Jak jednoduše zjistit termíny přeletů (nejen) Starlinků

Česká republika se v těchto dnech nachází v mimořádném stavu, takže lidé musí trávit svůj volný čas doma a hledají způsob, jak se zabavit. Nemalé množství našich spoluobčanů zkouší obracet zrak k obloze a vyhlížet na ní přelety jasných družic a třeba i velmi populární vláčky článků systému Starlink. Takový člověk rázem zjistí, že potřebuje nějaký systém, který mu řekne, kdy má k přeletu dojít. A tady nastává problém. Doposud dostupné aplikace poskytovaly bezesporu fantastický informační servis, ale člověk se musel prokousávat pro laika nepříliš srozumitelnými tabulkami. Tomu je ale nyní konec.

Tabulka s údaji o přeletech ISS na webu heavens-above.com. Je to perfektní zdroj informací, ale na první pohled pro laika není úplně srozumitelný.

Tabulka s údaji o přeletech ISS na webu heavens-above.com. Je to perfektní zdroj informací, ale na první pohled pro laika není úplně srozumitelný.
Zdroj: https://www.heavens-above.com/

Když se mne někdo zeptal, jaký web doporučuji k vyhledání viditelných přeletů družic, vždycky jsem odpovídal jednoznačně – Heavens above. Pokaždé pak následovalo vysvětlování, jak nastavit pozorovací místo, kam kliknout pro termíny přeletů a co znamená který sloupec v dané tabulce. Nejednou se mi stalo, že kamarády, kteří o to zpočátku jevili zájem, začalo při pohledu na změť čísel jejich nadšení opouštět. Ano, existují třeba mobilní aplikace, včetně Heavens above, kde už je to trochu jednodušší, ale až se seznámíte s webem, na který jsem před pár dny narazil, sami uznáte, že takhle vypadá jednoduchost sama.

Onen web s termíny přeletů družic, který je doslova dělaný na míru široké populaci najdete na adrese james.darpinian.com/satellites. Přivítá vás jednoduché rozhraní – v levém sloupci najdete termíny nejbližších viditelných přeletů, přičemž termíny jsou ve Vašem časovém pásmu a není potřeba nic přepočítávat. Jedinou kaňkou je 12-hodinový formát (AM značí dopoledne, PM pak odpoledne). Pokud u termínu najdete nápis bright, znamená to, že jde o poměrně jasný přelet. A když pod termínem uvidíte třeba 21×, pak vězte, že jde o vláček družic Starlink a číslo udává jejich počet.

Web na aderse james.darpinian.com/satellites je skutečně velmi jednoduchý a získáte díky němu všechny informace snadno pochopitelnou formou.

Web na aderse james.darpinian.com/satellites je skutečně velmi jednoduchý a získáte díky němu všechny informace snadno pochopitelnou formou.
Zdroj: https://james.darpinian.com/

Prostřední část obrazovky zaujímá globus (dá se s ním otáčet!) s vyznačeným přeletem (mezi nejbližšími termíny v levém sloupci se můžete snadno přepínat) a dole najdete dodatečné informace. Nechybí třeba odkaz na stránku Wikipedie, která se dané družici (nebo rodině družic) věnuje, nechybí ani katalogové číslo, nebo očekávaná oblačnost v místě a čase pozorování.

V pravé části webu najdete interaktivní ukázku Vámi vybraného přeletu (vybíráte v levém sloupci) v prostředí Google Street View.

V pravé části webu najdete interaktivní ukázku Vámi vybraného přeletu (vybíráte v levém sloupci) v prostředí Google Street View.
Zdroj: https://james.darpinian.com/

Asi nejlepší funkci ale najdeme v pravé části obrazovky. Po kliknutí na zelené tlačítko Open Street View, se Vám otevře okno, do kterého zadáte adresu, odkud chcete pozorovat. Jakmile tento údaj potvrdíte, otevře se vám v pravé části okno Google Street View, ve kterém se promítá (zrychleně) přelet dané družice. Už se tedy nemusíte trápit azimuty a elevacemi, nebo orientací podle souhvězdí. Velmi jednoduchým způsobem se tak dostanete k informacím, kam se máte dívat. Možnost nechat se systémem včas upozornit na přelet (notifikací v prohlížeči, Google kalendářem, nebo složkou iCal), je už jen třešničkou na dortu. A pokud by Vás ostatní družice nezajímaly a chtěli byste pouze výpis přeletů družic systému Starlink, stačí adresu v prohlížeči jen lehce upravit na james.darpinian.com/satellites/?special=starlink. Tak ať se Vám pozorování daří a mraky ať moc nepřekáží.

