ŽIVĚ A ČESKY: Druhý pokus o start X-37B

Sobotnímu pokusu o start rakety Atlas V házelo počasí klacky pod nohy – silný přízemní vítr, nadlimitní spodní vrstva oblačnosti a elektrický potenciál v atmosféře v okolí rampy. Společnost ULA se snažila odstartovat celkem čtyřikrát, ale počasí bylo proti – na konci okna byla pravděpodobnost dobrých podmínek jen 10%. Start se tedy posouvá na neděli – okno se otevírá v 15:14. Jelikož jsme dnes vysílání spustili, není jiná možnost a musíme založit přenos nový. Budeme rádi, když se k nám v neděli připojíte.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 15:00 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://www.ulalaunch.com/
https://www.ulalaunch.com/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/05/200506-F-XX000-0000.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Druhý pokus o start X-37B”

  1. Mr G napsal:

    Mam taku teoreticku otazku. Ako je to s posunim startov nasledujucich misii ? Ak by napriklad mal teraz Atlas nejaky technicky problem, a povedzme ULA oznami, ze jeho vyriesenie bude trvat 4 dni. Falcon dostane prednost, alebo bude musiet cakat na start Atlasu ?
    Chapem, ze do toho moze vstupovat 1000 faktorov, dlzka odkladu, startovacie okno, dolezitost nakladu, …
    Len by ma zaujimalo, ci je na toto nejake povedzme „univerzalne pravidlo“, alebo sa kazdy pripad posudzuje zvlast ?

    • Michal Václavík VIP napsal:

      Odklad startu X-37B může být na zítra, pak už úplně dobře nevychází koordinace s přeletem špionážní družice Crystal pro podporu mise.

      • Radim napsal:

        A ví se, co má X-37B společného s Crystalem?
        Děkuji,
        Radim

      • Michal Václavík VIP napsal:

        Bude pozorovat chování X-37B. Vzájemně může docházet ke kalibraci či zkoušení palubních systémů, jejichž vlastnosti zejména u X-37B nejsou ale veřejně známé. Obdobné to ale bylo při všech předešlých letech X-37B.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Michal už popsal aktuální situaci, ale pokud se budeme bavit obecně, tak každý náklad má nějaký význam a podle toho se řeší případné kolizní termíny s jinými starty. Původně měl Atlas letět v sobotu a Falcon v neděli. Obsluha kosmodromu by za tu dobu stihla rekonfigurovat systémy na obsluhu jiné rakety. Když se Atlas přesunul na neděli, měl jeho náklad vyšší prioritu než náklad Falconu a proto se odsunul Falcon. Pokud by tedy teoreticky Atlas odložil start 4 dny a nikoliv o jeden, jako tomu bylo (a pokud by tu nebylo Michalem zmíněné omezení), pak by velmi pravděpodobně mohl Falcon odstartovat, protože obsluha kosmodromu by měla dost času na rekonfiguraci systémů. Ale jak jsme psal, to je pouze teoretická úvaha, která v tomto případě nepřichází v úvahu z důvodů, které zmínil Michal.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.