ŽIVĚ A ČESKY: Čtvrtá várka Starlinků čeká na start

Kvůli špatnému počasí v přistávací oblasti se v sobotu nestartovalo, ale o 24 hodin později už byly podmínky vhodnější. Nakonec však SpaceX odsunula start na pondělí kvůli kontrole ventilu na horním stupni. Fanoušci kosmonautiky se tak mohou těšit na další start nosné rakety Falcon 9, která odstartuje z floridské rampy číslo 40. Lákadel tohoto startu je hned několik – od prvního stupně, který vyráží na svou čtvrtou misi a pokusí se o přistání na mořské plošině, přes další pokus o záchranu obou polovin aerodynamického krytu až po vypuštění dalších šedesáti družic systému Starlink, které vytvoří globální síť pro rychlý přístup k internetu s minimálním zpožděním. Přijměte proto naše pozvání k živě a česky komentovanému přenosu – raketa startuje v pondělí v 16:05 našeho času.

Náš přenos ze startu Falconu spustíme zhruba okolo 15:50 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče. Ve vloženém okně naleznete i záznam přenosu, který bude díky vylepšení systému k dispozici během pár desítek sekund po ukončení vysílání.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EJDNqd6VUAAEisY.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

38 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Čtvrtá várka Starlinků čeká na start”

  1. KarelT napsal:

    Škoda toho stupně. Nicméně se zachycováním krytů to není žádná sláva, možná se ukáže že chytat kryty je větší problém než přistávat s 1. stupněm.

    • Vit Vymola napsal:

      To zachycování má úspěšnost na úrovni náhody, podle mě jde o principiální problém a nedá se to moc vylepšit.
      Jak už jsem víckrát psal (a ještě asi napíšu :)), pořád mi není jasné, proč by nemohli znovupoužít kryt, který by dosedl přímo na hladinu. Je to pořád jenom kryt, žádné složité nebo tepelně namáhané zařízení. Technika používaná na lodích, zejména ve vojenském námořnictvu, musí běžně a opakovaně snášet mnohem horší podmínky než těch pár minut ve vodě.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jenže ta technika používaná na lodích nemá za úkol být tak lehká, aby mohla létat na nosných raketách. 😉

      • Vit Vymola napsal:

        To si třeba zrovna nemyslím. Podobně jsou na tom například vztlakové trupy hydroplánů. Jejich konstrukce asi budou těžší, než by se hodilo pro nosnou raketu, ale zase jejich mechanické namáhání na hladině je mnohem vyšší.

      • bohyn napsal:

        Ten skelet to zřejmě vydrží, viz znovupoužití na Starlinku. Zřejmě to špatně snáší izolace a elektronika uvnitř.

      • Dan napsal:

        což je podle mého mnohem levnější, než kompozitní skořepina.

      • bohyn napsal:

        Na výrobu asi ano a nebude to úzké hrdlo, jako výroba té skořápky. Je ale otázka kolik to stojí na renovaci. Třeba jestli je tam ta izolace fest přilepená, což asi bude, tak může být problém se jí zbavit, nebo se se solí rozpustí na nějaký bordel, kterého se nedá zbavit atd.

      • Tomas Kratochvil napsal:

        Jsem zvědav, jak dlouho to ještě bude Spacex zkoušet chytat se současnou technikou, než dojde ke změně třeba na vrtulník nebo na lovení krytů z vody.

      • Jiny Honza napsal:

        To jsem taky zvědav. Ale na vrtulník bych moc nesázel. Pokud je ten padák takhle neřiditelný, mohlo by to špatně dopadnout. To spíš vidím reálněji to vylovení, odbahnění a vysušení… 🙂

  2. majomusk napsal:

    Koľko krát plánujú použiť tie prvé stupne?Tento,čo spadol do vody,ešte opravia a použijú?Prečo tie kryty skoro vždy nechytia?Vylovia ich potom z vody?

    Ozaj,ako je na tom upgrade krytu pre Falcon heavy?
    Inak,troška mimo,Starship má mať 5 raptorov a keď jeden nepôjde,stále bude môcť SS fungovať?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hovořilo se o deseti použitích prvního stupně, pak servis a tak dále, až někam k teoretické stovce.
      Nevěřím tomu, že by použili stupeň, který přišel do kontaktu s mořskou vodou.
      Nad oceánem fouká a kryty na padácích to může odnést od sítě rychleji, než na to loď zareaguje změnou kursu. Ano, kryty se často z vody vyloví.
      Hovořilo se o tom před nějakým časem, ale od té doby nic nového.
      Starship má mít šest Raptorů. Záleží asi v jaké fázi letu to bude. Na přesnější úvahy je zatím brzy, neznáme žádné konkrétní údaje o letovém profilu.