Zdroje informací:
https://james.darpinian.com/

Zdroje obrázků:
https://i.dailymail.co.uk/…image-a-12_1583593967241.jpg
https://www.heavens-above.com/…alt=0&tz=CET
https://james.darpinian.com/satellites/
https://james.darpinian.com/…49.3924447,15.588121,Europe/Prague

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

51 komentářů ke článku “Jak jednoduše zjistit termíny přeletů (nejen) Starlinků”

  1. Adhara napsal:

    Vďaka za článok. Ten nový web james.darpinian.com/satellites je naozaj zaujímavý. Odskúšala som pozorovať podľa neho a funguje. Jediné, čo mi na ňom trochu chýba, je jasnosť družíc. Keď som čakala na vláčik Starlinkov v nedeľu, hľadala som čosi jasnejšie, napokon ti boli ale družice odhadovanej jasnosti 3 – 4 mag. Či je to ich štandardná jasnosť? Netuším, nikdy predtým som ich nepozorovala a o aktivity SpaceX sa všeobecne nezaujímam.

    Mám ale aj iný, závažnejší problém. Keď som chcela porovnať dáta s dátami heavens-above, ten mnou pozorovaný prelet tam avizovaný nebol. Všetky prelety Starlinkov, čo ukazuje v sledovanom období, sú len nadránom. Kým james.darpinian ukazoval v najbližších dňoch len prelety výlučne večer. Nechcelo sa mi privstať, aby som zistila, či to lieta aj nadránom, ale už len to, že heavens-above neukázalo večerný prelet, bolo divné. Tiež ma zarazilo, že na heavens-above takisto nebola jasnosť – azda je nepredvídateľná? Heavens-above používam už 15 rokov a teraz ma vôbec po prvýkrát sklamala. Netušíte, v čom by mohol byť problém?

    Ozaj, a ešte jedna utvrdzovacia otázka. Keď družice prestúpia na svoje operačné dráhy, stanú sa pre ľudské oko neviditeľné, však?

  2. cudla napsal:

    diky za článek ze kterého mužu mít i víc na vlastní oči :), ale už několikrát poslední dobou jsem chtěl napsat k nešvaru kterej tady(a i na fb) víc a víc poslední dobou vidím…. jsem rád že jsem už ani nevím jak narazil na tento web kde si mužu přečíst něco o tom co mě zajímá a je to tu psané pro mě pardon za to slovo jak pro debila a pak se začnou objevovat komentáře internetovej válečníku atd který mě už poslední dobou fakt vysír.a.j protože do nedavna tady byl klid..za prvé bych chtěl oslovit ty co tady ted naprosto odsuzujou starlink aby spíš mě jako obycejnému člověku tady třeba zanechali odkaz na web kde bude zase opět napsáno jak pro debila „hele zitra večer v 8 se mužeš podivat nahoru uvidíš saturn když budeš mít štěstí a když něco uvidiš že by to mohl byt on tak si to klidně mysli“…protože já bych radsi kdyby mi nekdo tyhle veci ukázal než aby tady pořvával…takže když vidim aspon „padat hvězdu“ tak alespon vidim že to padá a už z toho mám víc, ted se treba muzu dívat na starlink kterýho si porstě taky všimne víc lidí co se o to už vubec nezajimaj ale třeba se o tom zmíněj někde jako moje mama s tim přišla na mě..tak jsem ji řek o co jde a byla jak se rika hned chytrejší…tohle pomáhá ne vykřikování kdo komu víc škodí….to bych mohl já tvrdit že prozatím jsme toho vymysleli dost ted konečně místo investovaní do válek dalších dalekohledu na zemi na obloze,sond atd investujte aby všude konečně to získané vědění bylo a každej měl jednoduchej přístup k němu..a ne že já tady napriklad mužu psát blbosti na pc ale na druhý straně země má někdo hlad…..

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jsme rádi, že se Vám článek líbil!

