Jména lidí z celého světa mohou letět k Marsu

V rámci kampaně Send Your Name to Mars vyzývala NASA veřejnost po celém světě, aby se lidé přes internet zaregistrovali a jejich jména pak na Mars dopraví vozítko Perseverance. Celkově se do akce zapojilo 10 932 295 lidí. Jména byla elektronovým paprskem vypálena na tři křemíkové čipy o velikosti nehtu. Společnost jim dělá 155 esejí od finalistů výzvy k pojmenování tohoto vozítka. Čipy byly následně 16. března na Kennedyho středisku připojeny k hliníkové desce na roveru Perseverance. Je to další důkaz blížícího se startu – ten nás čeká už v létě a v kráteru Jezero by se mělo přistávat 18. dubna 2021.

Rover Perseverance s připojenou destičkou - najdete ji v zadní části před radioizotopovým termoelektrickým generátorem.

Rover Perseverance s připojenou destičkou – najdete ji v zadní části před radioizotopovým termoelektrickým generátorem.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Společně se třemi výše popsanými čipy je tu také anodizovaná destička s laserem vypálenou grafikou, která zobrazuje Zemi, Mars a hvězdu, která dává oběma planetám světlo. Tato grafika má symbolizovat rover, který propojuje oba světy a zároveň styl tohoto obrázku vzdává hold plaketám na sondách Pioneer a zlatým deskám na Voyageru 1 a 2. Destička bude na snímcích dobře vidět, protože je umístěna na vzpěře v zadní části.

Aktuální epidemie koronaviru nemá dopad na předstartovní přípravy roveru Perseverance. Výše popsaná instalace byla jen jednou z mnoha souběžně probíhajících činností, která se týkají sestavování, testování a příprav jednotlivých systémů na start. 21. března tým začal konfigurovat rover, aby mohl letět na raketě Atlas V. Nejde o jednoduchý proces – všechny kroky se musí pečlivě monitorovat. Je potřeba složit robotickou paži, sklopit a na místě zajistit stožár s „hlavou“ vozítka, ale také sklopit podvozek a kola. Vědecký rover Perseverance váží jen lehce pod 1043 kg a jeho úkolem je pátrání po stopách dávného mikrobiálního života. Kromě toho má pomoci lépe porozumět klimatu a geologii Marsu. Důležitý je i odběr vzorků pro jejich budoucí návrat na Zemi.

A pokud jste nechali své jméno letět k Marsu, máte nárok na pamětní certifikát. Dohledat jej můžete na této adrese.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia23769-16_0.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia23770-16.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

16 komentářů ke článku “Jména lidí z celého světa mohou letět k Marsu”

  1. Vaclav napsal:

    Též je to skoro přesně 900 dní do otevření dalšího okna v roce 2024. Odpočet již běží pro Evropu s MEX a též pro Japonce kteří chystají kvalitativní skok a to návratovou sondu od Marsu, sice má přivézt „pouze“ regolit z Phobosu, ale i tak to bude průlomová sonda. Mělo by to vyvrcholení a zúročení úspěšných návratových sond od asteroidů.

  2. pbpitko napsal:

    Dnes je to presne 110 dní do otvorenia okna,
    129 dní do zatvorenia okna,
    354 dní do pristátia na Marse !
    pb 🙂

  3. Spytihněv napsal:

    Pevně doufám, že si NASA tým Perseverance nějak dokáže ohlídat. Ten čínský koronazmrd (klidně použiju takovéto slovo i tady, nic jiného si nezaslouží) už pěkně řádí i v USA. Ale bohužel do startu je ještě dost dlouhá doba a vývoj může být na obě strany 🙁

  4. Vaclav napsal:

    Při pohledu do historie to bude teprve podruhé, kdy USA posílají k Marsu sondu stejného typu, která již jednou letěla v minulém, resp. v předminulém okně. Samozřejmě není to přesná kopie, má pozměněné úkoly a sofistikovanější vybavení, ale v zásadě je to dvojník CUR. Za u prvou považuji InS, která je ve stejném smyslu dvojníkem Polar Landeru. Třetí sondu vzor Mariner-4, původně připravenou letět k Marsu, pokud by selhal odlet M-4, poslanou poté k Venuši do toho nepočítám.
    Zřejmě též poletí i Arabově, na DNS již pro ně testují antény.
    Čína se sice neozývá, ale z kusých zpráv se dá usoudit, že jsou též připraveni.
    Černého Petra drží jako vždy věčný smolař Rusko a o tuto výsadu se již ve druhém okně děli s Evropou.
    Za dva měsíce už budou sondy na svých nosičích.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.