První stupeň Electronu „prošel zdí“

Nebojte, náš web se nezačíná věnovat informování o kouzelnictví a iluzionistice. Výraz „průchod zdí“ zavedl před několika měsíci šéf firmy Rocket Lab, Peter Beck, když představil plány své společnosti na záchranu prvních stupňů raket Electron. Onu zmíněnou zeď představuje zemská atmosféra – jde o přirovnání, které má ukázat, jak nebezpečný je pro kosmickou raketu vstup do plynného obalu naší planety. Kvůli rychlostem, které kosmické rakety mají, bývá vstup do atmosféry zničující. Ale pokud má být Electron v budoucnu znovupoužitelný, je potřeba, aby se na naučil „procházet zdí“. A dnes se mu to poprvé podařilo.

Start rakety Electron na misi Running Out Of Fingers

Start rakety Electron na misi Running Out Of Fingers
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Start desáté mise pojmenované příznačně Running Out Of Fingers (Dochází nám prsty) se kvůli silnému větru v nižších výškách odložil o půl hodiny na 9:22 SEČ, ale raketa se pak bez problémů vydala k obloze.  Náklad (popsaný v tomto článku) tvořilo sedm družic, ale diváci byli zvědaví na něco jiného. Společnost RocketLab totiž už před startem uvedla, že tento exemplář Electronu nese poprvé i prvky, které mají umožnit průchod atmosférou. Electron je malá raketa a tudíž nemůže před vstupem do atmosféry provést brzdící zážeh, jako to dělají Falcony. Spoléhá se tedy na aerodynamické prvky a tepelnou ochranu.

Během přenosu jsme dokonce viděli záběry z palubní kamery na prvním stupni, ale nikoliv po celou dobu. Všichni tedy byli zvědaví, jak tento pokus dopadl. Bylo jasné, že jde jen o první krok ke znovupoužitelnosti – do akce tedy ještě nebyla povolána helikoptéra a zřejmě na stupni ani nebyly padáky – šlo jen o zkoušku „průchodu zdí“. Peter Beck se zanedlouho na Twitteru k celé věci vyjádřil a rozhodně to byly dobré zprávy. Níže přikládáme originální tweet a zde je jeho překlad do češtiny: „Electron prošel zdí! Máme spolehlivá telemetrická data ze zdravého stupně až po hladinu moře. Tohle je ohromný krok ke znovupoužitelnosti.

Další postup není znám. Nevíme tedy, zda bude firma dnešní zkoušku ještě opakovat, nebo zda pod vlivem úspěchu pokročí o další stupínek výše a při příštím startu otestuje například padáky. Nesmíme zapomínat ani na to, jak rychle vše probíhá. Beck oznámil snahy o znovupoužitelnost prvních stupňů Electronů jen před pár měsíci a dnes tu máme první stupeň, který zvládl průchod atmosférou. Myslím, že se máme na co těšit!

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://www.teslarati.com/…/Electron-recovery-renders-Rocket-Lab-reentry-3-crop.jpg
https://pbs.twimg.com/media/ELGA-5OUEAE1pkc.jpg:large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

74 komentářů ke článku “První stupeň Electronu „prošel zdí“”

  1. maiden napsal:

    „Čtyři dohody“ – skvela kniha. Jak pro rypaly, tak pro pristizene. Prekvapive to neni o kosmu, ale hodi se.
    Precist alespon 5x.

  2. David napsal:

    Tak zkuste s programátory webu dát liky a neliky ke komentářům a ona to ta demokracie sama vyčistí co už je za hranou..

    • Vladimír Podivínský napsal:

      To už tady bylo, bohužel se to zneužívalo.
      Člověk si mohl naklikat tolik lajků a dislajků kolik chtěl.

