Blíží se registrace pro komentáře na našem webu

Vážení čtenáři, v tomto článku se nedozvíte žádné aktuality z kosmonautiky. Pravidelní uživatelé našeho webu ale již dobře vědí, že čas od času využijeme článku k tomu, abychom našim čtenářům sdělili nějakou významnou novinku, která má souvislost s naším webem. Nejinak je tomu i tentokrát. Když jsme spouštěli náš blog, nebyly jeho součástí komentáře – ty jsme aktivovali až o téměř tři měsíce později. Náš web fungoval s takto nastavenými komentáři více než sedm let. Nyní však pomalu přichází čas udělat v tomto systému určité změny.

Současný systém zavedený v listopadu 2012 umožňuje napsat komentář pod každým článkem komukoliv bez registrace – stačí napsat libovolné jméno (alias nick), nějakou mailovou adresu (klidně i neexistující) a pak už můžete psát vlastní text zprávy. Tento režim jsme v roce 2012 zvolili pro jeho jednoduchost, ale je potřeba říct, že každý systém má své výhody, ale také nevýhody. A právě nevýhody současného systému začínají stále intenzivněji vyplouvat na povrch.

S tím, jak roste návštěvnost našeho webu (za den přijde na náš blog lehce přes 5000 návštěv – to je 26× víc než v listopadu 2012!), začínají se objevovat určité nepříjemnosti. Rozhodně teď nemluvím o tom, že je diskuse někdy mimo téma, nebo vyhrocená. Mnohem častěji než dříve se u nás někdo pokouší zatáhnout do diskuse spam (většinu naštěstí odchytí pluginy) a někteří diskutující komentují pokaždé s jiným nickem, někdy dokonce sami se sebou, aby dodali svým slovům váhu. Ano, jde o výjimečné případy, drtivá většina diskutujících se chová správně, ale stejně už cítíme, že je potřeba tuto situaci nějak řešit.

Asi poslední kapkou byla událost stará sotva pár desítek hodin, kdy se pod článkem o Mars roveru 2020 objevil na první pohled obyčejný komentář. Problém byl v tom, že jeho autor si jako nick zvolil přezdívku, kterou používá jiný aktivní čtenář a diskutující. „Majitel“ původního nicku si toho všiml a informoval nás o tom. Při množství komentářů, které na našem webu přibývají (máme jich tu už přes 85 000!), není v lidských silách tohle všechno kontrolovat. Nevíme tedy, kolikrát už podobná situace nastala, jen si toho nikdo nevšiml. Navíc se nedá do budoucna vyloučit, že se to nebude opakovat.

V redakci jsme tedy dali hlavy dohromady a dumali, zda máme podobné přešlapy řešit individuálně (a riskovat, že nám občas něco uteče), nebo zda zvolit systémové řešení, které se však neobejde bez změny zavedeného systému. Moc dobře víme, že internetoví uživatelé obecně nemají rádi změny, ale když jsme si vyložili fakta na stůl, rozhodli jsme se, že to bude nejlepší řešení. Abychom ale minimalizovali případné nepříjemnosti a zároveň přistoupili k diskutujícím co nejvíc férově, chceme Vás tímto článkem informovat o tom, co se chystá, abyste měli čas provést registraci.

Registrace na našem webu bude od 1. února 2020 nezbytnou podmínkou pro psaní komentářů. Máte tedy skoro celý měsíc na to, abyste se u nás zaregistrovali než začne tato změna platit. Samozřejmě bude možné se registrovat i později. Je to jednoduché – registrace je rychlá a samozřejmě bezplatná. Registrovat se můžete už nyní – v pravém sloupci webu úplně dole najdete možnost registrace. Vyplníte uživatelské jméno (nemusí být Vaše skutečné – nesbíráme Vaše osobní údaje 😉 ), Váš mail a heslo, kterým se chcete přihlašovat + jeho zopakování pro kontrolu, že jste se nepřeťukli. Teď už stačí jen potvrdit registraci i to, že nejste robot a už jste jak registrováni, tak rovnou i přihlášeni.

