ŽIVĚ A ČESKY: První sdílená mise se Starlinky

Družice Starlink létají ve várkách po 60 kusech a každému startu Falconu 9 předchází statický zážeh – obě tato prohlášení vzala při aktuální misi za své. SpaceX poprvé v historii Falconů 9 vynechala tradiční statický zážeh a pod aerodynamickým krytem se ukrývá 58 družic Starlink – spolu s nimi bychom tam našli i tři družice SkySat (s pořadovými čísly 16-18) od firmy Planet. Potřetí použitý první stupeň 1059 má přistávat na mořské plošině a dočkáme se i pokusu o záchranu krytů. Zveme Vás tedy ke sledování našeho komentovaného přenosu ze startu, který je plánován na sobotu v 11:21 SELČ.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 11:05 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://twitter.com/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://www.teslarati.com/…webcast-SpaceX-satellite-stack-1-c.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

17 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: První sdílená mise se Starlinky”

  1. medved_David napsal:

    Tento víkend byl pro nás doma „společensky náročný“ a tak jsem se k videu dostal až dnes.
    A byl to krásný let, především návrat 1. stupně. Jak otáčení a korigování 1.stupně před vstupním zážehem (od 03:23), tak návrat s rozbřeskem nad Zemí (od 05:53) – to je prostě čistočistá nádhera.
    Řekl bych, že ona optická show kolem korekčních trysek a motoru byla způsobena letem v noci s kombinací návratu s takřka dokonalým „spodním“ protisvětlem při návratu během svítání. Byly tak vidět věci normálně neviditelné – třeba výtrysky „spodních“ trysek, možná nějaký kondenzát apod. Ostatně, jak se zmiňují jiní nade mnou.

  2. Rado napsal:

    Ako sa prvý stupeň oddeluje od druhého? Na Saturne boli napr. retro motory na pevné palivo, ktoré odstrčili stupne od seba, zároveň dali ďalšiemu stupňu pozitívne preťaženie pre pracujúci stupeň.

  3. Mr G napsal:

    K tym zableskom, ktore sa objavovali pri stupni ma napadlo, ci to nie je nieco podobne ako ked raketoplan odhadzoval ET. Vznikali podobne biele zablesky, a bolo ich vidiet len za urcitych svetelnych podmienok.

    • Josef Somik napsal:

      Ty záblesky jsou zážehy korekčních trysek. Stupeň je už tak vysoko, že na něj svítí Slunce a zároveň je na pozadí tma. Krátké pulzy trysky uvolní plyn, ten okamžitě expanduje do vakua a jak je osvícen Sluncem, tak na tu chvilku rozptyluje světlo tak, že to kamera sejme jako bílou záři, záblesky. No a pak se pokaždé uvolní sprška vloček, ať už z okrajů trysky samotné nebo to jsou zbytky námrazy na stěně stupně. A ty pak také září ve slunečním světle.
      Rozdíl vůči STS je snad jen v tom, že zatímco STS používal hypergolické palivo, Falcon používá tuším stlačený dusík.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Korekční trysky na stlačený plyn poznám. Jsou to úzké bílé kužely. Jenže tohle byly záblesky plošné s lehce namodralou barvou.

      • Josef Somik napsal:

        Pane Majer. Jedná se o pulzy korekční trysky a to konkrétně této – http://somik05.sweb.cz/Falcon9/Falcon9.jpg

        Zdá se, že jste se stal obětí optického klamu, jež způsobuje automatika kamery na Falcomu.

        Totiž pozadí je velmi tmavé a roštová kormidla jsou nasvícena plošně jen málo. Automatika kamery tedy více otevře clonu, a tak jsou dobře vidět i slabé odrazy na samotném trupu rakety. Když ale do toho takřka vakua „plivne“ zmiňovaná tryska stlačený dusík, přímo do slunečního svitu, tak se to expandujícím plynem rozptýlené světlo na okamžik jeví jako velmi jasná záře, jelikož automatika kamery na to nestihne zareagovat.
        Když ale o chvilku později osvítí Slunce objektiv kamery, automatika clonu zvýší postupně, obraz ztmavne a najednou to „plivnutí“ vypadá „normálně“.
        ZDE http://somik05.sweb.cz/Falcon9/A.gif

        Když si pak poskládáte všech 29 zážehů zmíněné trysky, které na záznamu jsou, vidíte, jak jsou expandující plyny různě průběžně nasvíceny a nafilmovány.
        ZDE http://somik05.sweb.cz/Falcon9/B.gif

        🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Hezký den,
        díky moc! Během přenosu to vypadalo opravdu velmi neobvykle – zvlášť s přítomností velmi dobře viditelných kousků odlétávajících od motorové sekce. Ano, velmi pravděpodobně šlo o souhru pozice Slunce, stupně a zážehů, ale vytvářelo to velmi zajímavou mozaiku, kterou jsem ještě asi neviděl.

      • Dan napsal:

        Slušný rozbor, dobře vysvětleno, má to logiku. Díky 🙂

    • David R. napsal:

      Ano přesně tak. Díky úhlu nasvětlení kamera snímá tmavou scénu a najednou se v záběru objeví Sluncem osvětlený výtrysk, což kameru na zlomek sekundy saturuje. Co mne ale překvapilo je, když Slunce osvítilo půlku trysky motoru horního stupně, tak že i za těchto světelných podmínek bylo na té neosvětlené půlce vidět, jak je žhavá. Chápu že kamera má HDR, ale i tak, ta tryska musí opravdu slušně svítit.

  4. Josef Somik napsal:

    Nevím, jestli kryty zachytili, ale zde je úchvatné vide z jejich oddělení.

  5. ROBO napsal:

    Zdravím
    Nevíte někdo jak dopadly pokusy o záchranu krytů ?
    Na Twitteru SpaceX není nic
    Dík

  6. Kamil napsal:

    Ti v tom zase dělají bordel. Takhle si člověk lehko pamatoval 60 x počet start.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.