Pandemie zatím na provoz ISS prakticky nemá vliv

Americké a ruské lodě budou i v tomto měsíci vozit na Mezinárodní kosmickou stanici zásoby i posádku, aby orbitální laboratoř mohla fungovat i ve dvacátém roce nepřerušené lidské přítomnosti na oběžné dráze – a to vše navzdory eskalující pandemii COVID-19 na naší planetě. Minulý čtvrtek byla roboticky na vnější plášť stanice nainstalována nová evropská platforma, takže vědci budou moci snad již brzy využít nové místo pro instalaci vědeckých přístrojů – ať už sledují zemi či vesmír. NASA zatím prohlásila, že udržení provozu ISS řadí mezi nejvyšší priority – zatímco ostatní programy agentura kvůli pandemii omezuje.

Bartolomeo po vyjmutí z trunku Dragonu.

Bartolomeo po vyjmutí z trunku Dragonu.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Pod vedením pozemních operátorů se kanadská robotická paže ve spolupráci s dvouramenným pomocníkem Dextre ujala instalace plošiny Bartolomeo, kterou umístila na vnější plášť evropského modulu Columbus. Proces instalace trval dva dny – nejprve paže vyjmula plošinu z nehermetizovaného nákladového prostoru (tzv.. trunku) lodi Dragon. Právě tato loď od SpaceX sem 9. března přivezla plošinu Bartolomeo společně s dalším hardwarem a vědeckými experimenty.

Výstup astronautů do volného prostoru k propojení kabelů plošiny Bartolomeo a zbytku stanice však byl odložen. Výstup, který měl plošinu oživit, byl původně plánován na polovinu dubna, kdy měla být na stanici dočasně kompletní šestičlenná posádka. Tiskový mluvčí NASA, Gary Jordan, minulou středu uvedl, že pozemní týmy již s možností výstupu během předávky velení v tomto měsíci nepočítají. Kosmická vycházka by se musela uskutečnit v relativně krátkém období mezi příletem čerstvé tříčlenné posádky a odletem stávající trojice. „Rozhodnutí bylo přijato po zhodnocení času posádky během osmidenní předávací fáze,“ uvedl Jordan.

Inspekce platformy Bartolomeo

Inspekce platformy Bartolomeo
Zdroj: https://www.airbus.com/

Jakmile dojde při výstupu k propojení svazků kabelů, bude plošina Bartolomeo připravena přijmout nejrůznější experimenty, čímž se ještě více rozšíří možnosti výzkumu na ISS. Celkem Bartolomeo disponuje 12 různými místy k připojení vědeckých experimentů nebo technologických demonstrátorů. Plošinu postavila firma Airbus Defense and Space ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou s cílem nabídnout možnost instalace komerčních experimentů na vnější část stanice.

Zásobovací loď Dragon je zatím připojena k modulu Harmony a posádka se již chystá na její odlet. Orbitální komplex by měla opustit v úterý 7. dubna – v 15:52 SELČ ji uvolní robotická paže zhruba deset metrů pod stanicí – uzavře se tak zhruba měsíc dlouhá mise. Nepilotovaná loď se vzdálí do bezpečné vzdálenosti od stanice, než zapálí své motory Draco, které se postarají o dostatečné zpomalení. Po odhození trunku loď vstoupí do atmosféry, kde ji ochrání tepelný štít. O měkké dosednutí do vln Pacifiku jihozápadně od Los Angeles ve 21:40 SELČ se postarají tři padáky. Na místě už budou čekat záchranné týmy SpaceX, které vyloví tuto opakovaně použitou loď z vody a zamíří s ní do přístavu v Los Angeles. Tady se lodi ujmou týmy, které zajistí vyložení časově citlivého nákladu, který má prioritu. Po něm přijde na řadu zbytek z téměř dvou tun, které Dragon přiveze.

Crew Dragon přilétající k Mezinárodní kosmické stanici v rámci své první demonstrační mise

Crew Dragon přilétající k Mezinárodní kosmické stanici v rámci své první demonstrační mise
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Tímto návratem bude ukončena poslední mise první generace lodi Dragon od SpaceX, jejíž exempláře dorazily ke stanici celkem 20×. A tento konkrétní exemplář, který zatím tráví poslední hodiny u ISS, je zde již potřetí. Další mise v režii SpaceX obslouží nákladní lodě Dragon 2, které jsou konstrukčně podobné pilotovaným lodím Crew Dragon.

Na kosmodromu Bajkonur se zatím tříčlenná posádka chystá na začátek své půlroční mise, která začne startem v lodi Sojuz MS-16, který je plánován na 9. dubna. Americký astronaut Chris Cassidy poletí na stanici společně s ruským velitelem Anatolijem Ivanišinem a Ivanem Vagnerem. Posádka dorazila na Bajkonur na palubě letounu ruské kosmické agentury 24. března poté, co dokončili přípravu ve Hvězdném městečku u Moskvy. Z důvodu obav ze šíření koronaviru nebudou v tomto případě na místě ani rodiny astronautů ani zástupci médií. Start z bajkonurské rampy 31/6 proběhne v 10:05 našeho času a spojení s orbitálním komplexem by mělo přijít šest hodin po startu.

