ŽIVĚ A ČESKY: Pilotovaný Crew Dragon až v sobotu

Roky příprav, důkladných testů, ověřování a hodnocení míří ke svému konci. Po devíti letech se Spojené státy dočkají startu pilotované kosmické lodi vypuštěné z území USA na americké raketě. Ve středu večer ve 22:33 SELČ by se měly na floridské rampě 39A probudit k životu motory zbrusu nové rakety Falcon 9, jejímž úkolem bude dopravit na nízkou oběžnou dráhu první pilotovanou kosmickou loď Crew Dragon se dvěma astronauty – Robertem Behnkenem a Douglasem Hurleym – na palubě. Budeme velice rádi, když tuto mimořádnou chvíli prožijete společně s námi na našem živě a česky komentovaném přenosu.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 21:30 SELČ – do té doby běží v přenosu odpočet. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče. Pod oknem přehrávače pak najdete psaný online přenos, který můžete sledovat před startem, během něj (pokud třeba nemůžete sledovat video) i po něm. Pokud si chcete přečíst náš (již ukončený) psaný přenos popisující události v minulých dnech, najdete jej v tomhle článku.

Z technických důvodů budeme v psaném přenosu pokračovat přímo v článku bez využití automaticky aktualizovaného systému Liveblog24.

29.5. 23:15
Zhodnocení připravenosti ke startu skončilo tím, že mise má zelenou pro zítřejší start ve 21:22 SELČ.

29.5. 19:35
Právě probíhá zhodnocení připravenosti ke startu. Po 22:00 SELČ bychom se mohli dozvědět nové informace.

29.5. 17:15
Aktuální předpověď počasí na zítřejší termín se zlepšila na 50 %. Neděle se posouvá na 60% pravděpodobnost dobrých podmínek.

28.5. 22:45
Počasí na víkend moc nadějí nedává. Sobotní i nedělní okno mají shodně pouze 40% pravděpodobnost dobrých podmínek – v neděli je navíc vyšší riziko střihů větru.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
https://twitter.com/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://external-preview.redd.it…c7a4d08c9f587b22a9352631eba7f539da802b245

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

110 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Pilotovaný Crew Dragon až v sobotu”

  1. Roman89 Redakce napsal:

    Ty bílé Tesly budou využívat také posádky Starlineru k dopravě na komplex 41? A jak se budou dopravovat když bude astronautu více?

  2. Hawk napsal:

    Dokud se pro pilotovane lety nenajdou ciste komercni zakaznici (firmy/soukrome osoby) tak se moc asi nezmeni.
    Vesmir bude takovou drsnejsi verzi Antarktidy s nekolika trvale/sporadicky obydlenymi zakladnami, a to kdyz budeme mit jeste stesti a vlady ty zakladny zafinancuji.

  3. David R. napsal:

    Ještě k tomu odkazu na „alternativní pohled“… nenapsal bych to tak ostře, ale částečně bych s autorem i souhlasil. A sice v tom smyslu, že když to srovnáme s Apollem a raketoplány, je ta show kolem (prezident, záběry z dronu na kolonu vozidel s astronauty…) trošku po americku předimenzovaná, chtělo by se říci, velké divadlo s malým kašpárkem.
    JENŽE, a to už každý nevidí, právě ten „malý kašpárek“ je to, o co tu běží. To, že se dá do kosmu letět relativně jednoduchým strojem a za relativně rozumné peníze. Že je ten stroj z velké částu znovu použitelný. Jistě, NASA si objednala kompletně nový hardware na každý let, a neplánuje ani využít jeho plnou kapacitu, ale to je vedlejší. Když si spočítáte cenu letenky pro recyklovaný a plně vytížený stroj, tak to už je pořádný skok.

  4. David R. napsal:

    Omlouvám se za chybnou informaci ohledně viditelnosti, měl jsem starou mapku. Podle nové to vypadá tak, že přelet je v ideálním pozorovacím čase cca hodinu po západu Slunce, ovšem to nic nemění na tom, že asi uvidíme houby, kvůli oblačnosti.

