivé díly a také se zrychlí výrobní doba. „Všechna tato zjednodušení vedou ke snížení nákladů, vyšší spolehlivosti a nižší hmotnosti, což je v branži kosmických nosičů důležitý aspekt,“ říká Robbie Harris, programový manažer RUAG Space USA.

OoA kryty Atlasu V s průměrem 5,4 metru budou mít i nadále různé délky pro zapouzdření různě velkých družic. U pětimetrového krytu Atlasu se používá systém, kdy kryt nezakrývá jen náklad, ale je v něm schován i horní stupeň Centaur. ULA ale počítá s tím, že Centaur V na Vulcanu už nebude schován v krytu – to následnou výrobu krytů ještě více zjednoduší a zlevní. „Kryt pro Vulcan-Centaur je další evolucí návrhu aerodynamických krytů. Z hlediska materiálového inženýrství OoA bude stejný, ale RUAG Space a ULA společně připravují postupy k eliminaci některých výrobních kroků, které se musí provádět po vytvrzení,“ popisuje Harris. Společnost RUAG přitom nebude pro Vulcan dodávat pouze aerodynamické kryty, ale i Družicové adaptéry, mezistupňové adaptéry a další kompozitní díly – všechny přitom budou využívat metodu OoA.

Přeloženo z:
https://www.ulalaunch.com/

Zdroje obrázků:
https://www.ulalaunch.com/…/ooa_arrival.jpg?sfvrsn=ba845ab_0
https://www.ulalaunch.com/…e1689a5c5f7b684b0ce.jpg?sfvrsn=e20ef258_0

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.