Posádka Sojuzu MS-16. Zleva: Vagner - Ivanišin - Cassidy.

Posádka Sojuzu MS-16. Zleva: Vagner – Ivanišin – Cassidy.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Pilotovaná kosmická loď by se měla připojit k ruskému modulu Poisk v 16:15 SELČ a po sérii nezbytných kontrol se tři muži setkají s velitelem Olegem Skripočkou, Jessicou Meir a Andrew Morganem, kteří pobývají na ISS. Na stanici tak bude šest lidí, což bývá většinou normální stav – tentokrát však potrvá pouze osm dní. 16. dubna totiž Skripočka, Meir a Morgan nasednou do svého Sojuzu a vrátí se na Zemi. K oddělení jejích Sojuzu MS-15 od stanice by mělo dojít 17. dubna ve 3:53 SELČ. O několik hodin později Sojuz zapálí proti směru letu svůj motor, aby mohl klesnout do atmosféry a přistál v 7:17 v kazašské stepi.

Posádka mise DM-2

Posádka mise DM-2
Zdroj: https://pbs.twimg.com

V té době už bude na ISS 63. dlouhodobá Expedice, které má velet Chris Cassidy. Nová trojice bude mít celou stanici jen pro sebe, dokud sem v první pilotované lodi Crew Dragon nedorazí dva američtí astronauti – Robert Behnken a Douglas Hurley. Jejich start je zatím plánován na druhou polovinu května z Kennedyho střediska na raketě Falcon 9. Jejich pobyt měl být původně jen několikadenní, ale stále není vyloučena (ani potvrzena) možnost prodloužení mise na několik měsíců. V mnoha ohledech by se hodilo mít na stanici dva zkušené astronauty navíc. Komplexní americký segment stanice by totiž jinak spravoval pouze Cassidy.

Právě Chris Cassidy obsadil poslední místo, které si v Sojuzu objednala od Roskosmosmu agentura NASA. Očekává se, že již brzy by agentura mohla oznámit objednání ještě jednoho dodatečného křesla v lodi Sojuz, která má startovat v říjnu. Tento krok by měl usnadnit nástup soukromých pilotovaných lodí od SpaceX a Boeingu, které se připravují na zajišťování dopravy astronautů na ISS. Objednání ještě jednoho křesla má uvolnit časový tlak, pod kterým by se tyto firmy mohly ocitnout.

Snímek zachycuje finální integraci pilotované lodi Sojuz MS-16. V pravé části zatím stojí zásobovací loď Progress MS-14.

Snímek zachycuje finální integraci pilotované lodi Sojuz MS-16. V pravé části zatím stojí zásobovací loď Progress MS-14.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Duben nabitý přílety a odlety k ISS uzavře přílet ruské zásobovací lodě Progress MS-14. Ke startu na raketě Sojuz 2-1a by mělo dojít 25. dubna ve 3:51 SELČ z kosmodromu Bajkonur. K připojení ke stanici by mělo dojít pouze tři a půl hodiny po startu. Progress sem doveze například vodu, pohonné látky, ale i suchý náklad – od zásob po vědecké experimenty.

NASA uvedla, že aktuální pandemie nebude mít vliv na provoz stanice i přesto, že je omezené cestování, lidé mají pracovat z domu a omezit kontakt s ostatními. V práci mají zůstat pouze ti, kteří jsou opravdu nezbytní. Podle NASA je momentálně tým v Johnsonově středisku v Houstonu řídící ISS stále v plném počtu. Během normálních dní je tu obsazeno zhruba 25 stanovišť, která doplňuje zhruba desítka pozic obsazovaná jen při určitých událostech jako jsou výstupy do volného prostoru nebo připojování kosmické lodi. Když posádka spí, nebo o víkendech, kdy mají astronauti většinou volno, je v pozemním středisku potřeba jen zhruba deset lidí.

Řídící středisko ISS v Houstonu.

Řídící středisko ISS v Houstonu.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2020/04/49704900367_d036381381_k.jpg
https://airbus-h.assetsadobe2.com/…high-res-CopyrightAirbus.jpg?wid=3626&fit=constrain
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/03/dm1_predock1.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2020/04/49698388646_f61478fd2e_k.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EUuTtjQXYAAy5eM?format=jpg&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/EUXDtBXXsAA_EzU?format=jpg&name=large
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2020/04/34087456432_d4b79b6505_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Pandemie zatím na provoz ISS prakticky nemá vliv”

  1. SaturnV napsal:

    Budete komentovat odlet Dragonu?

  2. Štěpán napsal:

    Na tom posledním obrázku, není ta žena nějaká astronautka? Přijde mi povědomá

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.