Teď se chtějí určitě ozvat mobilní uživatelé, kteří v mobilní verzi nevidí pravé menu. Žádný strach. Máte hned dvě možnosti – buďto se pro registraci na chvíli přepnete do desktop režimu, abyste si udělali registraci v předstihu, nebo si počkáte až na spuštění nového systému komentářů. Pak se totiž bude na místě okna pro psaní komentáře nepřihlášeným čtenářům objevovat informace o nutnosti registrace i s odkazem na registrační stránku.

Na závěr ještě pár nezbytných dodatků:

  1. Přechod na nový systém vkládání komentářů neznamená, že se staré komentáře ztratí – oba systémy jsou vzájemně kompatibilní, protože s databází komentářů se nic neděje.
  2. Chceme zcela jednoznačně prohlásit, že tímto krokem neprovádíme žádnou cenzuru. Registrace budou volně dostupné pro všechny a i nadále budou v naší diskusi platit všechna pravidla jako doposud. Registrací pouze zabráníme měnění nicků a dalším výše popsaným negativním jevům.
  3. Chápeme, že se Vám nová změna nemusí líbit, protože je to pro Vás práce navíc. Ale věřte, že to děláme ve prospěch našeho webu, aby byl i nadále místem, kde je slušná a férová diskuse. Je nám jasné, že tímto krokem můžeme přijít o pár diskutujících, ale uvědomte si, prosím, že registrace pro psaní komentářů je dnes standardem prakticky na všech trochu více navštěvovaných portálech. Děkujeme za Vaše pochopení.
  4. I bez registrace samozřejmě budete moci náš web navštěvovat a číst všechny komentáře. Registrace se týká pouze psaní komentářů.

Zdroje obrázků:
https://icc.edu/news/files/comments.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Nahlásit technický problém
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

238 komentářů ke článku “Blíží se registrace pro komentáře na našem webu”

  1. Honza napsal:

    Jen tak pro zajímavost, Honzové jsme tu byli nejmíň dva, a byť jsme se moc v diskuzích nepotkávali, vždycky mě to pobavilo, když jsem narazil na cizí komentář se stejným jménem. Ostatně jako Honza jsem sem začal psát hned na začátku právě proto, že je to tak skvěle anonymní, daleko víc, než nějaká přezdívka. To jsem tehdy ještě netušil, co jste za web a kolik času tu strávím, ale už jsem u toho zůstal. No nic, běžím se zaregistrovat pod plným jménem.

  2. Ben napsal:

    Komentáře pouze s přihlášením? Tak to pá pá pánové. Měli jsme Vás rádi, ale takto to dál nepůjde. Ben

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Na své rozhodnutí máte právo, stejně jako my na naše. Ale dovolím si připomenout, že z hlediska podstaty naší diskuse se nemění vůbec nic – naše pravidla zůstávají stejná, jen chceme hodit klacky pod nohy lidem, kteří v diskusích škodí, jak je popsáno v článku. Slušní diskutující se rozhodně nemají čeho bát. Stále u nás budu platit stejná pravidla férové diskuse jak dříve. Jak můžete vidět v dalších komentářích, registrace je rychlá a snadná, takže vám nic nebude bránit v tom, abyste u nás mohl diskutovat i nadále. 😉

  3. milda napsal:

    Tak nevim, jak ma ta registrace dlouho trvat. Zrovna jsem vyplnil registracni udaje a při pokusu prihlasit se mi to hlasi >nezname jmeno/mail<

