Kosmotýdeník 393 (22.3. – 29.3.)

Máme za sebou další týden a je tedy čas na aktuální vydání Kosmotýdeníku. I tento týden se hodně věcí točilo kolem dopadu koronaviru na kosmonautiku a proto se v hlavním tématu budeme věnovat omezením, které musela přijmout ESA v rámci svých meziplanetárních misí. Dojde však i na další zprávy. Podíváme se na povedené fotografie ze startu Atlasu V, prozkoumáme novinky kolem Starship a připravovaného skoku do 150 metrů a nevynecháme ani další tradiční rubriky. Přeji vám dobré čtení a hezkou neděli.

Koronavirus uspal sondy

Cluster

Cluster II
Zdroj: https://www.esa.int/

Pandemie koronaviru zatím nepolevila a to s sebou nese bohužel nepěkné důsledky pro kosmonautiku. Postupně dochází k zastavování, či omezování činností agentur na jednotlivých projektech a je třeba řešit i takové věci, jako je další osud aktivních sond, které nyní ovládá buďto velmi omezený počet pracovníku, anebo takřka nikdo. Dnes se proto podíváme na pozastavení čtyř misí Evropské kosmické agentury a na jednu, která nyní zastavit nejde.

ESA ve svém prohlášení uvedla, že do takzvaného doporučeného pohotovostního režimu uvedla čtyři svoje mise. Jedná se o misi Cluster II, složenou z celkem čtyř družic, sluneční misi Solar Orbiter, Mars Express a TGO – sondy umístěné na oběžné dráze Marsu. Evropská kosmická agentura tak reaguje na šířící se nákazu Koronavirem. Cílem bylo snížit personální obsazení operačního střediska v Darmstadtu v Německu. V tomto středisku je řízeno celkem 15 misí, včetně čtyř jmenovaných, které jsou nyní pozastaveny.

„Naší prioritou je zdraví našich zaměstnanců, a proto omezíme aktivitu na některých z našich vědeckých misí, zejména těch meziplanetárních, které jsou obsluhovány zdaleka nejvyšším počtem osob,“ řekl Rolf Densing, ředitel provozu ESA. „Došlo tedy k deaktivaci vědeckých přístrojů a jejich uvedení do klidového stavu. Je to opatření, které na nějaký čas zastaví sbírání vědeckých dat, nicméně nebude mít velký dopad na celkový výkon misí,“ dodal.

Mars Express

Mars Express
Zdroj: https://www.esa.int/

Zmíněné mise mají za sebou různě dlouhou aktivní službu. Cluster pracují už od roku 2000, Solar Orbiter je naproti tomu v kosmickém prostoru sotva devět týdnů. Jejích pozastavení však agentuře umožní přeskupit personál, který ještě může pracovat, aby se soustředil na mise, které čeká nějaká kritická operace. Například BepiColombo – sonda určená k průzkumu Merkuru, provede 10. dubna manévr u Země. Cílem je samozřejmě gravitační manévr, který umožní sondě doletět k Merkuru. ESA k tomu uvedla, že manévr bude prováděn velmi omezeným počtem operátorů, kteří budou v řídicím středisku dodržovat dostatečný odstup a další hygienická opatření, která vyžaduje současná situace.

Zatím samozřejmě není jisté, jak dlouho bude tato výjimečná situace trvat. Vše bude záležet na aktuálním vývoji šíření pandemie a dopadech, které přinese. ESA však uvádí, že mise mohou takto bezpečně fungovat řadu měsíců bez toho, aby to na ně mělo negativní dopad.

Oproti tomu NASA podobná rázná opatření nepřijala. Alespoň ta, která by se týkala probíhajících misí. Úředníci agentury zdůraznili, že probíhající mise mají vysokou prioritu. K výraznému omezení však došlo na probíhajících projektech ve fázi stavby. Nejcitelnější dopady bude mít zastavení prací zejména na dalekohled Jamese Webba i na program Artemis. Naproti tomu například koordinační mise, kde například spolupracuje NASA a NOAA nadále zůstávají aktivní.

Kosmický přehled týdne:

Je to trochu paradoxní, ale ještě v minulém Kosmotýdeníku jsme psali o úspěšném vynesení další operační várky 34 družic konstelace OneWeb a o týden později přišla mnohými očekávaná, ale přesto překvapivá zpráva. Společnost vyhlásila bankrot. Více jak tisícovce věřitelů dluží 1,73 miliardy dolarů. Co to bude znamenat pro družice a další rozvoj konstelace, jak se dále bude pracovat s družicemi, které již byly vyneseny a další podrobnosti nejsou nyní známé.

V týdnu se objevila povolení pro kosmodrom Boca Chica, který spravuje SpaceX. Z nich vyplývá, že společnost chce uskutečnit statický zážeh Starship SN-3 již 1. dubna. Apríl to není. Nejdříve na šestého dubna je pak naplánován skok do 150 metrů. Připomeňme, že Starship SN-1 nezvládla tlakovou zkoušku. Úspěšně naopak prošla tlakovou zkouškou nádrž určená pro nikdy nezkompletovanou Starship SN-2. Poslední tři týdny se pak staví Starship SN-3, která má uskutečnit zmíněný skok. Tento exemplář v týdnu také prošel důležitou fází, když byly jeho nádrže spojeny s motorovou sekcí – ta ještě neobsahuje motory Raptor. Zmíněné termíny jsou velmi ambiciózní a uvidíme, zda to na Boca Chica stihnou. A mimochodem, zrovna v sobotu večer nám Mirek Pospíšil ukázal jednu zajímavou stránku, která by se vám mohla líbit. Je tam vše o Starship, livestreamy, tweety, no prostě vše online. Klikejte zde.