    • Josef L napsal:

      Nejde o žádné válčení, ale o to upozornit na zcela zbytečný a megalomanský projekt satelitních internetů, při kterém se budou realizovat stovky letů raket a vynášení tisíců satelitů, kterou budou postupně zanikat v atmosféře. Pan Majer tady bagatelizuje stížnosti a studie astronomů z celého světa. To co píše je prostě lež.

      https://www.lsst.org/content/lsst-statement-regarding-increased-deployment-satellite-constellations

      https://arxiv.org/abs/2003.05472

      Mohl bych sem dávat desítku odkazů včetně petic.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To, že je zbytečný pro vás neznamená, že je zbytečný celkově. Komunita lidí, kteří budou mít z družicových sítí prospěch je prostě a jednoduše o několik řádů větší než komunita astronomů, kterým ty projekty vadí.
        P.S. Petice nejsou důkaz. Ne internetu se dá dneska založit petice na kdejakou hloupost. A že už jsem jich viděl dost (teď nemluvím o peticích proti družicovým sítím, ale o peticích obecně).

      • Josef L napsal:

        Tou komunitou co z toho bude mít prospěch je především Musk, protože dnes je ve světě důležitý předeším mobilní internet (tedy 5G) a ten satelit neposkytne, ale to už je jiné téma, kterému stejně nerozumíte, tedy mluvíte o věci které jde mimo vás, narozdíl ode mne, který je v IT 37 let. Ale v rámci omezení zmečištění bychom mohli omezit lety raket o 30%, to je přece celkem v pohodě a nezpůsobí to žádný problém….

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Možná právě tím, že se v oboru pohybujete už tak dlouho, Vám mnoho věcí připadá jasně daných a jejich opuštění nebo nahrazení něčím jiným je složitější. Není na tom nic špatného. S tím jak člověk stárne, tak logicky více lpí na tom, co zná, v čem profesně začínal, než na nových trendech. Pozoruju to i sám na sobě. Dovolím si nabídnout tohle video, které poměrně přesně popisuje význam Starlinku. Domnívám se, že ten autor ví o čem mluví.
        P.S. Rakety jsou potřeba třeba k tomu, aby astronomové mohli pozorovat z oběžné dráhy, když jim družicové sítě tolik vadí. 😉 Rakety jsou navíc nezbytné k tomu, abychom se jednou stali multiplanetárním druhem. S tím nám astronomie ani při nejlepší vůli pomoci nemůže. A prosím, netahejte sem v současné době tolik módní řečičky o ekologii a omezování znečištění. Kosmonautika je ostrovem zdravého rozumu, který tomuto bláznivému trendu naštěstí odolává.

  3. Marthinnus napsal:

    Tak to je opravdu parádní, díky.

  4. Josef L napsal:

    Starlink je nejen pro astronomii největší zrůdnost, kterou Musk vymyslel, chápu vaše nadšení, vy chápejte naše nasrání.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Vážený pane, komentář jsem vám schválil jen proto,abych vás mohl napomenout. Na našem webu dbáme na slušné vyjadřování. Výrazy jako zrůdnost nebo nasrání si příště laskavě odpusťte.
      P.S. Děláte z komára velblouda. Sami astronomové z Evropské jižní observatoře vydali studii, podle které Starlinky zhorší astronomická pozorování jen drobně – v nejhorším případě o pouhých 30%.

      • Josef L napsal:

        Pokud tomuto říkáte drobné zhoršení….

        https://www.astro-forum.cz/download/file.php?id=10533

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, takovéhle snímky se budou vždy dobře šířit, ačkoliv je možné je pořídit buďto v době kolem soumraku nebo svítání. Já vycházím z toho, co napsali sami Astronomové z Evropské jižní observatoře – zhoršení i v tom nejhorším případě jen o 30 %.

      • Josef L napsal:

        Dají se vyfotit i o půlnoci, nebo za astronomické noci i ve výšce 60°

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Znovu opakuji, že hlavní je pro mne to, co napsali sami astronomové. A sice že i kdyby došlo na vybudování plné sítě s 42 000 družicemi (což se zřejmě nestane), tak bude i v nejhorším případě pozorování zhoršení pouze o 30 %.

      • HM napsal:

        Ten pán sice volil zde nevhodná slova, ale s vyzněním jeho příspěvku naprosto souhlasím. I podle mě se jedná o jeden z nejzbytečnějších a nejkontraproduktivnějších projektů, jaké kdy spatřily světlo světa.

