Co přiveze HTV-9?

Poslední japonská zásobovací loď svého druhu by měla z kosmodromu Tanegašima odstartovat 20. května v 19:30 SELČ. Nepilotovaná nákladní loď nese na své palubě nejen zásoby a zařízení pro provoz stanice, ale i vědecké experimenty. Jelikož je právě tato část nákladu vždy nejzajímavější, podíváme se v tomto článku na některé atraktivní vědecké experimenty. Paleta je jako obvykle pestrá – od vzdělávacího zařízení pro přímé přenosy, přes mikroskop až po teleskop. Pojďme se nyní podívat na jejich stručné představení.

Konfokální mikroskop připravovaný na let na ISS.

Konfokální mikroskop připravovaný na let na ISS.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Konfokální mikroskop dovezený v rámci experimentu Confocal Microscope je poměrně rozměrné zařízení, které umožní na ISS provádět fluorescenční snímkování biologických vzorků. Konfokální mikroskopy eliminují světelné paprsky pocházející z oblastí mimo ohnisko zaostření, nebo záblesky z vzorků, jejichž tloušťka je větší než aktuální rovina zaostření. Takový mikroskop dokáže získávat data o základní podstatě buněčných a tkáňových struktur i o tom, jak fungují v reálném čase. Ve spojení se systémem ohřívání komory se vzorky bude možné provádět dlouhodobé 3D pozorování živých buněk, což může pomoci porozumět procesům, jejichž podstata je doposud skrytá. Experimenty budou v první řadě zaměřeny na biologii, ale tohle unikátní a mimořádně schopné zařízení půjde využít také pro chemický výzkum.

V japonském staničním modulu Kibó vznikne malé vysílací studio. Agenturou JAXA sponzorovaný projekt THE SPACE FRONTIER STUDIO – KIBO umožní astronautům nové možnosti pro přímé přenosy. Terminály se umístí u oken mířících k Zemi a budou zajišťovat komunikaci. První zkoušky této nové technologie by měly proběhnout už letos v létě, kdy se očekává obousměrný živý přenos, při kterém budou moci lidé na Zemi komunikovat s astronauty.

Zařízení iSIM ( integrated Standard Imager for Microsatellites)

Zařízení iSIM ( integrated Standard Imager for Microsatellites)
Zdroj: https://www.nasa.gov/

V úvodu zmíněný teleskop nebude hledět na hvězdy, ale na Zemi. Zařízení iSIM (integrated Standard Imager for Microsatellites) je v podstatě optickým binokulárním teleskopem s vysokým rozlišením, za jehož vývojem stojí španělská firma SATLANTIS MICROSATS S.L. V provozu by měl iSIM pořizovat snímky Země s rozlišením menším než jeden metr. V jeho útrobách najdeme optické, mechanické i elektronické systémy, které společně s algoritmy umělé inteligence nabídnou vysoké prostorové rozlišení za mnohem nižší cenu než v případě tradičních snímkovacích systémů podobné úrovně. Experiment má prověřit funkčnost celého systému na nízké oběžné dráze. Prototyp bude umístěn na vnější platformě japonského modulu Kibó.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/2_iss060e081589.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/4_confocal-space-microscopy.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/alt1_satlantis.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Co přiveze HTV-9?”

  1. Kamil napsal:

    Poslední HTV? Pak už nebudou potřeba? Nebo Japonci chystají něco novějšího?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.