Aktuální stav Starship SN-3

Aktuální stav Starship SN-3
Zdroj: https://mobile.twitter.com/nextspaceflight/

Ve čtvrtek proběhl úspěšný start Atlasu V, který byl vůbec prvním startem pro relativně nově založené americké Kosmické síly. Během startu vznikly parádní snímky, které si můžete prohlédnout níže.

Start Atlasu V

Start Atlasu V
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/ulalaunch/

Start Atlasu V pro Kosmické síly

Start Atlasu V pro Kosmické síly
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/ulalaunch/

Start Atlasu V

Start Atlasu V
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/ulalaunch/

Přehled z Kosmonautixu:

I v tomto týdnu se nám, i přes ubývající dění v kosmonautice, podařilo udržet vydávání dvou článků denně. Pojďme si je nyní shrnout. Nejdříve jsme vám nabídli aplikaci, která vám velmi jednoduše a názorně ukáže, jaké družice nad vaším bydlištěm budou viditelně přelétat. Poté jsme se vypravili na Měsíc dělat výkopové práce. Řeč je samozřejmě o demonstrátoru budoucích strojů, které budou kopat v povrchu Měsíce. Pandemie koronaviru postupně stále více doléhá na kosmonautiku. Podívali jsme se, jak se za času koronaviru provozuje evropská sonda Mars Express. V úterý vyšel další díl seriálu o kosmické stanici Mir, Svět nad planetou. Čína si po nedávném nezdaru s novou raketou CZ-7A vylepšila chuť, když úspěšně odstartovala raketa CZ-2C. Média byla také informována o anomálii, která postihla malou soukromou raketu Rocket 3.0 firmy Astra. Nepěkný osud potkal maketu lodi Crew Dragon, na které se provádějí zkoušky padákového systému. Maketa musela být odpojena od vrtulníku a při pádu byla zničena. Další dopady světové pandemie jsou čitelné i v přípravách na start pilotované lodě Sojuz. Její start bude bez diváků. Živě jste mohli sledovat také úspěšný start Atlasu V, který vynášel vůbec první náklad pro nové americké Kosmické síly. V pátek pro vás vyšel další díl seriálu Vesmírná architektura. Páteční večer pak již tradičně patřil Pokecu s Kosmonautixem, který se odehrává vždy poslední pátek v měsíci. Velkou zprávou na konci týdne pak bylo zveřejnění podpory NASA pro provoz nové nákladní lodě od SpaceX, která nese název Dragon XL a bude zásobovat stanici Gateway. Na závěr týdne jsme se podívali na takovou malou rodinou fotku. Je na čipu, vyráží na Mars a obsahuje přes deset milionů jmen.

Obrázek týdne:

Obrázek týdne bude tentokrát loď Dragon XL určená pro zásobování budoucí stanice Gateway u Měsíce. Zpráva, která byla tak trochu neočekávána, rozvířila vody internetu novým zájmem. Loď, která má startovat na Falconu Heavy je zatím velká neznámá. Loď má teprve vznikat. Vybrala ji NASA pro zásobování stanice Gateway, nosnost má mít pět tun. Další informace se budou objevovat v průběhu vývoje.  Níže uvedené vizualizace nejsou oficiální, vychází jen z té, která už byla zveřejněna a také z dostupných informací.

Dragon XL má létat na Falconu Heavy

Dragon XL má létat na Falconu Heavy
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Druhý stupeň Falconu Heavy a Dragon XL

Druhý stupeň Falconu Heavy a Dragon XL
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Možná podoba Dragnu XL

Možná podoba Dragnu XL
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

Ve videu týdne si zopakujte start Atlasu 5 a družicí AEHF-6. Podívejte se na zpomalené záběry, které jsou doprovázeny parádním zvukovým doprovodem. Doporučujeme tedy zapnout audio.

https://twitter.com/considercosmos/status/1243354883631308802

Zdroje informací:
https://spacenews.com/
https://mobile.twitter.com/
https://mobile.twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EUMynlcXYAArqUx?format=jpg&name=small
https://pbs.twimg.com/media/EUM3NScX0AA-bOn?format=jpg&name=small
https://pbs.twimg.com/media/EUM3NShWkAAGKLM?format=jpg&name=small
https://www.esa.int/…/9153563-8-eng-GB/The_Cluster_quartet_pillars.jpg
https://www.esa.int/esalogo/images/logotype_screen/44_digital_logo_white_sign_B.gif
https://www.flickr.com/photos/ulalaunch/49703052147/in/photostream/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Kosmotýdeník 393 (22.3. – 29.3.)”

  1. Radim Pretsch Redakce napsal:

    Ad OneWeb.
    Existují dva krajní scénáře.
    Pesimistický – firma nenajde investora. Jednání se současným zamrzla kvůli CoVid 19 a momentální situace takovýmto investicím nepřeje. Likvidátor rozprodá, co půjde a firma zanikne. To by byla noční můra pro britskou vládu, poskytovatele licence, na kterou přejde odpovědnost za již vypuštěné satelity.

    Optimistický – podaří se sehnat nejen peníze na stávající závazky, ale zároveň financování na další pokračování. Pravděpodobně by došlo k osekání projektu a prodloužení doby jeho budování.

    Výsledkem bude nejspíš kompromis mezi těmito dvěma mantinely. Viz zkušenost se satelitním telefonem Iridium.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.