Rokot znovu ožije

Když 26. prosince loňského roku vzlétla z kosmodromu Pleseck raketa Rokot se třemi družicemi Goněc-M a družicí BLITS-M, bylo jasné, že končí éra této rakety. Ukrajina, na které se vyrábí část dílů pro tyto nosiče, totiž jejich vývoz do Ruska zakázala. Netrvalo to dlouho a objevily se informace, že se Rusové této malé rakety nevzdají a připraví raketu Rokot 2, která by měla všechny palubní systémy vyrobené v Rusku. Nyní se věci evidentně dávají do pohybu, protože ministerstvo obrany již podepsalo dohodu s Chruničevovým výrobním střediskem. Oproti původním plánům se ale mění název – místo Rokotu 2 se má jednat o Rokot-M.

Nosič bude stále vycházet z vojenských raket UR-100N (SS-19 Stiletto) a zatím nejsou informace o tom, zda bude mít novější verze jiné rozměry či nosnost. Klasický Rokot letěl 34× a z toho 2× selhal úplně a jednou částečně. Raketa spalující oxid dusičitý a nesymetrický dimetylhydrazin byla vysoká 29 metrů, její průměr byl 2,5 metru a na nízkou oběžnou dráhu dokázala dopravit 1950 kilogramů nákladu, na heliosynchronní dráhu pak 1200 kg. Během své služby od roku 1990 vynesla třeba družice GRACE 1 a 2, GOCE, SMOS, Proba-2, nebo Swarm.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://cdn24.img.ria.ru/…d2b9aba8c9cf72aa59e3be31e47969aa.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Rokot znovu ožije”

  1. blacksheepoi2 napsal:

    Bolo by škoda nevyužiť skladové zásoby. Po rozpade ZSSR ostalo 130 Ukrajine a 170 Rusku. Takže ešte by ich malo byť dosť na konverziu. A to počet vyrobených kusov bude určite vyšší ako počet rakiet v aktívnej službe.

    Vie sa, ktoré komponenty je potrebné nahradiť?

    • Michal Václavík VIP napsal:

      Nahradit se má řídící systém, který původně dělalo NPO Elektropribor. Netuším proč ten článek vyšel nyní, o pokračování konverze vojenské rakety UR-100N na kosmickou verzi se mluví od roku 2018 a od té doby nebyl učiněn žádný zásadní pokrok. A jinak konvertuje se konkrétně modernizovaný typ UR-100N UTTCH.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za informace. Článek vyšel nyní, jelikož se objevila informace o podpisu dohody mezi ministerstvo obrany a Chruničevovým výrobním střediskem.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.