Kosmotýdeník 392 (16.3. – 21.3.)

Máme za sebou dalších sedm dní, které jsou poněkud odlišné od těch týdnů, na které jsme normálně zvyklí. I hlavní téma Kosmotýdeníku, který shrnuje dění v kosmonautice za poslední týden, bude věnováno aktuálním dopadům světové pandemie koronaviru COVID-19 na kosmický výzkum. Podíváme se, jaké má pandemie aktuální dopady na programy NASA. Věnovat se však budeme i dalším tématům, od startů Falconu 9 a Sojuzu 2-1b, až po novou globální mapu planetky Bennu. Přeji vám dobré čtení a hezkou neděli.

Koronavirus vytváří zpoždění v NASA

Epidemie Koronaviru výrazně ovlivnila chod událostí celého světa. Je to velmi nestandardní situace, která s sebou z pragmatického hlediska nese zpoždění kde čeho. Zpoždění tak čeká i na toto slovíčko obzvláště náchylnou kosmonautiku. V dnešním článku se budeme věnovat hlavním programům NASA a možným dopadů právě na ně. Berte všechny časové údaje jen rámcově, jelikož nikdo neví, jak dlouho bude výjimečná situace trvat.

Centrální stupeň SLS určený pro Artemis I během přesunu na stand

Centrální stupeň SLS určený pro Artemis I během přesunu na stand
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

NASA ve čtvrtek oznámila, že práce na raketě SLS a lodi Orion v zařízeních v Louisianě a Mississippi se zastavují právě kvůli nastupující pandemii. Toto zastavení prací by mohlo vyústit v další zpoždění již tak zpožděného programu SLS/Orion. Na druhou stranu se agentura pokusí udržet časový harmonogram dvou důležitých vědeckých programů a to vozítka Perseverance a přípravy dalekohledu Jamese Webba. Oba programy by případné zpoždění těžce zasáhlo.

Střediska Stennis Space Center v Mississippi a Michoud Assembly Facility v Louisianě byla právě ve čtvrtek přesunuta na čtvrtý stupeň ohrožení koronavirem. To znamená, že všichni zaměstnanci musí ukončit práci a nadále pracovat z domova, pokud to jde. V zařízeních zůstanou jen zaměstnanci udržující bezpečnost a nouzový chod areálů.

Ve Stennisově středisku pracovaly týmy NASA a Boeingu na přípravě kritických testů centrálního stupně rakety SLS, který je určen pro první let Artemis I. Stupeň je zde umístěn v testovacím standu a čekala ho dlouhá řada testů, která měla vyvrcholit vůbec prvním zážehem všech čtyř motorů RS-25, které první stupeň má, takzvaným Green run testem. Zde budou nyní již jistě práce opožděny.

V závodě Michoud probíhá zase samotná výroba a svařování SLS, stejně jako svařování a obrábění jednotlivých částí přetlakové kabiny pro loď Orion. V obou případech se zde vyrábí exempláře pro příští mise Artemis.

Loď Orion určená pro misi Artemis I čeká na odlet na Floridu

Loď Orion určená pro misi Artemis I čeká na odlet na Floridu
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Důvodem povýšení středisek na čtvrtý stupeň je v obou případech zvyšující se výskyt onemocnění v okolí závodů a v případě Stennisova střediska dokonce výskyt jednoho pozitivního testu mezi zaměstnanci. „Změna (stupně) ve Stennisu byla způsobena rostoucím počtem případů COVID-19 v komunitě kolem centra, počtem případů pracovníků v karanténě uvnitř našeho závodu a jedním potvrzeným případem mezi týmem Stennis,“ řekl Jim Bridenstine. „I když v závodu Michoud neexistují žádné potvrzené případy, zařízení se přesouvá do 4. fáze kvůli rostoucímu počtu případů COVID-19 v místní oblasti a v souladu s místními a federálními pokyny.“

Jediným dalším střediskem NASA, které bylo dosud povýšeno na 4. stupeň, je Ames Research Center v Kalifornii. Všechna ostatní agenturní zařízení jsou na stupni 3, kde na místě smějí pracovat pouze „nezbytně důležití“ pracovníci.

