Rocket Crafters otestovali motor Comet

Rocket Crafters je floridská soukromá firma, která chce jako první na světě využívat 3D tisk k výrobě raketového paliva. Nyní o sobě dala společnost vědět, když oznámila dokončené zkoušky motoru Comet, což je velkoformátový testovací prototyp jejich plánovaného hybridního raketového motoru STAR-3D. Zkoušky měly ukázat, že tento typ motorů čekající na patentování, může být zvětšen z laboratorních rozměrů na velikost, která je komerčně využitelná. Na začátku proběhlo 49 laboratorních zkoušek s jednotkami o tahu 115 – 225 kg. Teprve po nich začaly v únoru zkoušky motoru Comet o tahu dvě a čtvrt tuny.

Zkouška motoru Comet

Zkouška motoru Comet
Zdroj: http://www.rocketcrafters.com/

Motor Comet byl otestován třikrát – první dva pokusy byly úspěšné a odpovídaly dřívějším modelovým situacím. Třetí test se dá považovat za úspěch z hlediska výzkumu a vývoje, neboť při něm motor zažil přetlakovou anomálii, která poškodila testovací lavici i zkušební motor samotný. Po této havárii se odborníci pustili do analýzy hardwaru a nasbíraných dat, aby určili, co se vlastně stalo a jak tomu do budoucna předejít. Ukázalo se, že anomálii způsobila závada na vedlejší součástce raketového motoru. To vedlo k nadlimitnímu zvýšení tlaku ve spalovací komoře. Důležité je, že vyšetřování neodhalilo problém, který by souvisel s návrhem motoru STAR-3D.

Statický zážeh motoru Comet - technologického ověřovacího demonstrátoru.

Statický zážeh motoru Comet – technologického ověřovacího demonstrátoru.
Zdroj: http://www.rocketcrafters.com/

Právě proto děláme zkoušky,“ říká Robert Fabian, prezident Rocket Crafters, který se 25 let věnoval armádním raketám i kosmickým misím a dodává: „Nacházíme problémy a opravujeme je, abychom je neměli na startovní rampě. Pořád se posouváme vpřed.“ nyní když firma dokončila ověřovací testování svého konceptu, může se ze získaných informací poučit a využít je na svém dalším velkém projektu – testovacím letu, který by poháněla zmenšená verze hybridního raketového motoru STAR-3D. Půjde o první letovou zkoušku firmy Rocket Crafters, při které inženýři uvidí svůj motor v pohybu a nikoliv připojený k testovací lavici. Následovat by měly další dvě stále větší verze, u kterých už by mohlo být možné dosáhnout oběžné dráhy.

Vizualizace rakety Intrepid.

Vizualizace rakety Intrepid.
Zdroj: https://media-exp1.licdn.com/

Poté by firma ráda začala nabízet služby zákazníkům, kteří by mohli využít jejich chystanou raketu Intrepid. Cíle firmy nejsou nízké – chtějí vyvinout co možná nejbezpečnější, nejspolehlivější a také nejdostupnější raketové motory všech dob. Rádi by představili transportní systém, který je nejen bezpečný a spolehlivý, ale také nabízí cenu, která je ovlivňována trhem.

Přeloženo z:
http://www.rocketcrafters.com/

Zdroje obrázků:
http://www.rocketcrafters.com/wp-content/uploads/2020/05/rocket-test-3-2.jpg
http://www.rocketcrafters.com/wp-content/uploads/2020/05/rocket-test-2-2.jpg
http://www.rocketcrafters.com/wp-content/uploads/2020/05/rocket-test-1.jpg
https://media-exp1.licdn.com/…GjWhjY–zIwQoYsntCmPo

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Rocket Crafters otestovali motor Comet”

  1. Petr Hajek napsal:

    Děkuji za zajímavou zprávu ,ale mám dotaz , v čem je motor hybridní? Tisk tuhého paliva si dokážu představit a to je bezesporu novinka. Není někde víc informací?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hybridní motory nejsou nic nového. V tomto případě jde o to, že palivo je tuhé a okysličovadlo kapalné – jde tedy o hybrid mezi motory na tuhé a kapalné pohonné látky. Ohledně onoho 3D tisku paliva nic bližšího není, což možná souvisí s tím, že firma momentálně celý proces patentuje, jak je uvedeno v článku.
      A díky za pochvalu. Jsem rád, že Vás článek zaujal.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.