  3. tjov napsal:

    Několik desítek minut po přistání do vody vyrazily k OCISLY dva remorkéry, možná zkusí stupeň dotáhnout k pobřeží …

  4. Marek S napsal:

    Mám moc rád tyhle komentovaný akce, klobouk dolů před vaším erudovaným nadšením, ale v zájmu svého duševního zdraví se příště asi budu dívat na YT, protože jsem snad viděl víc úvodních reklam, než přenosu samotného a to jsem se dostal jen k zažehnutí druhého stupně. Ať už na PC, přes wi-fi, nebo na telefonu, z toho by jednomu fakt hráblo. Jeden se chce dívat na přímý přenos a ne řešit problémy a hledat cesty, které jsou stejně slepé. Kdyby takhle fungoval přenos MS v hokeji, nebo fotbalu, tak snad dojde i na veřejné lynčování… Fuj tohleto…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To je škoda, že Vám to nešlo. Většina lidí neměla s přenosem problémy. Možná máte v prohlížeči nějaký plugin, který zlobí. Zkusil jste to v anonymním okně? To většinou lidem s Vašimi problémy pomůže. Ale je to zvláštní, protože přenos měl přes 1000 souběžně připojených diváků a nikdo si na nic nestěžoval.

      • Marek S napsal:

        Pluginy nepoužívám ani na PC, ani v telefonu. Někdy mi to jede, ale dnes to stalo za to, i na kosmonautixu i na mall. Nakonec mi to nahodilo tu hlášku ve smyslu, že přenos začne….
        Sakra, jsem tak vytocenej, že se na to podívám asi až zitra, dnes už raději jen banality jako migrace particie s Win10 a oživení wifi na 3D tiskárně.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To je opravdu zvláštní, že Vám to nešlo. Pokud by se to opakovalo, zkuste to anonymní okno – někteří lidé mívají problém kvůli cookies v prohlížeči.

      • Marthinnus napsal:

        Mě to šlo super, musím také pochválit aplikaci v tv LG, to je luxus sledovat si přenos pěkně v televizi. Díky.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Těší mne, že Vám to šlapalo. 😉

    • Dan napsal:

      Mě spolehlivě funguje ten doplněk, který provozovatelé komerčních služeb nemají rádi. Za celou dobu přenosu jediné malinké zaseknutí na úplném konci, jinak bez problémů.
      Dokonce jsem si všiml, že pokud máte před vysíláním otevřen přenos přímo v mall.tv, tak přehrávání začne automaticky, to, myslím, samozřejmostí nebývalo.

      Děkuji redakci za zprostředkování, těším se na video zaplouvajícího prvního stupně (nebo kácejícího se?), prý dosedl měkce. 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To je zajímavé. S AdBlockem (pokud jsem Vás tedy správně pochopil), mívají lidé v podobných případech spíše problém.
        Ano, před asi měsícem byla aplikována novinka, že se video spustí automaticky i v dříve otevřeném okně, jakmile se začne vysílat, takže není nutné jej manuálně obnovit (F5).
        Jsme rádi, že jste byl s námi! 😉

  5. jregent napsal:

    Diky za prenos,i kdyz ztlumeny v praci 🙂

  6. majomusk napsal:

    Tak im prvý stupeň člupol do vody.:DČo už…Ale náklady sa im vrátili.

    • David M. napsal:

      Už když se blížilo přistání, tak mě praštilo do očí, jak moc se plošina houpala, až jsem se divil, jestli tam mají stabilizaci. Říkal jsem si, jestli na to budou přistávat, tak jsou fakt hardcore. A pak přišel ten stříkanec z boku. Možná to tam pustili záměrně. Přeci jen cena plošiny..

      • Dan napsal:

        Pokud ta anomálie byla pod kontrolou, tak nikoli možná, ale zcela jistě záměrně mířili mimo plošinu. Letový profil klesajícího stupně s touto možností počítá.

      • Bohumil Boruvka napsal:

        Ja mam dojem že ten stupen na vodu nedopadl ale přistál,soudím tak z té tříště.Ale uvidíme nechme se překvapit

      • Mr G napsal:

        Ak si pustite original prenos zo startu, tak v case 25:30 moderatorka hovori:
        „Nanestastie stupen nepristal na plosine, ale makko pristal na hladinu oceanu. Je mozne, ze zostal v jednom kuse.“
        V komentovanom prenose p. Majer v tom case vysvetloval, ako najst casy preletov Starlinkov 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, hovoří se tom, že stupeň zůstal vcelku a plave na vodě.

      • Mr G napsal:

        Uvidime, co so stupnom bude ? Ja si myslim, ze nakoniec skonci na dne oceanu, predsa len tahat ho 650 km po mori asi stupen neda, nebol na to stavany ako SRB pri Shuttli.
        Komentovany prenos sa mi velmi pacil 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Vidím to podobně, bylo by to zbytečné riziko. Nemyslím si, že by z něj mohli něco zjistit, stačí telemetrie, kterou jistě mají.
        Díky moc za pochvalu! 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.