ŽIVĚ: Starship SN3 míří na rampu

Aktuální stav Starship SN-3

Zhruba tři týdny probíhalo sestavování a svařování testovacího prototypu lodi Starship SN3, který SpaceX postavila na jihotexaské základně Boca Cica. Nyní přišel čas pokročit o další krok vpřed. Sestavená spodní část zkušebního prototypu právě nyní (29. března 15:00) míří na nedalekou vzletovou rampu a díky YouTube kanálu Lab Padre můžete celý přesun sledovat v přímém přenosu. Na rampě bude Starship SN3 instalována na masivní podstavec, který před pár dny dostal několik hydraulických pístů. Ty budou tlačit na spodní část nádrží a tím mají simulovat síly a vibrace od pracujícího motoru Raptor. V dalších dnech se dá očekávat tlaková zkouška celé konstrukce, instalace motoru Raptor, statický zážeh a pak (doufejme) i slibovaný skok do 150 metrů. A abychom nezapomněli – montážní oblast nezůstala dlouho prázdná –  jakmile Starship SN3 odjela, začalo se zde pracovat na sestavování Starship SN4. Pokud se testy „trojky“ povedou, měla by „čtyřka“ let do větších výšek.

P.S. Přenos je realizován v polních podmínkách. Mějte proto, prosím, trpělivost a tolerujte případné občasné problémy s kvalitou obrazu.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://forum.nasaspaceflight.com/…dlattach;topic=48895.0;attach=1622679;image

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Starship SN3 míří na rampu”

  1. Pavel Kralicek napsal:

    Uzivatelskou prirucku na finalni Starship uz maji kazdopadne hotovou…vcelku nadejne cteni!
    https://www.spacex.com/sites/spacex/files/starship_users_guide_v1.pdf

  2. Mede napsal:

    Nejdříve jsem se bál aby se Trump nedal strhnout zásahem do konfliktu Turecka a Ruska v Sýrii, to by definitivně zastavilo harmonogram návratu na Měsíc ale globální pandemie to je vážně rána do vazu, to nikdo nečekal že právě ta ohrozí plány Artemis a ohrozí i celou ekonomiku NASA a také veškeré aktivity Elona Muska. Zaměstnanci SpeceX v Boca Chica kde pracují na největším kosmickém korábu světa v polních podmínkách i se stavbou stanů jakoby se chystaly vše přestěhovat na Mars a tady je to jen jako nanečisto. Teď aby trénovaly ve skafandrech aby se nenakazili coronavirem a nebo postavit bublinu pod kterou by i na Marsu mohly pracovat bez skafandrů. Přístup do hermetického prostoru by musel být podpovrchový, tunelem podle projektů Boring Company zde i na Marsu.
    Pokud by byl nutný únik ze Země pro záchranu lidské populace pak bude Starship jako Elonova archa jediná záchrana, kterou lidstvo má.. Nic takového se nestane ale byl by to námět na román. Únik do jiné galaxie, nebo jenom na Mars.

  3. Petasvo napsal:

    Děkuji za novinky z Texasu.
    Tak jsem se zamyslel…
    Tyto přenosy z Bocca zajišťují jen nadšenci, nebo i SpaceX?
    To, že se v ten který den uskuteční převoz, či zkouška, to také z dostupných dat vydolují laici, nebo to SpaceX vyhlašuje?
    Hezkou neděli:-)

  4. SaturnV napsal:

    Díky za informace. Nevíte kdy zhruba bude ten skok?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.