        Opravdu je tak nezbytně nutné umístit na orbitě obrovské množství satelitů jen proto, aby někde mohli rychleji psát hlouposti do Facebooku a nechat se jím špehovat? Opravdu stávající metody pokrytí nestačí? Opravdu je třeba být neustále online i např. v Antarktidě? Co to lidem vlastně přinese?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Bože můj, co máte všichni s tím Facebookem? To jsou opravdu všichni tak krátkozrací, že jako JEDINÉ využití globálního přístupu k internetu je napadne Facebook nebo porno? Stačí si uvědomit, že ta síť vytvoří technologické podhoubí pro masivní rozvoj technologií ve všech oborech – částečně nám to slibuje 5G, ale se Starlinkem nebo OneWeb se může stát realitou vize Internetu věcí (IoT). Nemohu se dočkat, až se díky této síti probudím ve světe budoucnosti, o kterém dříve psali jen spisovatelé sci-fi. Tyto projekty nám otevírají dveře do budoucnosti!
        P.S. Jestli vám vadí, že vás někdo špehuje, tak asi nemáte čisté svědomí. Já nic špatného nedělám, takže já se nějakého paranoidního špehování nebojím. 😉

      • HM napsal:

        Proboha, do jaké budoucnosti jsou to podle vás dveře? Do budoucnosti ledničky a topinkovače, připojených do Internetu a s firmwarem plným bugů, děravým jako řešeto? Do světa věcí denní potřeby, které vás fízlují na každém kroku? Do světa „inteligentního“ domu, který kamsi ukládá cokoliv v něm uděláte a řeknete? To je konzumní realita tzv. Internetu věcí.
        Internet samozřejmě významně prospívá rozvoji technologií. K tomu ale vůbec nepotřebuje orbitu plnou nepotřebného šrotu ani stovky miliónů připojených zbytečných hraček pochybné kvality, otevřených kdejakému crackerovi. Celý „Internet věcí“ se časem promění na pár důvěryhodných služeb pro profesionály a ten zbytek se zhroutí vlastní vahou do nezájmu uživatelů, kterým to prostě nepřináší nic, co by stálo opravdu za řeč. Opravdu stojí za to kvůli tomu ušpinit oblohu?

        Víte proč uvádíme často ten Facebok? No prostě proto, že právě on (nebo podobné služby) je dnes pro 75-90% populace tím „Internetem.“ Jiné využití takový uživatel téměř nezná.

        Já osobně nechápu, jak a proč to Muskovi může projít.


        Také mám rád sci-fi, ale jak vidím, narozdíl od mnoha lidí jsem měl to štěstí, že jsem z některých naivních snů o zářivé budoucnosti trochu vyrostl.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Do světa, kde technologie pomáhají lidem na celém světě. Ano, jsem technooptimista. Sci-fi nečtu, ani jsem nečetl. Asi jsem se špatně vyjádřil. Myslel jsem to tak, že je to brána do moderního technologického světa, který jsme si při příchodu roku 2000 představovali. Já se toho opravdu nemohu dočkat. Samozřejmě, přinese to s sebou nějaké kompliakce, ale když se kácí les, létají třísky. Hlavní je, že pokrok bude zachován. To je to nejdůležitější.
        Starlink má potenciál vytvořit technologické podhoubí pro rozvoj technologií, které dnes třeba ani neexistují – stejně jako to před lety udělala železnice. Tehdy ještě lidé měli rozum a byli z pokroku nadšení. Dneska každý druhý kritizuje pokrok – jednou se kvůli křoví nebo hrabošovi nesmí stavět obchvat či dálnice, jindy se zavírají jaderné elektrárny a nebo se brojí proti telekomunikačním sítím, aby nám náhodou nepoškodily pohled na noční oblohu. I když (budu se opakovat) podle astronomické studie bude i po vypuštění 42 000 družic i v tom nejhorším případě ovlivněno pouze 30% pozorování – reálně ale méně.
        Mimochodem pobavilo mne, jak přesně víte, jak internet věcí dopadne. Mohl bych si od vás někdy půjčit tu křišťálovou kouli? Nebo používáte kávovou sedlinu?

