Testy evropského cubesatu pro internet věcí

Největší zařízení, které Evropská kosmická agentura používá k testování antén zůstává v provozu navzdory pandemii COVID-19. Nyní zde probíhají testy posledního exempláře družicové sítě, která bude sloužit takzvanému internetu věcí. „Hlavním rozdílem oproti běžným testům je, že kontakt mezi lidmi musí být minimalizován, abychom dodrželi požadavky na dodržování bezpečnostních odstupů,“ vysvětluje Eric Van Der Houwen, testovací inženýr antén a dodává: „Znamená to, že zákazníci dorazí do naší komory k instalaci jejich nanodružice a pak odejdou. Normálně zůstali na místě po celou dobu zkoušek. Po většinu času pracuji ze svého stanoviště a na dálku spolupracuji s kolegou, který se jmenuje Alfredo. Když potřebuju osobní pomoc, třeba je nutné něco zkontrolovat, nebo posunout něco těžkého, tak kolega přijde. Oba máme roušky a dodržujeme bezpečné odstupy jak to jen jde.

Hertz (Hybrid European Radio Frequency and Antenna Test Zone)

Hertz (Hybrid European Radio Frequency and Antenna Test Zone)
Zdroj: https://www.esa.int/

Alfredo Catalani je také inženýrem zodpovědným za antény a během zkoušek dohlíží na celou činnost: „Během pandemie COVID-19 jsem zůstal uvězněný v Itálii, ale dokázali jsme i přesto pracovat skoro stejně jako normálně. Dostávám k dalšímu zpracování veškerá data ze zkoušek. Eric funguje jako moje oči – posílá mi fotky různých nastavení a když potřebuju snímek z nějakého jiného úhlu, stačí ho jen požádat. Testujeme chování celkem šesti antén na těle nanodružice, abychom prověřili, že budou na oběžné dráze bez problémů fungovat. Firma nám dodala data ze simulací chování antén a naším úkolem je porovnat tyto simulace s reálně naměřenými údaji během skutečného provozu a upozornit na rozdíly, pokud se objeví.

Nizozemská společnost Hiber vytváří družicovou síť, kterou mají tvořit cubesaty – malé družice vytvořené ze standardizovaných bloků s hranou o délce 10 cm. Tato síť by měla poskytnout celosvětovou nízkonákladovou konektivitu pro takzvaný internet věcí. To znamená, že přes tyto družice mají proudit data z přístrojů vybavených modemy – mohou to být nákladní vozidla, elektrické rozvody, potrubí či senzory pro přesné zemědělství.

HiberThree, letový exemplář takového cubesatu má startovat letos v létě a nyní prochází kvalifikačními zkouškami v komoře Hertz (Hybrid European Radio Frequency and Antenna Test Zone). Tuto komoru provozuje Evropská kosmická agentura a jde o místnost s kovovými stěnami, které mají pomoci eliminovat vnější vlivy, aby mohly radiové zkoušky proběhnout co nejpřesněji.

Vizualizace cubesatu od firmy Hiber

Vizualizace cubesatu od firmy Hiber
Zdroj: https://www.esa.int/

Hertz je unikátní svou hybridní podstatou. Mohou zde být vyhodnocovány radiové signály z lokálních antén, ale i z vysílačů v kosmu na vzdálenost tisíců kilometrů. Díky tomu je možné obsloužit všechny druhy anténních systémů. Hiber není v Hertzu žádným nováčkem – už vloni zde proběhly první zkoušky. „Provedli jsme měření blízkých polí tohoto 30 centimetrů dlouhého cubesatu s různými anténami v těsné blízkosti,“ popisuje Catalani a dodává: „Hlavní UHF anténa (samorozkládací helix), která je určena k přijímání a vysílání dat od pozemních modemů a zase opačným směrem, musí dobře fungovat ve spolupráci s UHF a VHF anténami pro telemetrii, příkazy a pokyny samotné družici, ale i s anténami v pásmu S pro práci s daty. Před startem ještě přibude dodatečná anténa pro signál GPS.

Hlavní anténa cubesatu firmy Hiber.

Hlavní anténa cubesatu firmy Hiber.
Zdroj: https://www.esa.int/

Firma se jmenuje Hiber, protože její terminály povětšinou hibernují a zapínají se jen ve chvíli, kdy nad nimi přelétává družice Hiber a je možné provést přenos dat. O výrobu samotných cubesatů se postarala nizozemská společnost ISIS-Innovative Solutions In Space, která se specializuje právě na malé družice. „Jsem rád, že ESTEC projevil navzdory opatřením kvůli COVID-19 svou flexibilitu k naplánování a provedení těchto testů,“ uvedl Bert Meijvogel z Nizozemské kosmické kanceláře a dodal: „Pro HiberThree jde o významný předstartovní milník, který se týká klíčových úkolů této družice pro internet věcí.

Od založení na konci roku 2016 využívala firma Hiber podporu různých složek programu ARTES (Advanced Research in Telecommunications Systems), který Evropská kosmická agentura vytvořila  za účelem pomoci firmám růst. Amazon Web Services ji dokonce vyhlásily komerčním startupem roku 2018. Firma se dočkala vypuštění své první družice už během prvního roku od založení.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/hiber_cubesat_in_hertz/22041122-1-eng-GB/Hiber_CubeSat_in_Hertz.jpg
https://www.esa.int/…/inside_hertz_chamber/17188260-1-eng-GB/Inside_Hertz_Chamber.jpg
https://www.esa.int/…/hiber_cubesat/22041081-2-eng-GB/Hiber_CubeSat.jpg
https://www.esa.int/…/hiber_s_helix_antenna/22041163-1-eng-GB/Hiber_s_helix_antenna.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Testy evropského cubesatu pro internet věcí”

  1. Jiny Honza napsal:

    Pochopili jste to někdo? Tedy kromě faktu, že za „pandemie“ se dá pracovat. Nebo že se dají data „pomalu“ vysílat na UHF frekvencích. A co to má společného s internetem věcí? Nebo včelami?
    Motýle?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.