  4. Bozek napsal:

    Zdravim vsechny,
    registraci take vitam. V teto diskusi me mj. zaujala otazka tykani / vykani v komentarich vyse. Na internetu se pohybuji jiz par dekad – od dob BBS a vetsinou se v podobnych diskusich tykalo. V mem pripade az diky panu Majerovi zde obcas vykam a sahnu i po diakritice (jejiz absenci pan Majer obcas kritizuje :))
    Doba se meni a lidi se navzajem ovlivnuji…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky za názor. Jak jsem psal, na našem fóru si tykáme, ale blog beru jako mnohem volnější společenství, do kterého mohou zavítat nejrůznější lidé a i z důvodu jakési „profesionality“ zde preferuji vykání. A co se diakritiky týče – díky moc! Ono to hrozně usnadňuje čtení a často i pochopení významu sdělení. 😉

  5. mato napsal:

    Skusil som registraciu, funguje ok. Neviem ci sa to uz niekto pytal, kedze komentarov je tu velmi vela: Ked som prihlaseny, vidim vpravo hore vedla svojho mena ikonku komentara. Ked na nu kliknem, otvori sa mi napravo okno, kde sa len toci koliesko. Ma sa nieco zobrazit?

  6. Sarm Ion napsal:

    Dobrý den, čekal bych, že po kliknutí na profil v rohu půjde změnit email, změnit heslo a možná i změnit přezdívka. Je to nějak v plánu? Díky alespoň za nevynucování speciálních znaků; ta kraťounká hesla, co některé servery chtějí, kde půlka znaků aby byla velká/speciální/číslice, se nepamatuje nejlíp a láme se v podstatě stejně lehce jako řetězce malých písmen.

  7. Jožka Somík napsal:

    Tak jsem se chtěl zaregistrovat a nějak to nejde. Napíšu své uživatelské jméno, vyplním další náležitosti a při kliknutí na tlačítko Registrace mi to napíše :
    „CHYBA: Uživatelské jméno není platné, protože obsahuje nepovolené znaky. Zadejte prosím správné uživatelské jméno.“

    Nechápu to. Jaké tam jsou nepovolené znaky? – Jožka Somík

  8. Jiří Novotný napsal:

    Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda je možná registrace ze dvou emailů.(Pracovní a soukromý.)

  9. Vlasta Liberacky napsal:

    S takovou maličkostí,jako je registrace snad nebude mít problém nikdo normální.. Máte moji podporu.Jen prosím,Dušane,opravte mi jméno na Vlasta Liberácký Moc díky

  10. Jan Mladek napsal:

    Nevadí mi to, nemyslím si že to pomůže, kdo chce škodit, ten si vždycky cestu najde. Ani to co tady někteří navrhují, aby byla registraci potřeba potvrdit na emailu, existují 10ti-minutový emaily právě na tu registraci

    Ale váš krok chápu, kdysi jsem byl taky admin, sice na herním serveru(vím porovnávat vědecko-nauční web o kosmonautice s hernim serverem je jako porovnávat jablka s hrozny) kde jsme taky s admin týmem řešili jak všemožně zamezit lidem kteří jen znepříjemňovali hru poctivým hráčům všelijak je od toho odradit.

    Jinak dodatek 3. je tak napůl, na PC když člověk zůstane přihlášený, tak to psaná komentářů urychlí, zatím co na mobilu se bude muset pokaždé přihlašovat(i když je možné že zrovna já používám horší prohlížeč)

    Dále mě napadlo, jak v dodatku č. 2 zmiňujete že nadále budou platit stejný pravidla jako doposud, upřímně řečeno, nevím jaké jsou pravidla, ani kde bych je měl hledat, tak si myslím že by bylo vhodné u registrace aby byly tyto pravidla vypsané a to že tím že se člověk registruje zároveň s těmito pravidly souhlasí.

