ŽIVĚ A ČESKY: Mnohokrát odkládaný start rakety Vega

Start nejlehčí evropské rakety zažil už několik velkých odkladů – poprvé kvůli selhání předchozího nosiče, pak udělal čáru přes rozpočet COVID-19 a tím pádem na několik měsíců uzavřený kosmodrom. V posledních dnech zažíváme třetí vlnu odkladů – sice ne výrazných (vždy jen o pár dní), ale zato opakovaných. Na vině je vždy počasí. 53 malých družic na dispenzeru vyrobeném v brněnské firmě S. A. B. Aerospace mohlo být už dnes ráno na oběžné dráze, ale počasí opět přesahovalo vybrané limity. Firma Arianespace se nakonec rozhodla pro odklad o 24 hodin – letět se má v pondělí ve 3:51 SELČ. Pokud by se to nestihlo, přišel by odklad o několik týdnů.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 3:35 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

29. června 3:30
Start dnes neproběhne kvůli nadlimitnímu výškovému větru. Dnes byla poslední možnost provést start v tomto velkém okně. Nyní bude muset být aerodynamický kryt odpojen, převezen do montážní haly, aby mohly být dobité akumulátory a provedeny další nezbytné úpravy. To s sebou přinese odklad o několik týdnů.

Zdroje informací:
https://www.arianespace.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Artist_s_view_of_Vega_VV16_with_SSMS.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Mnohokrát odkládaný start rakety Vega”

  1. Hawk napsal:

    No tak doufejme ze odstartuji drive nez Nauka…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.