Raketu Alpha potkal problém

Nová malá americká raketa Alpha od společnosti Firefly se v uplynulých týdnech a měsících chystala na svůj první start. Součástí těchto příprav byly i statické zážehy motorů. Během přípravy na první pokus o kvalifikační statický zážeh prvního stupně na stanovišti ve středním Texasu došlo ve středu večer k menšímu požáru. V prohlášení, které firma Firefly vzápětí vydala, nebyl při mimořádné události ohrožen nikdo ze zaměstnanců ani obyvatel nedalekého městečka Briggs, které se nachází severně od Austinu.

Během testu, který proběhl dnes večer jsme zažili anomálii, která vyústila v menší požár našeho testovacího stanoviště. Oheň byl rychle uhašen naším hasicím systémem, který se nachází u testovacího stanoviště. Rychle zasáhly i místní hasičské jednotky. Jak testovací stanoviště, tak raketa samotná, jsou nepoškozené. V žádném okamžiku nehrozilo lidem na našem pozemku ani v okolí žádné nebezpečí,“ uvedla společnost v oficiálním prohlášení, kde dále slibuje, že brzy uspořádá pro místní obyvatele společné setkání, na kterém jim vysvětlí, co se stalo a zodpoví všechny otázky.

Motorová část prvního stupně rakety Alpha.

Motorová část prvního stupně rakety Alpha.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Jen pár hodin před anomálií se firma pochlubila fotkou prvního stupně na testovacím stanovišti, který jsme použili jako náhledový snímek tohoto článku. Společnost v onom tweetu informovala, že její zaměstnanci do nádrží testovacího stupně tankují kapalný kyslík v rámci přípravy na první kvalifikační statický zážeh testovacího prvního stupně.

Připomeňme, že první stupeň rakety Alpha, která by mohla poprvé odstartovat letos na jaře, pohání čtyři motory Reaver na kapalný kyslík a letecký petrolej. Nosič by měl zvládnout dopravit 630 kg těžký náklad na heliosynchronní dráhu ve výšce 500 kilometrů při avizované ceně 15 milionů dolarů za start. Raketa alpha by měla na své mise vyrážet z Vandenbergovy základny, konkrétně by měla využívat vzletový komplex 2-West, který sloužil raketám Delta-II, než v roce 2018 odešly do výslužby. Pokud máte zájem o podrobnější informace o tomto 29 metrů vysokém nosiči, najdete je v tomto článku.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/01/alphahotfire.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/uploads/2020/01/ENXnOUFU0AAKJcJ-2.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.