Na podzimním Sojuzu poletí Kate Rubins

NASA oznámila, že její astronautka Kate Rubins vyrazí na podzim vstříc ISS v kosmické lodi Sojuz MS-17. Čeká na ni půlroční pobyt na stanici, během kterého bude součástí 63. a 64. dlouhodobé expedice. V Sojuzu zaujme místa vedle ruských kolegů Sergeje Ryžikova a Sergeje Kuď-Sverčkova a jejich společný start je zatím plánován na 14. října letošního roku z kazašského kosmodromu Bajkonur. Kromě stovky nejrůznějších experimentů bude americká astronautka obsluhovat třeba Cold Atom Lab pro studium využití laserem chlazených atomů pro budoucí kvantové senzory, nebo bude provádět kardiovaskulární experimenty navazující na výzkum, který dokončila při své minulé misi.

Kate Rubins s přístrojem pro čtení DNA

Kate Rubins s přístrojem pro čtení DNA
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Kate Rubins byla do oddílu astronautů přijata v roce 2009 a svůj první kosmický let, při kterém byla součástí 48. a 49. expedice, zažila v roce 2016. Start proběhl 6. července a během 115 dnů na oběžné dráze provedla dva výstupy do volného prostoru s celkovou délkou trvání 12 hodin a 46 minut, než se 29. října vrátila zpět. Během svého pobytu se třeba stala prvním člověkem v historii, který na oběžné dráze prováděl sekvenování DNA.

Rodačka z Farmingtonu v Connecticutu vyrostla ve městě Napa v Kalifornii. Rubins získala v roce 1999 bakalářský titul přírodních věd na University of California v San Diegu. Vzdělání si následně rozšířila a získala doktorát v oboru biologie zaměřený na výzkum rakoviny v roce 2005 na Stanford University School of Medicine Biochemie a oddělení mikrobiologie a imunologie v Palo Alto v Kalifornii. Před vstupem do NASA pracovala Rubins nejprve jako spolupracovnice a následně hlavní výzkumná pracovnice v Institutu biomedicínského výzkumu Whitehead v Cambridge. Ve svém týmu vedla 14 výzkumných pracovníků studujících virová onemocnění, která postihují především střední a západní Afriku.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/28111335603_ec5bd7b083_k.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/dna_sequencing.gif

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

16 komentářů ke článku “Na podzimním Sojuzu poletí Kate Rubins”

  1. Mr G napsal:

    Je to posledne kreslo, ktore ma NASA kupene v Soyuze ?

    Ako to bude teraz dalej, myslim ked sa dostanu sukromne lode do prevadzky ? Rusi budu pouzivat Sojuz, NASA sukromne lode a ESA, Kanada, Japonci budu lietat vyhradne len v sukromnych lodiach pod „hlavickou“ nasa, alebo aj Sojuzmi ? Popripade budu nejake „vymeny kresiel“ rus poleti trebars CD / Starliner a american ase Sojuzom ?

    • Vitaslavek napsal:

      Není se co divit, prostě Seznam.
      Jinak to není překvapení. Kate mluví rusky asi nejlíp ze všech amerických kosmonautů (astronautů).
      Poslední dobou člověk žasne co vše se dozví.

    • Kamil napsal:

      Vyznělo to, že je tak vysoká že se do Dragonu nevejde.

    • Kamil napsal:

      Apropó, má Dragon nějaký výškový limit pro posádku? U Sojuzu je. Kolem 180 cm?

      • vencour napsal:

        Co jsem našel požadavky NASA: Standing height 62 – 75 inches (tedy 157.48 cm až 190.5 cm)

        Zdroj – https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Astronaut_Corps

        Je tam i:

        1) Distant and near visual acuity: Must be correctable to 20/20, each eye separately (corrective lenses such as glasses are allowed)
        2) The refractive surgical procedures of the eye, PRK and LASIK, are allowed, providing at least 1 year has passed since the date of the procedure with no permanent adverse after effects.
        3) Blood pressure not to exceed 140/90 measured in a sitting position
        4) Standing height between 62 and 75 inches

        Čili vidět 20/20, může i s brýlemi, aspoň rok od operace bez návratu komplikaci, tlak krve pod 140/90 (tj. to snad zvládně každý, kdo na sebe dává pozor?) a ta výška

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Vlastní Dragon ne, pomineme-li extrémy :-). Limitující je na americké straně jen skafandr pro EVA.

        TO „vencour“: pokud sem dáte odkaz, je zbytečné sem kopírovat anglický text. Stačí pouze shrnutí v češtině pro ty, kdo angličtinou nevládnou.

      • vencour napsal:

        Pardon, odkazy nebývají na internetu dostupné věčně a baví mne dokonalost, proto jsem odpověděl tak, aby si každý nalezl to svoje, jak data i zdroj. Může klikat dál, nemusí.

        Jinde se samotný odkaz chápe jako nevychovanost. Ok, mohu se přizpůsobit.

        Omlouvám se a děkuji za pochopení.

        Vencour

      • Radoslav Karásek napsal:

        A to ja zas nesúhlasím a som rád, ža odkaz + výcuc v príspevku 😉

      • kuban napsal:

        díky za relevatní shrnutí z odkazu 🙂

    • Jan Jancura napsal:

      Spíš to na Seznamu mysleli jako do počtu 3 amerických a 1 japonského kosmonauta, kteří mají startovat 30.8. (takže by byla pátá?). Ale jinak je to opravdu kostrbatě napsáno.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Hlavně jde spíš o zálohu pro případ, že by se z jakéhokoliv důvodu start Crew -1 zpozdil. NASA tak bude mít jistotu, že bude mít na ISS svého člověka. Proto si to křeslo koupili a teď jen oznámili, kdo do něj usedne.

      • Kamil napsal:

        Tam je hlavně hloupá ta spekulace, že Rubins se nevejde do sedmimístného Dragonu, i když poletí jen čtyři, a proto musí ležet Sojuzem. Z čehož má asi vyplynout, že v NASA jsou úplně blbý

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.