      • HM napsal:

        Teď jsem si všiml vašeho pozoruhodného výroku, který jsem původně přehlédl:

        „Jestli vám vadí, že vás někdo špehuje, tak asi nemáte čisté svědomí. Já nic špatného nedělám, takže já se nějakého paranoidního špehování nebojím.“

        To nepotřebuje další komentář. Nemohu uvěřit, že byste to myslel vážně…1. dubna je ale až za týden. Pardon…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Tak napůl v žertu, napůl vážně. Jen reaguju na současnou hysterii a paniku okolo toho, že je někdo může špehovat, která lidem zatemňuje rozum.

      • Honza Valecka napsal:

        Vážený pane Majere,
        vaše poznámka ohledně špehování je mimořádně… řekněme krátkozraká, abych se vyhnul ostřejším slovům, která by se jinak podle mého hodila o dost víc. Ale rád bych upozornil na několik aspektů se vzrůstající mírou nebezpečnosti.
        Vaše chování, které je sledované, to si buďte jist, je obchodním artiklem. Stáváte se obchodovaným produktem. Mně osobně je to proti srsti, Vám to vadit nemusí, budiž. Přišlo by mi lepší, kdyby člověk mohl informace o sobě prodávat přímo v míře dle své volby, místo aby se sbíraly plošně, ale evidentně je to většině jedno.
        Horší je, že kromě toho, že se vám mohou lépe prodávat produkty, mohou se také snáze ovlivňovat Vaše názory. Ono to sledování neprobíhá proto, aby o Vás něco věděli, ale aby ty informace mohli použít a nějak Vás ovlivnit. A to už rozhodně neškodné není. Formování názorů cílené na specifické skupiny obyvatel za překvapivě nízké náklady bylo v poslední době popsané opakovaně. Kdo si myslí, že se ho to netýká, je nebezpečně naivní.
        A konečně, vždycky hrozí nebezpečí vzrůstu nesvobody, a jakkoliv může vypadat vzdáleně, je potenciálně tak hrozivé, že by ho člověk měl mít na paměti. Ve chvíli, kdy začne podobné metody používat dostatečně významná moc (typicky stát s autoritářskými sklony), nemusí být cesty zpět. O možných dopadech čínského sociálního skóre bylo napsáno mnohé, a nebývá to příjemné čtení. Je dobré si uvědomit, že to, že neděláte nic špatného, může být pravda z Vašeho osobního pohledu, ale pohled ostatních, včetně státu, se od Vašeho může lišit, a co víc, může se celkem snadno změnit. A pak je pozdě si stěžovat.
        Omlouvám se, že jsem zabloudil mimo téma, ale takovýhle názor od člověka, který se jinak zdá rozumný a má ve společnosti jistý dosah, prostě nemůžu nechat bez odpovědi. Takovéhle úvahy jsou na přímé cestě k omezování svobody. Budu rád, pokud se nebezpečí, na která poukazuji, nikdy nenaplní. Ale vyhnout se tomu můžeme snáz, pokud si jich budeme vědomi a nebudeme nad nimi s úsměvem mávat rukou.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za názor. Já si myslím, že nejhorší je smrt z vyplašení. 😉
        Co se ovlivňování názorů týče, tak to je podporuje mou myšlenku, že je stále více potřeba poupravit školní systém tak, aby nebyl založen na memorování informací, ale aby učil myslet, analyzovat informace, porovnávat zdroje. Zdravý úsudek založený na kritickém přístupu k informacím je klíčem k tomu, aby podobné ovlivňování narazilo na nepřekonatelnou zeď. Ale to už jsme se opravdu vzdálili od tématu.

      • pbpitko napsal:

        Skutočne bezvýznamné, ak ďalekohľady v cene mnoho miliard $ budú obmedzené vo svojej funkčnosti „len” v zanedbateľných 30 %, takže iba o zopár miliard $.

      • pbpitko napsal:

        SUPER

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Těch 30% je jen maximální hodnota – reálně to bude méně.

