První český cubesat dostane bratříčka!

Nanodružice VZLUSAT-1 umožnil českým odborníkům osahat si práci s cubesaty a jelikož přinesl pozitivní výsledky, je čas připravit jeho nástupce. Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ) proto připravil družici VZLUSAT-2, která kromě jiného ponese i kameru, která má experimentálně snímkovat Zemi. Příprava druhého cubesatu má velký význam – je totiž dalším krokem ve strategickém plánu VZLÚ s názvem Space 2030. V rámci tohoto plánu by měla do roku 2030 na nízké oběžné dráze vzniknout první česká družicová síť. Ta by pak mohla plnit různé úkoly podle toho, co by si zákazník přál – pro začátek se začne u prvních misí se sledováním naší planety v různých režimech.

Vizualizace VZLUSAT-2

Vizualizace VZLUSAT-2
Zdroj: https://www.vzlu.cz/

VZLUSAT-2 tedy bude mít za úkol především ověřit technologie, které využijí tyto další mise. Kromě již zmíněné kamery má být na palubě také systém pro přesné řízení orientace, nebo přístroje, které byly už na VZLUSAT-1, jen půjde o jejich novou generaci. „I přes pokročilá testovací zařízení na Zemi je nutné ověřovat nové technologii přímo ve vesmíru a v tom jsou nanodružice neocenitelným pomocníkem. Z tohoto důvodu také chystáme VZLUSAT-2, a v krátkém sledu i třetí družici – VZLUSAT-3, která nabídne možnost ověřit technologie i soukromým společnostem, které potřebují získat takzvanou flight heritage, tedy doklad, že jejich zařízení funguje ve vesmíru. Firmy se pak mohou přihlásit například jako subkontraktoři do misí ESA,“ vysvětlil Juraj Dudáš, vedoucí oddělení družicových systémů VZLÚ.

Druhý cubesat z dílny VZLÚ by měl mít konstrukci 3U, což znamená, že jej budou tvořit tři spojené základní bloky cubesatů. Do přípravy tohoto cubesatu zasáhlo také oddělení družicových systémů, které VZLÚ otevřel koncem roku 2019 v Brně. Toto nové pracoviště pomohlo navýšit personální kapacity VZLÚ nutné nejen pro VZLUSAT-2, ale i pro budoucí vesmírné projekty. Pokud se nic nepokazí, měl by VZLUSAT-2 letět na oběžnou dráhu ještě před koncem roku 2020 – nosičem bude Falcon 9 od SpaceX.

Zdroje informací:
https://www.vzlu.cz/

Zdroje obrázků:
https://www.vzlu.cz/img/env/logo.cs.png
https://www.vzlu.cz/images/thumbs3/2-c1-20200504110143.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “První český cubesat dostane bratříčka!”

  1. Jiny Honza napsal:

    Jen technická, nebude to už třetí český cubesat?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.