      • David napsal:

        Svázat like/nelike s IP a nepovolit další stejný klik ze stejné adresy v rámci jednoho článku. To je jen nápad. Vím, co programátoři umí.. Myslím, že málo lidem záleží prosazení svého ega natolik, aby měnili proxy servery v prohlížeči, při každém kliknutí na like.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Tehdy jsem zkusili nějaký volně dostupný plugin, sliboval jsem si od toho přesně to rozdělení komentářů na rozumné a nerozumné – zvlášť když to na Elonx funguje bez problémů a lidé toho nezneužívají. Skutečnost, že služba u nás vydržela sotva 24 hodin mne tehdy velice zklamala. Nějak se k tomu už moc vracet nechci.

      • David napsal:

        OK, Je škoda, že celá diskuse tady je zaplevelená nesmyslem, který se článku technicky netýká

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, s tím souhlasím. Navíc si pamatuju, že vyjma té technické chyby proti celému systému lidé dost protestovali.

      • ldx napsal:

        Svázat to s IP nejde, musel by to být otisk zařízení (prohlížeče). Protože mnozí mobilní a wifi operátoři, případně různé veřejné hotspoty (restaurace, OC) a intranety používají jednu vnější IP adresu. Tímpádem by všichni, co jsou za NATem automaticky dostali podobnou hlášku jako viz příspěvek níže.
        Ten otisk se dá zrealizovat, dneska na to jsou nástroje – ale halt musí to příslušný plugin podporovat, anebo se to musí naprogramovat na míru.

      • hotovson napsal:

        otisk prohlizece neni treba, staci do cookie ulozit kratky hash

        nebo za deset dolaru mesicne nasadit disqus…

      • ldx napsal:

        @hotovson Tak samozřejmě předpokládám, že ten kdo bude chtít spamovat, tak bude cookie mazat a může to poradit i svým „kamarádům“. Další možnost by byla umožnit hlasování jen přihlášeným.

        Ano Disqus by byl ideální. A zároveň by fungovalo to, co výše jako druhá možnost a spousta dalších vychytávek. A na rozdíl třeba od FB diskuzního pluginu, který je z nepochopitelných důvodů taky často používán, by se člověk nemusel obávat cenzury, kšeftování s metrikami a dalších problémů.

      • David napsal:

        „ERROR 1202.. Z Vaší IP adresy již bylo k tomuto komentáři hlasováno“

  3. zargos napsal:

    Respekt k výše uvedenému plýtvání času zúčastněných o startu,co se odložil.

    Tak pro jazykozpytce přidejte specialní tlačítko,kde mohou hlásit chyby.

  4. bohyn napsal:

    Vi se, jestli uz testuji padaky, pripadne rovnou trenuji zachyceni helikopterou?
    Ve chvili, kdy namontujou padaky, tak uz neni duvod neudelat rovnou pokus o zachranu. Kdyz bude sestup probihat nominalne, tak se helikoptera muze pokusit o zachyceni, pokud se vyskytnou problemy, helikoptera ani neopusti bezpecnou zonu a vrati se. Nemelo by to byt o moc nebezpecnejsi, nez pokusy po zabehnuti zachrany stupne.

    • Vojta napsal:

      Důvod je – je to riskantní a drahé. Není od věci se nejdřív podívat, jak se reálný stupeň bude chovat na padáku a v jakém stavu vlastně dopadne. I když bude vykoupaný, dá se z něj zjistit mnohem víc než z telemetrických dat. Zachraňovat stupeň, který je tak jako tak nevratně poškozený, za to nestojí. Samozřejmě pokud to chtějí risknout rovnou, tak asi vědí, co dělají a budu jim držet palce.

    • KarelTv napsal:

      Zachycení helikoptérou je jedna věc, to měli i v propagačním videu, ale spíš by mě zajímalo co potom. Ten stupeň nemůžou jen tak položit na zem. Budou to muset nejdřív upevnit ještě ve vzduchu do nějakého adaptéru/držáku, na lodi to nebude úplně triviální operace.

