Delta IV Heavy prošla zkouškou

Majestátní raketa Delta IV Heavy, která bude mít za úkol vynést utajenou misi NROL-44 pro Národní průzkumný úřad NRO (National Reconnaissance Office) úspěšně 10. ledna prošla předstartovní simulací, což je důležitý milník na cestě ke startu. Šlo o zkoušku označovanou jako WDR (Wet Dress Rehearsal), v rámci které se otestovaly všechny činnosti, které se budou dělat i v den startu. Všechno začalo tím, že se na startovní rampě 37 floridského kosmodromu dala do pohybu mobilní obslužná věž. Následně operátoři připravili všechny systémy rampy i rakety na zahájení tankování.

Delta IV Heavy pro utajenou misi NROL-44.

Delta IV Heavy pro utajenou misi NROL-44.
Zdroj: https://www.ulalaunch.com/

Průběh zkoušky a všech souvisejících činností řídil Scott Barney z řídícího střediska Delta Operations Center, které je vzdálené zhruba dva a půl kilometru od vzletové rampy. Všech osm kryogenních nádrží v útrobách rakety (čtyři na kapalný vodík a čtyři na kapalný kyslík) ve třech „prvních stupních“ Common Booster Core a v horním stupni byly naplněny palivem a okysličovadlem, aby se ověřilo správné fungování nejen rakety, ale i pozemního vybavení.

Letový ředitel Lou Mangieri dal po kontrole všech údajů zelenou k zahájení závěrečné fáze odpočtu v čase T – 4 minuty. Fáze řízená počítači běžela hladce až do plánovaného zastavení v čase T – 10 sekund. Zkouška obnášela pouze WDR – nikoliv statický zážeh, který provádí SpaceX. Obsah nádrží rakety byl později odčerpán a zkouška byla úspěšně zakončena. Každý test WDR je pro danou misi důležitým milníkem, jelikož slouží k omezení rizik a závad v den startu.

Na závěr ještě připomeňme, že Delta IV Heavy dorazila na rampu 14. listopadu a o den později byla vztyčena do vertikální polohy. Následně byly zkoušky přerušeny kvůli přípravě startu Atlasu V s lodí Starliner, ale nyní již má Delta opět zaslouženou pozornost. V těchto dnech dělníci provádí rutinní činnosti spojené s ukončením WDR, jakmile bude hotovo, budou předstartovní přípravy přerušeny a rozběhnou se až když se přiblíží den startu. Neoficiální informace zatím hovoří o startu někdy v červnu.

Přeloženo z:
https://www.ulalaunch.com/

Zdroje obrázků:
https://live.staticflickr.com/65535/49070209566_c8d431f69d_k_d.jpg
https://www.ulalaunch.com/…/l44_wdr5f3adf639ef7421e8b7bd9a29a8eaf0c.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.