Zastavení příprav se však prakticky týká celého programu SLS/Orion. Na přepravu je například připravena loď Orion určená pro misi Artemis I. Loď nedávno dokončila testování ve vakuové a elektromagnetické komoře v Plum Brook Station v Ohiu. Loď i s evropským servisním modulem měla být 24. března letecky přepravena na Kennedyho kosmické středisko, kde měla podstoupit závěrečné přípravy a testování na start, který se měl odehrát příští rok. Termín letecké přepravy však není stále jistý a hrozí, že bude odložen. EDIT: Nakonec proběhne přeprava dle plánu.

Jiná je situace u Mezinárodní kosmické stanice, kde se NASA a mezinárodní partneři snaží udržet všechny operace v běhu. Na start se chystá další tříčlenná posádka, start Sojuzu je plánován na 9. dubna. Na stanici v současnosti pobývá trojčlenná posádka.

Přípravy na vypuštění první soukromé pilotované lodě Crew Dragon od SpaceX stále probíhají. Stále se ještě počítá se startem v polovině května, ale situace je zde příliš vzdálená vzhledem k rychle se měnící situaci kolem pandemie. Astronauti NASA Doug Hurley a Bob Behnken se dále připravují na tuto důležitou misi. NASA uvedla, že bude sledovat pokyny Centra pro kontrolu a prevenci nemocí a hlavního zdravotnického důstojníka agentury ohledně aktuálního vývoje, které mohou mít v dalších týdnech dopad na misi Crew Dragon.

Vozítko Perseverance i dalekohled Jamese Webba by neměly být omezeni v přípravách

Vozítko Perseverance i dalekohled Jamese Webba by neměly být omezeni v přípravách
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Pokračují také práce na již výše zmíněném roveru pro Mars a Dalekohledu Jamese Webba. Pandemie by mohla mít dopady na celou řadu připravovaných i probíhajících misí, ale NASA se pokusí izolovat týmy právě obou zmíněných projektů od uzavírek a zastavování práce. Lori Glazem, vedoucí divize planetární vědy NASA uvedla, že přípravy roveru Perseverance probíhají zatím dle plánu tak, aby se stihlo omezené dvacetidenní startovní okno v polovině července. Pokud by došlo k zmeškání tohoto okna, může rover znovu odstartovat až v roce 2022 a to s sebou ponese vysoké dodatečné náklady.

Rover se momentálně nachází již na Kennedyho kosmickém středisku, kam přicestoval z JPL v hermeticky uzavřeném kontejneru. Zde bude spojen s přeletovým modulem a přistávacím zařízení a připraven k instalaci na raketu Atlas V. Rover také čeká ještě instalace termoelektrického generátoru, která proběhne před samotným startem. Týmu roveru z KSC, JPL, ředitelství NASA a ministerstva energetiky – zodpovědného za jaderný zdroj – tento plán aktuálně podporují a počítají s jeho splněním.

Perseverance je jedním ze dvou vysoce prioritních programů vědecké divize NASA. Tím druhým je samozřejmě Dalekohled Jamese Webba. Vypuštění JWST je v současnosti plánováno na rok 2021, ale očekává se přehodnocení data startu po nedávném zpoždění, které vzniklo v továrně Northrop Grumman v Kalifornii, kde se teleskop připravuje. NASA se nyní soustředí především na mise s blízkým termínem startu, nicméně se dá očekávat další zpoždění JWST. Cílem je toto zpoždění minimalizovat.

Odklady se však budou týkat celé řady vedlejších projektů a misí a je nutné sledovat průběžné aktualizování stavu jednotlivých projektů.

