Odklad mise ExoMars

Start se posouvá z letošního léta na rok 2022. Na zítřek připravíme článek s bližšími detaily.
12. března 12:15

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Odklad mise ExoMars”

  1. Roman89 Redakce napsal:

    Vůbec mě to nepřekvapuje. Všechno se pořád jen odkládá. Dožijeme se ještě aspoň nějakého toho letu na Měsíc s posádkou?

  2. Vaclav napsal:

    Mne to vůbec nepřekvapilo. Během loňského roku bylo několik signálů, že je mise ohrožena. Je to ale děsná ostuda, odklad za odkladem. Korunu všemu může dát Čína, kde podle posledních kusých zpráv je vše připraveno a pokud uspěje Evropě a Rusku zůstanou jen oči pro pláč. Pokud se nemýlím, tak původně se mělo letět již 2016. Otázka je nač Evropa potřebuje Rusko, které u Marsu nedokázalo prakticky nic významného.
    Jsem opravdu zvědav na zdůvodnění.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ostuda to není, protože co do významu a potenciálu vědeckých objevů je ExoMars opravdu vysoko nad čínskou misí. Nejde srovnávat jen to, zda tam někdo doletí nebo ne, ale taky to, co tam bude dělat. Chápu, že taková srovnání jsou složitější než v zásadě jednoduchý styl sportovního skóre, které zde prosazujete, ale možná to bude tím, že reálná kosmonautika není o podobných závodech, které se tu snažíte naznačovat, ale o vědě.
      A to, že ESA sama nedokáže program EM sama ufinancovat, jsem se přesvědčili před několika lety, kdy program opustila NASA.

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Byť to může znít bulvárně, na tomto odkladu se podepsal i coronavirus – specialisté partnerských agentur a dodavatelů v současné situaci nemohou cestovat a spolupracovat tak, jak by bylo třeba. Pokud moje informace nelžou (za což neručím), je momentálně lander v Turíně a vzhledem k tomu, že Itálie je v karanténě, dalo se čekat, že to takto dopadne. Je možné, že kdyby nebylo té protivné breberky, stihnul by se start ještě letos (i když šance byla stále menší).
      S komentem pana Václava (Aloise) tedy neosuhlasím.

      • Jiri Hadac Redakce napsal:

        Inu, těch co pracují doma se to tak moc netýká, ale dnes nám přistál na firemním stole zákaz cestovat do vybraných zemí, týká se to sídla naší mateřské firmy a míst, kam vyvážíme své produkty atd. Takže tohle beru jako další následek. Hmm, včera jsem s 2 rakušany strávil 18 hodin v práci 🙁 bude to ještě zajímavé.
        Nemyslím si, že to zní bulvárně Ondro, kromě následků pro různé špičkové produkty (italský lander), se to týká i obyčejného zboží.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.