  5. Bohumil Boruvka napsal:

    Ano hlavně mě dostal s úvahou že ISS je vlastně nefungční:Byly to spíše sporadické výlety a na stanici je minimální, v podstatě udržovací provoz….
    To si rozhodně nemyslím a řekl bych že se autor ani neobtěžoval si zjištovat co se tam vlastně děje

  6. Q napsal:

    Doufám že za tenhle odkaz nedostanu ban, nicméně pro odlehčení:

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/maly-krok-pro-lidstvo-ale-zato-v-sexy-skafandrech-107856#seq_no=5&dop_ab_variant=0&source=article-detail&dop_source_zone_name=zpravy.web.nexttoart&dop_req_id=dwEImBT3DeB-202005291429

    Řekl bych že pro všechny, kteří sledují aktuální dění v kosmonautice, to musí vyznít jako záměrná provokace. Autor má sice titul z kybernetiky a zúčastnil se pokusu Štola88 ale o kosmonautice zjevně neví vůbec nic.

    • Vaclav napsal:

      Proč provokace. Příznivec kosmonautiky se nepozná podle toho že jásá nad vším co se v kosmu šustne, ale že se podívá i kriticky. Já bych naopak byl toho názoru, že autor se v kosmonautice dobře orientuje a dobře vystihl “ jádro pudla „. Při pohledu do historie se optimistické plány počínaje “ odborářskými dovolenými v kosmu “ a konče pilotovanými lety na Mars ani zdaleka nesplnily. Lety na LEO jsou ve srovnání s přistáváním na Měsíci před padesáti lety, opravdu slabým odvarem kosmonautiky a plány Muskových superraket a superlodí mají dosti daleko k realitě. Navíc mezinárodnost kosmonautice ubírá náboj národní reprezentace . Příkladně Evropa má určitě potenciál na pilotovaný program, ale proč by to dělala, rozhodující státy jako Francie či Německo nebudou prosazovat a financovat program, kde nakonec jako první poletí kosmonaut třeba z Lucemburska.

    • Jiny Honza napsal:

      Díky moc za odkaz. S autorem v některých věcech nesouhlasím, ale tohle rozhodně není provokace. Naopak je to inteligentně podaný názor, s kterým se dá diskutovat.

      • David R. napsal:

        Souhlasím s Vámi. Jiný názor, někdo se může čertit, ale text je celkem na úrovni.

    • zvejkal napsal:

      Ten clanok sa snazi komentovat vela nesuvisiacich tem a tym padom je povrchny. Ok.
      Horsie je, ze obsahuje tvrdenia, ktore su nepravdive.
      Ale vsak, ked to autorovi staci … trpakov je habadej.

    • Karel Zvoník Redakce napsal:

      V článku je hodně nepresností a vyložených nesmyslů. Jeden příklad: „Že se tak děje uprostřed první vlny koronavirové krize, která v Americe na rozdíl od Česka ještě nekončí, je součástí symboliky.“
      Spojit dlouho očekávaný start CD s koronavirem je směšné. Je to podle mého skromného názoru trochu tendenčně napsané. Jako jít za každou cenu proti proudu. Vždyť nejde o to zda si bude někdo pamatovat jména astronautů nebo přesný datum startu. Daleko důležitější je vědět, že soukromá firma poprvé v historii vynese vlastní kosmickou lodí i nosičem lidskou posádku a se vší úctou k autorovi, už jen to je zlom a průlomový okamžik „jako prase.“

    • Miroslav Pospíšil Redakce napsal:

      Autor článku mě dost zklamal. Je evidentní, že dění v kosmonautice za posledních 30 let sledoval jen koutkem levého oka a maximálně tak 1x za půl roku. K detailům v článku se není třeba vyjadřovat, mnoha mylnými tvrzeními ho autor diskvalifikoval spolehlivě sám.