    • Cateye napsal:

      Naštěstí se o tento zbytečný a megalomanský projekt aktuálně postará sama příroda. Musk teď bude rád, když neskončí ve vězení pro dlužníky…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Váš komentář je na hranici smazání. Berte tohle jako poslední varování. Diskuse na našem webu nesloužila, neslouží a ani nebude sloužit jak místo, kde můžete bohapustě lhát a nepodloženě obviňovat ostatní! nemáte k podobnému obvinění Elona Muska sebemenší důvod. jen se snažíte napsat rádoby intelektuální komentář, kterým dáváte najevo, že víte víc. ne, na takovéhle vizionáře, kteří věští z kávové sedliny si u nás opravdu zvykat nechceme. Ještě jedno use to bude opakovat a už žádné další varování nepřijde.
        Pevně věřím, že se Starlink rozvine do plánovaných rozměrů a konečně pokryje celý svět spolehlivým přístupem k internetu – nepřejícím zpátečníkům navzdory. S takovýmhle zpátečnickým přístupem bychom byli dodnes v jeskyních a neměli ani oheň. Takže Go Starlink! A aby to nevypadalo, že fandím jen SpaceX, tak Go OneWeb! Konkurence je v každém oboru prospěšná.

      • Josef L napsal:

        Bohužel nepodložené informace tady šíříte vy, a už při třetině počtu uváděných satelitů bude velká část oblohy v první polovině noci nepoužitelná. I já doufám, že tento projekt zkrachuje, protože takové plýtvání přírodními zdroji, prací a tolik letů raket vynášející neustále dokola náhradu za shořelé satelity, které obřím způsobem znečišťují už tak utrápenou atmosféru.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Profesionální astronomové uvádí, že i v nejhorším stavu a při plně rozvinuté síti 42 000 družic bude pozorování ovlivněno pouze ze 30%. Je to skutečně pouze bouře ve sklenici vody.
        Přát technickému pokroku může pouze hlupák. Připomíná mi to hloupé dělníky, kteří za průmyslové revoluce tupě ničili parní stroje, které jim podle jejich obav braly práci. Naštěstí však tito dělníci nezastavili pokrok a já pevně věřím, že se to nepodaří ani nyní aktuálně hodně hlasitým křiklounům, kteří se pod rouškou jakési ochrany noční oblohy (která, jak píšu výše, nebude vůbec ta zasažená), se neštítí sáhnout ani k dnes tolik populární ekologické stránce. Na ekologii jsou dnes někteří lidé úplně šílení a nepřemýšlí. U nás však vládne zdraví rozum – ty rakety jsou z hlediska globálního znečištění jen zrnkem písku na poušti. Ale chápu, že se to odpůrcům pokroku hodí do krámu. Je to trapné.

      • Cateye napsal:

        Prosím, naučte se respektovat názor který nelahodí vašemu psychickému rozpoložení, pane Majere, jinak bude vámi moderovaná diskuze, potažmo tento portál zavánět sektářstvím.
        Nenapsal jsem nic urážlivého ani lživého. Člověk nemusí být žádný věštec aby si uvědomil, že se současná situace pro projekty Elona Muska nevyvíjí zrovna dobře a ty astronomické dluhy jej v post epidemickém světě, který bude řešit důležitější věci, než ekologické dotace na elektromobily, bohužel dostihnou.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Dovolím si doporučit psát podobné věštby třeba na novinky.cz, tam dokonale zapadnou. U nás bych se opravdu raději držel faktů.
        P.S. Dříve jsem nechával diskusi většinou plynout a lidé mi vyčítali, že jsem moc měkký a měl bych přitvrdit, protože s tím, jak bude lidí přibývat, vznikla by tu anarchie. Tak jsem tedy přitvrdil a už se ozývají hlasy, že to zavání sektářstvím. Holt člověk se nikdy nezavděčí všem. 😉
        A ještě k tomu sektářství – jestli myslíte sektářství ve prospěch SpaceX, tak se mýlíte. Úplně stejně fandím i OneWeb a všem dalším projektům, které přinesou technologický rozvoj.

      • Cateye napsal:

