NASA podpořila ukázku výroby v kosmu

Kontrakt na 142 milionů dolarů podepsala agentura NASA s firmou Maxar Technologies z coloradského Westminsteru. Kontrakt se týká robotického sestavení komunikační antény a ramene družice na oběžné dráze. Zkouška má proběhnout na družici Restore-L, která bude určena k servisování družic na nízké oběžné dráze a doplňování paliva do jejich nádrží. Součástí Restore-L bude zařízení SPIDER (Space Infrastructure Dexterous Robot) vybavené pětimetrovou robotickou paží.

Vizualizace nosníku, který na družici Restore-L vyrobí zařízení SPIDER.

Vizualizace nosníku, který na družici Restore-L vyrobí zařízení SPIDER.
Zdroj: https://cdn.geekwire.com/

Během pozemních zkoušek byla tato technologie označována jako Dragonfly, přičemž testy probíhaly v rámci partnerského programu Tipping Point od NASA. V ostrém provozu má SPIDER sestavit sedm částí, které vytvoří plně funkční třímetrovou komunikační anténu. Ta pak prověří funkčnost komunikace s pozemním střediskem v pásmu Ka. Jak bylo uvedeno výše, zařízení by se mělo postarat i o výrobu desetimetrového odlehčeného kompozitního nosníku. K tomu se použije technologie vyvinutá firmou Tethers z washingtonského města Bothell. Výrobní část prověří schopnost konstrukce velkých struktur na oběžné dráze.

Pokračujeme v trendu, kdy Spojené státy udávají globální vývojový směr kosmických technologií. Chceme dokázat, že zvládneme po startu sestavit sondy s většími a lepšími díly,“ popsal Jim Reuter, přidružený administrátor direktoriátu NASA pro kosmické technologie a dodal: „Demonstrace těchto technologií otevře nový svět robotických kosmických možností.“ Tým, který zajistí zařízení SPIDER tvoří specialisté z firem Maxar, Tethers Unlimited, West Virginia Robotic Technology Center a z Langley Research Center. Samotná družice Restore-L vzniká pod křídly Goddardova střediska a s jejím startem se počítá v polovině tohoto desetiletí.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/spiderantenna.jpeg
https://cdn.geekwire.com/wp-content/uploads/2020/01/200131-makersat2-630×381.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

14 komentářů ke článku “NASA podpořila ukázku výroby v kosmu”

  1. Jakuik napsal:

    Pak už jen těžba a zpracování základních surovin ve vesmíru a nebudeme muset základní konstrukce vynášet ze země. Ze země vyneseme jen technologicky složité zařízení.

  2. Vlasta Liberácký napsal:

    Myslím,že to jsou neuvěřitelně dobře investovaně peníze.Jestli se tohle povede do pár let,čekají nás relativně brzy opravdu sci-fi zážitky.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Může to být opravdu začátek něčeho velkého.

      • Vlasta Liberácký napsal:

        Lidé by si měli uvědomit,že tohle nejsou dotace na řepku.Žádné sponzorování módní přehlídky….držení firem nad vodou.To jsou prachy do naší budoucnosti. Netýká se to jen vesmítu…každá mince investovaná do vědy je lepší než levný rohlík.

      • jregent napsal:

        Velmi dobre investovane penize!
        Diky za clanek 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Rádo se stalo, díky za pochvalu. 😉

    • KarelT napsal:

      A jak tohle souvisí se sci-fi, když zatím neumíme pořádně vynášet nahoru opravdu levně větší náklady ? To je ten hlavní problém. Uvědomte si že vyrobit cokoli jen trochu složitějšího vyžaduje skutečně gigantickou infrastrukturu.

      • Hawk napsal:

        Na druhou stranu pokud bychom se nebavili o kosmickem prostoru, ale treba o Mesici/Marsu, tak pointa je vynaset co nejmene a idealne vyrabet co jde na miste. Ne kazda komponenta je slozita, tak proc ji tahat statisice az desitky milionu km ze Zeme.

        http://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2018/11/3D-printed_ceramic_parts_made_from_lunar_regolith

        Tohle vse je opravdu samotny zacatek cesty, ale treba lunarni zakladna, ktera se bude stavet za nejakych 30-50 let by neco z toho mohla vyuzivat.

      • KarelT napsal:

        Tak třeba věřím že by se nahoru (Měsíc/Mars) časem vyplatilo poslat zařízení na výrobu paliva/kyslíku/vody. Nebo 3D tiskárnu na plast/kov. Ale prostě nevěřím na výrobu nějakých složitějších věcí typu mikrovlnka, fén, kávovar, atd., ne v tomto ani příštím století. To se vyplatí dovézt. Na 3D tiskárně to celé rozumně neuděláte.

      • Tomáš Kohout Redakce napsal:

        Máte pravdu v tom, že udělat celá zařízení by v kosmu zatím byla sci-fi, ale i kdyby se udělala v kosmu jen část a klíčové součástky by se dovezly že Země, je to velká úspora. Zrovna u mikrovlnky by se ušetřilo kus místa v zásobovací lodi, pokud by se dovezla jen řídící jednotka, display, senzorová deska a magnetron a ostatní by se vytisklo z místních surovin. A jistě bychom našli ještě lepší příklady, kde by ta efektivita byla hodně velká, například raketa, kde se motory a nádrže mohou tisknout a palivo vyrobit např. z místní vody.

      • KarelT napsal:

        Tomáš Kohout: Obávám se že představa že v principu lze 3D tisknout cokoliv je mylná. Třeba technologie válcování tenkých pružných plechů dává výrobky úplně jiné kvality a vlastností než 3D tisk. 3D tisk má už z principu spoustu omezení a těžko říct jestli se je někdy vůbec podaří rozumně vyřešit.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.