  7. David R. napsal:

    Někdo tu řešil, zda bude přelet viditelný z našeho území. S ohledem na předpověď počasí, skoro zataženo, asi nikoli. Ale kdyby se přeci jen vyčasilo (a podmínkou je samozřejmě i to, že se start uskuteční), tak jsem použil mapku přeletu (myslím že novou, i když – mám dojem, že se tam nic nezměnilo), a zadal jsem do solární kalkulačky dvě místa, odpovídající času 22:57 a 22:58. Vyšlo mi, že v první lokalitě bude stín Země v daný moment do výšky 161 km, a v té druhé do výšky 260 km. Neznám přesný letový profil, ale použiji-li jako hrubý odhad výšku 200 – 250 km, je jisté, že ve 22:57 ještě bude Dragon osvětlený, zatímco o minutu později už bude ve tmě. V tom prvním momentě je přímá vzdálenost, počítám Prahu, cca 470 km a úhel nad obzorem asi 20°. To znamená, že teoretická šance na zahlédnutí existuje.

  8. Tovy napsal:

    Taky jsem měl záseky. ale bylo to ještě koukatelné.
    Ale stala se mi jiná zajímavá věc – zamrzl mi obraz na panoramatu rakety a v pozadí normálně mluvil Dušan. Jenže obraz byl seknutý a dlouhé minuty jsem si toho nevšimnul, na panoramatu nic poznat nejde a někdy to tak v přenosech je. Až mi začalo bylo divné, že Dušan mluví o nějakých videích a popisuje, co na nich je a já jen vidím pořád stát raketu… 🙂
    Pak samozřejmě pomohl refresh, ale i tak.

  9. zvejkal napsal:

    Inak, chlapci v kokpite boli akýsi unavení, pár krát si tak krásne naširoko zííívli – „uáááh“ 🙂

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      Jj, to je něco co jim nezávidím. Dvě hodiny sedět téměř bez pohnutí aniž by měli něco extra na práci. Jen koukat na monitor a sem tam něco potvrdit do mikrofonu.

      Pár astronautů si už dříve po usazení do kabiny prostě zdřímlo. Tihle dva mají smůlu, že jsou online ;-).

  10. medved_David napsal:

    S tím sluchátkem 11:29…
    Kdo si myslí, že je to třeba kvůli rušení signélem mobilu, tak pravda je taková:
    1.) zvyk je železná košile, oba chlapíci už mají nalítáno i na raketoplánech 🙂
    2.) ale na fotce neukázali druhý konec – pořídili astronautům tohle: https://cdn.myshoptet.com/usr/www.flaro.cz/user/shop/big/14865_cd1sc521xc.png?5c0504e2. 😀

  11. Roman89 Redakce napsal:

    Nevim jestli jste to měli v plánu ve včerejším přenosu ještě ukázat, ale chyběla mi ukázka z příjezdu astronautu k rampě.

  12. Vlasta Liberácký napsal:

    Krásně jsem si to s váma všema užil.Přistihl jsem se,že jsem byl včera od rána jak malej.Natěšej jak v 7mi,když přijela pouť. S odkladem jsem počítal.Odpískal bych to dřív.Nemá cenu pokoušet osud…Ono to za pár dní vyjde.

  13. Josef Somik napsal:

    „Cestou z včerejšího zrušeného startu se Elon Musk stavil na jídlo v Palm Bay.“
    Možná se během předstartovních příprav dozvíme, že si Elon odskočil na záchod. 🙂

    Chápu, že je to zde velmi uctívaný člověk, ale mohly by se ty informace omezit na kosmonautiku a misi DM-2? To co dělá pan podnikatel ve svém volném čase je spíš informace pro bulvár.

  14. Hawk napsal:

    Uvidime jake bude o vikendu pocasi, a zda opet dorazi i Donny.
    Mely to mozna odpiskat rovnou, kdyz to bylo s pravdepodobnosti cca fifty fifty. Takhle budou mit zbytecne vicenaklady, predpokladam, ze kontrola nosice po odcerpani paliva bude muset probehnout znova a samozrejme klasicke predstartovni kontroly/procedury o vikendu.

    Samotny prenos se parkrat cuknul, jinak ok, ale mam dobre pripojeni.

