NASA se má zaměřit k Marsu

Návrh zákona o NASA (H.R. 5666) pro rok 2020 plánuje pilotované přistání na Měsíci „až“ v r. 2028 a oblet Marsu v r. 2033.
26. ledna 21:05

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “NASA se má zaměřit k Marsu”

  1. Jiny Honza napsal:

    To je docela překvápko čekal jsem, že to odpískají až po nějakých volbách, případně při příští ekonomické krizi.

    • Alois napsal:

      Je to jen “ návrh “ , i kdyby prošel, což jak doufám nehrozí, má poslední slovo prezident, který jej musí podepsat. Skutečnost je taková, že pro Artemis III , která má sednout na Měsíc se staví loď i raketa a dokonce i Evropa staví servisní modul. Rozhodující budou volby, pokud Trump prohraje, což je málo pravděpodobné, pak bude situace opravdu vážná.
      Alarmující je ovšem fakt, že jsem nikde nenašel, že by se stavěl přistávací modul ani nosič, který by jej dostal k Měsíci. SLS sestavu Orionu a LM ani náhodou neuveze.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Přesně tak. Momentálně je to návrh, o kterém bude pozítří hlasováno ve sněmovním podvýboru CJS, poté v nadřazeném výboru Science, a poté v celé Sněmovně.
        Senát má vlastní verzi nového autorizačního zákona, takže dalším krokem bude sladění obou návrhů do jednoho. Jak píše Alois, poslední slovo bude mít prezident, který musí zákon podepsat.
        Půjde o dlouhodobější proces, a mezitím bude v pondělí 10. února zveřejněna v prezidentská žádost o rozpočet NASA na fiskální rok 2021, ve které budou mise Artemis koncipovány podle současného pověření.
        V únorovém dílu Gateway (který vyjde po prezidentské žádosti) chci tyto vzájemné vztahy popsat podrobněji, aby měl čtenář představu, co přesně se aktuálně děje.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.