      • Dan napsal:

        Prázdný lifter má asi tak tunu, je to malinká raketa. Proč by ho nemohli položit na bok? Samozřejmě ne někam do prachu…

      • bohyn napsal:

        Napada me poskozeni trysky, ale je mozne, ze ta je stejne na odpis.

  5. Radoslav Karásek napsal:

    To je zas diskusia toto..
    Rocketlab mal pred dvoma rokmi plno plánov podobne ako mnoho iných firiem a je fakt super, že ako jedni z mála ich aj dokážu realizovať!

    • Jiný Honza napsal:

      Souhlas, je to super.
      Jenže bez Kosmonautixu se o tom nedovíme. Nebo jen velmi komplikovaně. Proto taková péče, aby nezazmrdovatěl. 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        O to se snažíme i my. 😉

      • xxl napsal:

        „O to se snažíme i my. “

        a vam to fakt ide, coho je tato diskusia perfektnym prikladom, takmer 60 komentarov doslova o hovne.
        zo srdca vam prajem este vela takychto skvelych diskusii a tiez vam doprajem zvysenie navstevnosti aspon na 4 nasobok, to budu mozno aj 200 prispevkove diskusie o takychto dolezitych veciach 🙂
        ale ako sa hovori, komu niet rady, tomu niet pomoci

        asi by vam mal niekto z vasich kamaratov/kolegov vysvetlit, ze to co ste uplatnovali na zaciatku ked tu bolo 5 a pol diskuterov nejde ked ich je tu 50 a uz duplom nie ked ich bude 500

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Diskuse na našem webu budeme s dovolením spravovat podle vlastního uvážení a zkušeností, které jsme nasbírali v minulých letech. Jsme rádi, že nám přejete zvýšení návštěvnosti, třeba se toho opravdu dočkáme. Uděláme přitom vše pro to, aby naše diskuse byly i nadále přínosné. Nejde to bohužel vždy, ale důležitý je celkový obraz.
        Mimochodem – jak je u vás již zvykem, opět jste ve svém příspěvku nepříjemný, útočný ,nepřející a tak dále. Jak jsme psal výše, mazání komentářů a bany jsou pro nás vždy až tím posledním řešením, když vše selže. Spoléhám se proto na to, že sám pochopíte, že do naší diskuse zanášíte až příliš negativních projevů a sám ji dobrovolně opustíte. jen tak mimochodem – ban bych vám mohl dát už jen za ten nevhodný výraz, který jste použil ve svém komentáři, ale zkusím vám dát ještě šanci.

      • wily napsal:

        Pro Vás je to možná diskuze o ničem, ale pro mě je docela zásadní rozdíl mezi tím, kdo tu tvrdě pracuje a tím kdo jen blbě žvaní. Jinak proti různým pohledů a názorům nic nemám. Jen bych se přimlouvám, aby příspěvky čtenářů byly stejně kvalitně promyšlené jako články samotné. Vždyť si takto můžeme předat mnoho dobrého.

      • xxl napsal:

        „Diskuse na našem webu budeme s dovolením spravovat podle vlastního uvážení a zkušeností, které jsme nasbírali v minulých letech. “

        ale ved si ich spravujte ako chcete, nikto vam to nezakazuje, ale diskutujuci si tiez vyhradzuju pravo tu vasu formu spravovania komentovat
        uz vam tu kopec ludi pisalo, ze v poslednom case to zjavne nezvladate a reagujete priliz agresivne(ja tvrdim, ze arogantne) na casto neskodne komentare a zbytocne tym vznikaju dlhe a bezobsazne diskusie.