  15. Roman89 Redakce napsal:

    Nikdy jsem na Floridě, ale zřejmě tamější počasí bude asi hodně špatné a plné výkyvů, když se pořád odkládají starty. Asi už jen proto, že kosmodrom je hned u pobřeží. U ruských startů jsem snad nezaznamenal odklad kvůli počasí. A to jak z Bajkonuru, Plesecka či Vostočného. Sojuzu nevadil ani zásah blesku, který startoval loni z Plesecka.

    • Miroslav Pospíšil Redakce napsal:

      Ano, stačí se podívat na glóbus, na jaké rovnoběžce Florida leží … jsou to tropy. Nádherné ale i hodně deštivé počasí se tam střídá velmi často, v létě se k tomu přidává i sezóna hurikánů.
      Ruské kosmodromy mají polohu jinou, jsou ve vnitrozemí, ale drsná zima je dokáže potrápit taky.
      Ohledně odolnosti raket Sojuz je vysvětlení celkem jednoduché – jsou to původně svou konstrukcí mezikontinentální balistické rakety, které měly na stranu nepřítele nosit jaderné hlavice a samozřejmě za každého počasí. Podle toho byl pozemní segment i raketa samotná dimenzována a připravena startovat prakticky kdykoli, kdyby si to vojenská situace vyžadovala.
      Samozřejmě existují i výjimky – minimálně 1 v posledních letech byl start Sojuzu odvolán kvůli sněhové bouři. Je nutné počítat i s eventualitou nouzového přerušení startu a dopadu kabiny s posádkou do různých oblastí podél trajektorie letu. Za sněhové bouře se pak vyzvednutí posádky někde v zamrzlé tajze zajišťuje obtížně a je lepší start odložit.

  16. Vojta4 napsal:

    Dobrý den,
    v jednom z rozhovoru řekl Jim Bridenstine, že další mise na konci srpna/září bude 4 člená, ale nemůžu najít nikde složení budoucí posádky. Jakým způsobem bude probíhat výměna? 6 kosmonautů na ISS, s tím že v Sojuzu poletí jenom 2? Nebo poletí jeden Rus v Crew dragonu a jeden Američan v Sojuzu? Před nějakou dobou se psalo, že Rusko nechce 3 členy, dokud Nauka nepoletí. Nemůžu najít víc informací k rotaci posádek. Díky

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      V Crew-1 bude Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker a Soiči Noguči. Po zařazení soukromých lodí s posádkou se počet lidí na ISS zvýší na 7. Přesný harmonogram rotací se teprve řeší.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Pokud se nepletu, tak k navýšení stálé posádky na 7 dojde až po připojení Nauky.
        4 astronauté v západním segmentu sice nastoupí, jak se zdá, od příští mise Crew-1. Ale Rusové zůstanou ve dvou.

        A protože byl oznámen další odklad Nauky, tentokrát na květen 2021, na sedmičlennou posádku ISS si budeme muset ještě chvíli počkat.

      • Vojta4 napsal:

        Děkuji všem za ujasnění. Jsem zvědavý, jak to nakonec přesně bude. Hlavě kdy dojde na 7 člennou posádku, a jak bude probíhat střídání (jeden Rus v Dragon/Starliner, jeden Američan v Sojuzu nebo každá sám za sebe :))

      • Roman89 Redakce napsal:

        Co vím tak obě strany mají zájem ve spolupráci pokračovat, tedy i ve výměně posádek sedadlo za sedadlo. Mimo to rusové mají v plánu nabízet sedadla i dalším mezinárodním partnerům.

  17. Dominik Pospíšil napsal:

    Dobry den,

    bohužel, taktéž jsem měl velký problém stream sledovat. Ze začátku bylo vše vpořádku, ale zřejmně s tím jak se připojovali další lidé se postupně začal přenos zasekávat. Ke konci naprosto nepoužitelné. Zkoušel jsem více prohlížečů i více zařízení, všude stejné. Připojením na mé straně to nebylo, optika 200 Mb/s, youtube bez problémů.

    Děkuji za neuvěřitelné množství informací které nám přinášíte a držím palec aby se podařilo problémy s mall.tv vyřešit.

