ŽIVĚ A ČESKY: Unikne Crew Dragon od letící rakety?

ODKLAD NA NEDĚLI
Nalijme si čistého vína – tenhle test bude opravdu mimořádně atraktivní. SpaceX při něm vyzkouší fungování záchranného systému lodi Crew Dragon, která má za pár měsíců vozit na ISS astronauty, v těch nejhorších podmínkách – během fáze největšího aerodynamického odporu. Jakmile loď pomocí motorů SuperDraco odletí od rakety, dá se očekávat, že nosič bude odporem atmosféry zničen. Pro tento první stupeň to bude již čtvrté a zároveň poslední nasazení, konstrukce stupně druhého je silně zjednodušená a chybí zde třeba motor. Ještě váháte, zda si pustit náš sobotní komentovaný přenos? Pak Vám řeknu, že čas zkoušky nám přeje – má se letět v sobotu po poledni. Okno trvá 4 hodiny a otevírá se ve 14:00.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 13:45 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče. Ve vloženém okně naleznete i záznam přenosu, který bude díky vylepšení systému k dispozici během pár desítek sekund po ukončení vysílání. A pokud z nějakého důvodu nemůžete sledovat přímý přenos, připravili jsme pro Vás psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec.

Aktualizováno 18. ledna 11:40
SpaceX odvolala dnešní pokus o zkoušku lodi Crew Dragon. Důvodem je špatné počasí – silný vítr a velké vlny. Zítřejší okno se otevře ve 14:00 SEČ a bude trvat šest hodin. Náš přenos tedy začne v neděli ve 13:45 – v případě posunů se příslušně upraví.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://spaceflightnow.com/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/…/Dragon-2-IFA-july-2019-final.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

188 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Unikne Crew Dragon od letící rakety?”

  1. glober napsal:

    Jak je to s certifikací Falconu 9 pro provoz posádkou?

  2. Valach napsal:

    Když se koukám zpětně na záznam, tak mě napadá jaký je asi hluk uvnitř kabiny po spuštění superDraco motorů? …je k tomu nějaká informace?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.