Kosmický přehled týdne:

V sobotu v 18:06 SEČ odstartovala ruská raketa Sojuz 2-1b, která vynášela další várku družic konstelace OneWeb. Start byl úspěšný a došlo k vynesení všech 34 kusů družic do výšky 450 kilometrů. Kolem projektu OneWeb se však před startem objevily zprávy ohledně možného bankrotu společnosti. Uvidíme, jak se celá situace bude vyvíjet dále.

Pokud byste si chtěli prohlédnout vývojové středisko a kosmodrom SpaceX v jižním Texasu, tak tady máte možnost. Je to jednoduchý 3D model ukazující rozmístění současných konstrukcí a budov.

A když už jsme u SpaceX. V tomto týdnu proběhl start Falconu 9, který vynesl pátou operační várku družic konstelace Starlink. Naše video s českým komentářem si můžete pustit zde. Start proběhl bezchybně, nicméně při přistání prvního stupně, což je věc stále takříkajíc navíc, došlo k poruše na jednom z motorů a první stupeň tak po pěti úspěšných startech zmizel ve vodách Atlantického oceánu. Radostně nedopadl ani záchyt obou polovin aerodynamického krytu, které místo do sítí záchytných lodí přistály na hladinu oceánu a nutno říct, že jedna skončila poškozena.

Zajímavé je však sledovat i dění na kosmodromu v Boca Chica v jižním Texasu, kde probíhá skládání Starship s číslem SN-3. V týdnu došlo k svaření nádrží a začala se skládat také motorová sekce. Brzy snad můžeme očekávat svaření i těchto dvou částí dohromady. Prohlédněte si pár fotek z těchto procesů.

Sestavování Starship SN-3

Sestavování Starship SN-3
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Svařování motorové sekce Starship SN-3

Svařování motorové sekce Starship SN-3
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Sestavování nádrží Starship SN-3

Sestavování nádrží Starship SN-3
Zdroj: https://forum.nasaspaceflight.com/

Přehled z Kosmonautixu:

Ani v tomto po mnoha stránkách nestandardním týdnu jsme nepřestali vydávat alespoň dva články o kosmonautice denně. Nyní si je pojďme všechny připomenout a podívat se tak, co se v týdnu na poli kosmickém dělo. Ještě v neděli jsme se podívali na pěkný výzkum, který ukázal supertenké ohebné fotovoltaické články. Čekala nás také premiéra nové čínské rakety CZ-7A. Její premiérový start však nedopadl dobře a mise bohužel selhala. Po planetě řádí epidemie koronaviru a ta se bohužel nevyhnula ani kosmonautice. Evropa tak musela uzavřít kosmodrom v Kourou. V úterý vyšel další díl seriálu Svět nad planetou. Na druhý pokus jsme se dočkali startu Falconu 9, který vynesl další várku družic konstelace Starlink. Bohužel se však start nedočkal úspěšného přistání Falconu 9 a tak po několika letech zřejmě selhal jeden motor na už popáté použitém prvním stupni. Přinesli jsme vám také pravidelný měsíční přehled o dění kolem nově připravované stanice Gateway. Věnovali jsme se také do jisté míry hodně netradičnímu tématu, kterým jsou takzvané pseudo-družice, které jsou určené pro průzkum z vysokých výšek atmosféry. Na Mezinárodní kosmické stanici jsme nahlédli do výzkumu pěny. Astronomové mohou slavit, po trnité cestě se k realizaci blíží kosmický dalekohled WFIRST. Nové americké vozítku určené pro průzkum Marsu, dostalo odběrný mechanismus. Svět bohužel opustil další z mužů, kteří létali kolem Měsíce, Alfred Merrill Worden a v sobotu odpoledne jsme Vás pozvali na komentovaný start rakety Sojuz se 34 družicemi OneWeb.