    Já osobně se řídím svým pravidlem slušného chování, jediný můj prohřešek je ten že jsem zvyklí lidem na fórech a v komentářích tykat(kvůli mé úvaze že jsme na stejné lodi, a pokud ne tak aspoň na stejné stanici, vesmírné 😀 )
    Také proto tady vždy píšu komentáře pod svým skutečným jménem, nikoliv pod nickem který používám už léta na jiných serverech kde se z důvodů bezpečnosti a soukromí snažím být anonymní(jak už jsem se zmiňoval, byl jsem kdysi admin, dal jsem dvěma hráčům ban za používání podvodných prográmků které je ve hře dělali nesmrtelné, dali si tu práci aby našli můj facebook, vzali moje fotky a dali je na fórům herního serveru kde jsem byl admin, nebyl jsem z toho zrovna dvakrát nadšený)

    Na závěr bych vás chtěl poprosit, zdali by jste mi neupravili příjmení na Mládek, bez té čárky nad „a“ to není ono, předem děkuji 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký večer,
      v tom, co píšete, máte pravdu. Žádný systém není neprůstřelný, ale každá ochrana odradí aspoň někoho. je to komplikace a nepříjemnost, kterou musí člověk dělat navíc – a pak si to třeba leckdo rozmyslí.
      Co se pravidle týče, tak žádná sepsaná nemáme. Řídíme se pokud to jen jde pravidly netikety, všem měříme stejně, ban a mazání komentářů jsou pro nás až tou poslední možností, když domluva a varování selžou. Snažíme se o férovou diskusi a předpokládáme, že lidé nepotřebují mít definovaná pravidla, aby se chovali slušně. Chceme po uživatelích, aby se chovali normálně, to je vše. 😉
      P.S. Nick jsem Vám změnil. 😉

  11. Vladimir Todt napsal:

    Test + konečně je toto zavedeno, stejně neustále vyplňuji jméno a email pro každý příspěvek. 😀

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To by se snad mělo po zapnutí komentářů jen pro registrované (1. února) změnit a už nebudete muset nic vyplňovat – aspoň myslím.

      • Vladimir Todt napsal:

        Už nyní jako registrovaný po přihlášení nemusím nic dál vyplňovat jako před registrací. Toto píšu bez dalších zadávaných údajů jako dříve. Nad editačním oknem příspěvku mám text „Přihlášen jako Vladimir Todt“ + text „Odhlášení“ a mám klid. Jen mě napadlo, zda se neměla udělat aktivace účtu přes email jako to někde mají. Pokud to systém ovšem umožňuje.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Aha, už chápu. Bohužel neumožňuje.

  12. MartinH napsal:

    Nebylo by možné použít registraci z fóra? Třeba to i nějak propojit? Například proklik na profil na fóru. Připadá mi to tak nějak zvláštní mít na jedné doméně 2 různé systémy. Minimálně to chce kontrolu shodnosti s fórem aby pod jedním nickem nevystupovali na obou místech 2 různí lidé. Asi bych to i omezil na 1 email – 1 shodný nick na obou místech. Je to jen pár SQL dotazů a podmínek do databáze navíc.

  13. Majo napsal:

    Samozrejme,že treba registráciu,lebo ako povedal pán Majer,vždy sa nájdu výnimky,ktoré len trolia.Tak aspoň to tu bude čistejšie.

  14. bill napsal:

    Tak já jsem tu měl také kdysi kolizi. Najednou vidím „svůj“ nick a u něj informace, kterou jsem nepsal. Napřed mě to nadzvedlo, jak někdo mohl něco takového udělat?! Ale nakonec to bylo v pohodě. Dohodli jsme se, že s malým budu já a s velkým on. Mě to nijak neuráželo. 🙂 Nakonec ale asi zvolil úplně jiný nick, protože jsem tady už dlouho Billa s velkým B neviděl. 🙂

    Já s touto úpravou nemám žádný problém. Na druhou stranu, když bude někdo chtít provést nestandardní akci, tak ji stejně provede. Myslím, že hlavní ochranný mechanismus tohoto serveru je to, že sem chodí solidní lidé, kteří si této výsady v tomto vesmírném koutu váží.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.