        Sektářstvím zavání především jediný správný pohled na využívání vesmíru a osočování oponentů za hlupáky, nepřejícníky a zpátečníky.
        Například ta studie kterou se zaštiťujete není přijímána astronomickou obcí jednoznačně a především vůbec neřeší radioastronomii, které satelitní konstelace jako Starlink ublíží nejvíc.
        Astronomie byla a bude nepostradatelným pilířem základního výzkumu. A bez základního výzkumu můžeme zapomenout na skutečný pokrok lidstva.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já docela chápu, že tu studii nepřijímají všichni astronomové. Mnozí z nich předtím proti Starlinku vedli plamenné řeči a teď třeba nechtějí uznat chybu a snaží se zpochybnit onu studii. Co se radioastronomie týče, tak tam se prostě musí počítat s tím, že dříve či později na něco podobného dojde. Není možné kvůli jedné části vědecké obce omezovat technologický pokrok, který využije řádově více lidí. SpaceX se snaží s astronomy spolupracovat a testuje třeba tmavý nátěr. To je férové, ačkoliv k tomu SpaceX nikdo a nic nezavazuje. Dělají to ze své dobré vůle. Ale pokud se začne mluvit o radioastronomii, kde astronomům vadí i družice, která by byla kompletně černá, jen proto, že vysílá, pak bohužel musím říct, že tady se asi nedá nic dělat a je na místě hledat řešení buďto v nějakých opravných algoritmech (třeba s využitím umělé inteligence) nebo pomaličku polehoučku přesouvat teleskopy do vesmíru. Jasně, chápu, že zatím nemáme kapacitu na stavbu kosmických teleskopů, jejichž rozměry by byly srovnatelné s těmi pozemskými, ale je potřeba pomalu začít tu pozemskou astronomii opouštět a více preferovat tu kosmickou, aby bylo možné třeba za pár desítek let využívat obřích kosmických teleskopů. Je potřeba vzít současnou situaci jako podnět k tomu, jak se posunout dál – spíše než hledat možnosti, jak tomu hodit klacek pod nohy.

      • Tomas Kratochvil napsal:

        Diskuze, kterou vedete s p. Majerem, se na tomto webu opakuje téměř pod každým článkem o Starlinku. Pokaždé se ozývají trochu jiní lidé, já jsem si to také vyzkoušel, a snaží se p. Majera po selhání všech argumentů alespoň upozornit na jeho umíněný postoj k „pokroku za každou cenu“. Marně.
        Pan Majer si samozřejmě může myslet co chce, co mu však musí být teď jasné je, že velká část odborné i neodborné veřejnosti má ke konstelacím typu Starlink určité výhrady a nabádá k řešení situace, dokud nebude pozdě. Vidí to koneckonců i z reakcí v diskuzích nejen na Kosmonautix. Naše argumenty neuznává, označuje nás za tmáře a zpátečníky. V tomto světle děkuji všem, co se nebojí napsat svůj názor na věc, přesto že se někomu může zdát, že jdou proti proudu.

        P.S. To ničení strojů dělníky se nějak stává klasikou, co se neokouká. Rád si to přečtu příště zas. Starlink 6 je tu coby dup.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, pořád ty stejné argumenty od různých lidí a proto musím neustále opakovat argumenty své. Věřte mi, že už mne to taky unavuje. Víte, já prostě mám v krvi, že bojuju za technologický pokrok. Stejně jako hájím jaderné elektrárny proti eko-fanatikům, tak úplně stejně se snažím bránit další projekty technologické vyspělosti, mezi které družicové sítě jednoznačně patří. Je mi jasné, že se naše skupiny asi neshodnou. Je mi jasné, že jsem v diskusi párkrát šlápl vedle, ale na mou obranu chci jen uvést, že mne tyhle neustálé debaty dost unavují. Na Facebooku, pod články, na fóru, pořád ty samé komentáře jako přes kopírák. To pak člověku snadno povolí nervy.

      • pbpitko napsal:

        Nie som žiaden priaznivec rko-teroristov, práve naopak, riadne mi pijú krv, ale toto je MuskTeror :.
        Zabudnite na astronómiu, veď len tie ohromné prostriedky do astronómie sa môžu krásne využiý na nové, nové a nové … rakety. Veď niť iné nie je dôležitejšie.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já jsem fanoušek kosmonautiky a ta je pro mne na prvním místě. Nejde o to, že Starlink je od SpaceX. Úplně stejně držím palce i OneWeb.

  5. Martin Gembec Administrátor napsal:

    Zajímalo by mě
    1) zda to už někdo použil v praxi, ten návod z tohoto článku. Naznačuje to uživatel kostotom, ale nějak se mi to nezdá ideální.
    2) zda existuje aplikace, která mi ukáže, která družice nepatří k síti Starlink a kdy poletí. Za chvíli to bude problém nějakou takovou identifikovat 🙂

  6. kostotom napsal:

    Díky moc!

    Stihnul jsem díky tomu dnešní Starlink i ISS. Parádní program.

  7. SaturnV napsal:

    Pěkný program. Snad večer nebude zataženo.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.