Unikátní model ISS k 3D tisku

Pokud jste majiteli 3D tiskáren, nebo znáte někoho, kdo by pro vás byl schopen něco vytisknout, tak pro vás něco máme. Detailní model Mezinárodní kosmické stanice, který kvalitativně převyšuje většinu dostupných modelů a ještě je od českého tvůrce Josefa Vladíka. Model byl před pár dny dokončen a obsahuje na dvě stovky unikátních dílů. Detailní propracování stanice je navíc po faktické stránce velmi vydařené.

Podoba vytištěného modelu

Podoba vytištěného modelu
Zdroj: Autor modelu

Pakliže jste někdy byli v některém science centru, muzeu, či technickém parku, možná jste narazili na kosmonautickou sekci a tam na nějaké ty modely. Mezinárodní kosmická stanice je vděčný model, který je rozměrově impozantní, velmi členitý a hezky se na něj dívá. Většina těchto modelů však má dvě zásadní chyby. Jednou z nich je trestuhodná neaktuálnost – většinou obsahují před dekádami zrušené moduly a pak také jejich nízká detailnost. Většina těchto modelů totiž vznikla před rozšířením 3D tisku a mnohdy bylo třeba hodně improvizovat. Nyní máte možnost mít model, který je aktuální a detailně propracovaný (autor připravuje doplnění i aktuální plošiny Bartolomeo, která byla připojena před měsícem k evropskému modulu Columbus). Navíc máme radost, že takto můžeme podpořit českého tvůrce, který nad modelem strávil opravdu dost času.

Pan Vladík prozradil, že model vytvářel podle dostupného modelu od NASA, který však sám o sobě nebyl vhodný pro tisk, jelikož obsahoval mnoho navzájem prolnutých komponent a nedostatků. Bylo tedy nutné každý modul převést do formátu pro program Solidworks a ručně každou část upravit a opravit tak, aby se dala dobře vytisknout a zároveň odpovídala co nejvíce realitě.

Autor článku již také tiskne

Autor článku již také tiskne
Zdroj: Lukáš Houška

Model je primárně vytvořen pro měřítko 1:100 a má rozměry 1060 x 740 x 220 mm. Obsahuje 209 unikátních částí a pro dokončení celého modelu bude třeba vytisknout 410 dílů. Materiál doporučujeme PLA a spotřeba na tento model bude zhruba 1kg. Potřebovat budete také vteřinové lepidlo. Na solární panely autor použil izotermickou fólii. Válcové moduly jsou navrhnuty jako stavebnice – dají se propojovat skrz závitovou tyč M5. Pokud se bojíte složitosti modelu, tak vás jistě potěší, že obsahuje návod a technickou dokumentaci ke každému dílu. A za to klobouk dolů, jistě i tato ne tolik viditelná práce, ukrojila dost času z celkových dvou měsíců, které autor ve volném čase strávil tvorbou tohoto modelu.

Model si můžete volně stáhnout zde.

Budeme se těšit na vaše případné fotografie hotových modelů, které můžete poslat na náš facebook a my je předáme autorovi.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

17 komentářů ke článku “Unikátní model ISS k 3D tisku”

  1. ondrahladk napsal:

    Dobrý den, mám dotaz pro ty který model už tiskli. Mám v plánu tento model tisknou a zajímalo by mě jak je to časové náročné, ať už samotní tisk všech dílu a poté přibližný čas skládání. Popřípadě na co si dát pozor při tisku. Děkuji za odpověď

  2. pave69 napsal:

    Já jsem měl doma naposledy Alfíka, vlastnoručně postaveného, ale kvůli tomuhle si snad pořídím 3D tiskárnu. Tedy možná, a pokud to schválí manželka 🙂

    • HM napsal:

      Jojo… Alfiho jsem kdysi fakt hodne davno mel taky a dost jsem si vyhral s ovladacem pro nej a ZX Spectrum, pripadne Sharp MZ-800.
      Ale domaci (ty profi, to je neco uplne jineho) 3D tiskarny me nikdy nechytly. Porad cekam, kdy me zaujmou a nic… Mozna je to tim, ze pro ne nevidim prakticke vyuziti, ktere plotter vskutku mel. Nevim, jestli 3D model ISS bude konecne tim duvodem. Spis ne…

      • Jiny Honza napsal:

        Alfi by, ve vší úctě, taky spíš hračka. Ale uznávám, že k velkým plotterům měl mnohem blíže, než ty populární plastové 3D tiskárny k profesionálním SLM strojům.

        Ale jako jednoduchá hračka pro děti jsou ty 3D tiskárny perfektní.

      • HM napsal:

        Alfi uměl vcelku slušně nahradit tehdejší běžnou tiskárnu. Pokud si s ním člověk pohrál a provedl, dalo by se klidně říci – pořádnou kalibraci, lezly z něj poměrně kvalitní výstupy s tou tiskárnou do značné míry srovnatelné.
        Ty domácí 3D tiskárny s těmi profesionálními myslím téměř nic společného nemají. Ale jo…pokud se na tom někdo učí psát software pro mikrokontroléry nebo něco ze strojařiny atd…, je to skvělé. Ve finále ale použitelné třeba právě k tisku podivně otřepeného modelu ISS nebo postaviček z hvězdných válek, které jsou k nepoznání.

  3. Rhorin napsal:

    Moc pěkné, jen škoda že je to očividně model pro SLA a nikoliv pro častější FDM.

  4. SaturnV napsal:

    Páni! To je fakt super. Je úžasné, že je model zdarma. K vánocům jsem dostal 3D tiskárnu, takže hurá na to! Má to ale háček. Tiskárnu jsme si měli vyzvednout někdy v únoru, něco se ale zpozdilo a pak přišel koronavirus. Takže tiskárnu ještě nemám. K těm solárním panelům mám malé vylepšení. Existuje detailní papírový model ISS 1:100. Navrhuji vytisknout solární panely z tohoto modelu na lesklý fotopapír a dát to tam místo té fólie. Neunesl bych takto detailní model jen s izotermickou fólií. Ale má to zase háček. Ten model je za peníze.

    • Josef Vladík napsal:

      Fantazii se meze nekladou :). v době karantény byla otevřená jen lékarna, a bylo to jediný co mě napadlo. v konstrukci panelu je drážka 0,5mm, takze vsunou tam pujde skoro cokoliv

      • Varchal napsal:

        Pokud to je možné tak Vás poprosím o radu, jakou 3D tiskárnu pořídit. Jsem laik a jednalo by se o hobby práce. Předem děkuji.

      • Jakuik napsal:

        V zásadě jsou asi dvě nejdostupnější varianty. Ender 3 je levný a v této kategorii s dostatečnou kvalitou tisku a potom Prusa, který je dražší, ovšem je to pak také na kvalitě znát. Jen bych za sebe doporučil koupit sestavenou kvůli záruce. Já jsem si ji stavěl a nyní ji mám u nic v opravě a část opravy bude placená protože je to stavebnice.

      • Varchal napsal:

        Děkuji

      • mochr91 napsal:

        Jestli neches cekat 2 mesice a utracet 20000 tak je jednoznacna volba Ender 3. stoji cca 7, slozeni je za hodinu, profily a nastaveni jde stahnout uz nachystane a pak jen tisknout. mame ho v praci od zacatku roku a za tu cenu super.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.