  18. poipop napsal:

    Bohužel se také musím přidat k těm, kteří na přenos koukali na mall.tv a také se to sekalo. Velké sekání začalo kolem 10. hodiny. od té doby to bylo jen horší a horší, Kolem 22:20 jsem už přepnul přenos na ČT24. V tu chvíli bylo sekání stylem minuta sekání, 5 (někdy i jen 1) vteřin normální přenos. Taktéž internet mám zcela postačující. Na mne to působilo tak, že servery mall.tv byly přetížené. Zhoršovalo se to s přibývajícími diváky po 10 hodině. Koukal jsem na televizi Samsung. Příště zkusím tablet, nebo PC. Určitě chci sledovat váš přenos.

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      U mě bylo všechno naprosto hladké, jen jednou se přenos seknul cca na půl sekundy, jinak bez problémů a v HD.

    • Jiny Honza napsal:

      Mě už se to poprvé seklo chvíli před desátou, pak už jsem koukal na youtube.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Určitě bych zkusil PC – jak jsem psal dřív, třeba v anonymním okně prohlížeče. Tím maximalizujete své šance. Máme nemalý počet lidí, kteří hlásili téměř ideální přenos třeba jen s jedním zhruba sekundovým kousnutí.

      • JirkaBerka napsal:

        Nestěžuju si, jenom konstatuju své zjištění. Přenos jsem sledoval na PC, sekalo se to o sto šest a přitom došlo k zajímavé situaci. V přenosu běžel odpočet a protože odpočet máte i na kosmonautixu, tak jsem si oba časy porovnal. Odpočet v přenosu byl po několika zásecích zpožděný o více jak dvě minuty a to jsem přenos nesledoval od začátku, tudíž problém nebude asi na straně přijímače.

      • SaturnV napsal:

        Ano, když se to zasekne, musíte přenos posunout zase do předu a je to zase o 2-3 vteřiny.

    • PaST napsal:

      Sleduji přenosy na mall.tv od počátku a nikdy jsem nezaznamenal jediný problém. Bohužel včera se mi to poprvé sekalo tak, že jsem musel přepnout na YT. Zvláštní je, že sekání začalo poté, co jsem okolo 10 na chvilku přepnul okno na YT a zpět na mall. Do té doby, bez jediného záseku. Jinak poté už nepomohlo ani anonymní okno atd. Snad se to podaří mallu někdy vychytat. Každopádně děkuji kosmonautixu za veškerý informační servis. Jste frajeři!

  19. zvejkal napsal:

    No, mne prenos isiel bez problemov z dvoch mobilov a dokonca aj na dvojmetrovom televizore z chrome browsera z androidu v telke.
    Aj ked samotna malltv appka nefunguje. Ide len zvukv video stoji.

  20. BJ napsal:

    Tak to byl velký průser tento přenos. Kosmonautix dole, Mall.tv nepoužitelný… Zrovna si píšeme z kolegy, tak jako já všichni skončili na youtube.

    Jako jsem VELKY fanda tohoto portálu, ale asi jste narazili na své limity. A obávám se, že to do soboty nemáte šanci vyřešit:-(

    BJ

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      S webem jako takovým neuděláme asi nic, ale co se Mall.TV týče, tak tam problémy hlásilo jen pár lidí. Od většiny máme naopak pozitivní reakce. Doporučuji třeba anonymní okno prohlížeče, to mnoha lidem pomáhá.

      • Radoslav Karásek napsal:

        mall.tv nie vždy stíhalo. Odhadom tak raz za minútu sa mi roztočilo koliečko a asi 2 sekundy načítavalo. Internet mám suprový, tým to nebolo. Ďalšie 2 prenosy simultánne na youtube v 720p60 ťahalo bez problémov. Pomohlo znížiť kvalitu na SD, ale to nie je pre mňa akceptovateľné riešenie. Ale nevadí, dnes sa nič nedialo a nabudúce si toho čierneho petra vytiahne snáď niekto iný.