Snímek týdne:

Tentokrát nás snímek týdne zavede k planetce Bennu. Americká sonda OSIRIS-REx pořídila 2155 snímků prostřednictvím kamery PolyCam s rozlišením 5 centimetrů pořízených mezi 7. březnem a 19. dubnem loňského roku. Byla tak vytvořena nejpodrobnější globální mapa jakékoliv planetky, jakou má lidstvo k dispozici. Snímky vznikly ve vzdálenostech 3,1 až 5 km v rámci výběru hlavní a záložní odběrné lokality. Plné rozlišení zde.

Povrch planetky Bennu

Povrch planetky Bennu
Zdroj: https://www.asteroidmission.org/

Video týdne:

Ačkoli je toto video již z týdne předchozího, je v současné situaci dobré dívat se také na něco pozitivního. NASA si k sobě pozvala známou youtuberku a houslistku/tanečnici Lindsey Stirling a nechala jí na KSC natočit propagační video o kosmodromu, ale hlavně o programu Artemis. Koho toto příliš nezaujme, může si zopakovat start Sojuzu 2-1b s družicemi konstelace OneWeb.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://www.asteroidmission.org/wp-content/uploads/2020/03/Bennu_Global_Mosaic.png
https://pbs.twimg.com/media/ETpljd8X0AIOkgY?format=jpg&name=small
https://pbs.twimg.com/media/ETpuVfoXgAAXswV?format=jpg&name=large
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/03/DSC_2760large.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2020/03/GRC-2020-C-00853large.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/03/KSC-20200214-PH-KLS01_0049large.jpg
https://forum.nasaspaceflight.com/…dlattach;topic=48895.0;attach=1620912;image

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

13 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 392 (16.3. – 21.3.)”

  1. Vaclav napsal:

    Tak Webb je kvůli KORviru pozastaven, to opravdu vypadá že do černé díry spadne další rok a miliarda. Jsem opravdu zvědav na reakci Kongresu, obávám se, že mu dojde trpělivost a oživovací finanční injekce.

  2. HM napsal:

    Mám velké obavy o program Artemis. Doba je divná…nejen kvůli těm problémům s hygienou.

    Toto si, od chvíle, kdy jsem to našel, pouštím teď doma docela často: https://www.youtube.com/watch?v=ViNcBQ8cDA0
    Chce to aspoň trochu slušný zesilovač a basové reproduktory a bydlíte – li v bytovce, bacha na sousedy 🙂 . Krásný krátký film. 100% ryzí technika v akci. Pane Majere – takto vypadá řev motorů.

    Kdosi pod tím napsal:
    „We had the best men for the job, the top engineers, the high tech knowledge and the visionary mind of Werhner Von Braun and we blew it away…“
    🙁

  3. Spytihněv napsal:

    No doufám, že především Perseverance start zvládne v tomto okně. Tedy její tým. V kosmonautice ale není až do posledních chvil jisté nic. Ovšem co se konat prostě musí, i kdyby měli být operátoři ve skafandrech, je za dva týdny gravitační manévr BepiColombo u Země. Nevím, jak je toto náročné na personál, ani ze kterého střediska ESA se to bude řídit, ale neumím si představit, že by neproběhl.

  4. Jiří Hošek Redakce napsal:

    Super Guppy právě letí z Houstonu na letiště Mansfield Lahm pro Orion.
    https://flightaware.com/live/flight/NASA941/history/20200322/1230Z/KEFD/KMFD

  5. Vaclav napsal:

    Webb a další odklad ? To je děs, už je na 10 mld a přitom původní náklady měly mít 3,5 mld vývoj a 1 mld na provoz. To bude Kongres těžko rozdýchávat.
    Více mě mrzí Mars, flotila čtyř sond pomalu taje, první to vzdala Evropa/Rusko, nyní kolísá USA, nakonec budeme rádi když poletí Čína a Arabové.

  6. Pitris napsal:

    Diky za tu Lindsay, prave jsem si rikal, ze to postnu do komentaru pod nejaky clanek o Artemis 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.