        P.S. Ale je ironické, že práve ja som sa dneska dotazoval či sa pripravuje mall.tv na nápor ľudí 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Podobné problémy hlásí jen pár lidí z několika tisíc, kteří sledovali. Máme i několik hlášení o bezproblémovém sledování, takže se to liší uživatel od uživatele. Dovolím si doporučit pomůcku, která většině lidí pomáhá – zkusit sledovat přenos v anonymním okně prohlížeče. Třeba to pomůže. 😉

      • Radoslav Karásek napsal:

        Nepomohlo a inokedy problem nemám. Len dnes. Vravím, že som mal čierneho Petra ja.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Zvláštní, to mne mrzí. Snad to klapne v sobotu. 😉

      • simon_durda napsal:

        To asi ano, já jsem měl na vteřinu kolečko jen 3krat za celý přenos.

    • Igor napsal:

      Za mne dobrý. Pár malých záseku, ale koukatelné.

    • Dan napsal:

      Těch zaškobrtnutí přenosu bylo docela dost, ale nepřepínal jsem jinam, jen jsem v malém okně s brutálně sraženou kvalitou měl puštěný přenos SpX. 12k diváků už asi Mall.tv cítí, ale i tak se to dalo sledovat. Díky redakci a v sobotu doufejme 🙂

  21. A_V napsal:

    Můj smutek z odloženého startu je úplně hmatatelný 🙁

  22. Tovy napsal:

    Chlapi, jen pozor. Po skončení přenosu jste ještě byli chvíli v éteru 🙂

  23. lkral napsal:

    Zachytili jste už někdo informaci, v kolik se bude startovat v sobotu?

  24. Vaclav napsal:

    Mě dojala tradice z prvního letu admirála Scheparda. On se díval na svoji kabinu do výšky 20m a oni 3x výše, ale bylo přesně synchronizované. Interiér je fantastický, prostorný a v duchu 21 století, i skafandry, které se mi nelíbily tam přesně zapadly a vypadají fantasticky.

  25. Kamil napsal:

    Vzpomínám, jak jsem kdysi před 30 lety snil, že budeme sledovat starty kosmonautů. Tehdy byly 2 tv programy.
    A dnes se mi mé sny plní, skvělý přenos, všechno vidíme. A už se těším na český zasvěcený komentář.

  26. Warf napsal:

    Nešlo by to video hodit na větší okno? Díky.

  27. A_V napsal:

    Nevíte někdo jestli bude nějaké vysílání i v TV, nebo jenom zítra ve zprávách. chci totiž vidět jak o tom budou informovat naše media. Díky

  28. medved_David napsal:

    Jsou to frajeři, že to ještě kvůli počasí nevzdali 🙂
    Podle http://www.bit.ly/weather-com_Cape_Canaveral_hourly (čas startu 16:33 lokálně – rozklikněte 4 PM) přestane pršet a chvíli po plánovaním času startu. Do té doby se budou celkem čerti ženit.
    http://www.yr.no/place/United_States/Florida/Cape_Canaveral/hour_by_hour.html
    Norové to samé.
    Když se podívám na https://on.windy.com/3l6di , (posuňte si na 22-23h) tak vidím blesky na západě (obráceně, než CD poletí).
    Falcon s CD budou nejspíš muset otřít před startem ručníkem 😉
    Držím jim každopádně palce!

  29. Lada Pospisil napsal:

    Zdravím všechny, skoro nestačím přeskakovat mezi články ;-). Padlo rozhodnutí o pokračování odpočítávání. Znamená to tedy, že prezident samoléčitel vyrazil? Jak ho sleduji poslední dobou, bude se jim cpát mávat na rampu … 😉

  30. _Tom napsal:

    Mám dojem, že se tu probíraly nějaké triky, jen ten přenos (nebo tedy aktuálně zatím jen odpočet) spustit… Mně se tam jen dlouhé minuty točí kolečko a pak vyskočí zpráva, že Chyba přehrávání s tlačítkem Znovu načíst. A tak dále pořád dokola. Docela rád bych to měl funkční, než to začne 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.