        co ste dosiahli tou vasou arogantnou reakciou na ten prispevok? vazne verite tomu, ze to pomohlo aby v buducnosti ste tu mali slusnejsie diskusie? ja si to rozhodne nemyslim
        v odpovedi ste diskutujucemu napisali, ze ma pouzit rozum, ze to neboli, ale rozum by ste mali v prvom rade pouzit vy, lebo ak tu niekto zatrollil diskusiu tak to nebol ten diskuter, ale niekto iny a dobre viete kto 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pokud považujete diskusi za zbytečně rozsáhlou, tak do ní nepřispívejte a ještě více ji nerozšiřujte, jednoduchá rada.
        P.S. Diskuse stále zvládám, jen už jsem si řekl, že je zbytečné být slušný i na ty, kteří si to nezaslouží. Dřív jsem to tak dělal a nepřineslo to dobré výsledky. Nyní tedy razím heslo, že ke každému přistupuji tak, jak si zaslouží. Na rozumné komentáře slušně a rozumně, na ty hloupé tvrdším způsobem – a je mi jedno, jak to konkrétně vy nazýváte.

  6. Jindřich napsal:

    Dušane, pokud budete takto reagovat na každou, ač třeba infantilní či hloupou připomínku, budou se čtenáři bát cokoliv vytknout i když to bude třeba věcná připomínka. A nebudou se bát pouze vaší podrážděné reakce, ale především těch následných reakcí, kteří chudáka, co udělá hloupou dětskou poznámku smetou jako necitlivou kreaturu nevážící si tvrdé redaktorské práce. Proto si poslední dobou čtu už jen vaše skvělé články bez následných komentářů.. zkazil bych si dojem z článku. Snad jen si připomenout- lidé sem chodí za zábavou i když vědecko-technického charakteru, tak zábavou. Toť vše. Proto si vaši případnou odpověď rád přečtu, ale následné komentáře číst nebudu.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jak jsem psal už několikrát – na slušnou, věcnou a v dobrém míněnou kritiku nebudu nikdy reagovat jinak než tak, že za ni poděkuji a článek příslušným způsobem opravím. Je ale snad na první pohled jasně rozlišitelné, kdo píše věcné připomínky či kritiku a kdo ze sebe jen dělá povyšujícího se chytráka. Tyhle dvě skupiny od sebe musíme zásadně odlišovat, protože se diametrálně liší i reakce na ně. Vždycky jsem říkal a říkat budu, že náš web si zakládá na spolupráci se čtenáři. Ale snad každý musí tak nějak podvědomě cítit ten rozdíl mezi dobře mířenou kritikou (v dobrém mínění) a nadřazeným povyšováním se a rýpáním v jasných věcech. Domnívám se, že naši čtenáři tyto rozdíly poznají. Věřím, že se nikdy nebudou bát napsat kritiku, pokud bude podána s dobrým úmyslem. Pokud se však budou bát napsat zlou kritiku, pak je to dobře.
      P.S. Už od začátku existence našeho webu si zakládám na tom, že reaguji prakticky na všechny připomínky – ať jsou chytré nebo hloupé. Zastávám názor, že kdybych je nechal být, po čase by jejich autoři mohli získat pocit, že si mohou psát co chtějí, až bychom přišli o dlouhé roky budovanou atmosféru v komentářích.

      • wily napsal:

        Přesně tak. Zdejší komenty jsou také velice zajímavé. Já je naopak čtu moc rád. Člověk zde získá tolik zajímavých jiných úhlů pohledu. Ty články nejsou jen prohlubováním vědomostí z kosmonautiky, ale mnohdy úžasně kreativním startérem k skvělým polemikám. A za to díky vám všem tady! 😉

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Na to máte právo, ale myslím, že je to celé trochu jinak, jak jsem už popsal výše.

      • RoliD napsal:

        Jestli není lepší pitomé komentáře:
        1. ignorovat
        2. použít univerzální text. „Děkuji za připomínku“
        3. smazat
        4. banovat IP adresu

        a postupně to všechno různě kombinovat a v nejhorším člověka prostě poslat do ánusu. Ono totiž slušně se bavit s trolama a různýma malýma pánama vesmíru nemá smysl. Ten čas který s tím strávíte si v eshopu už nekoupíte.
        Přeci na smrtelném loži nechcete litovat času, který jste strávil debatou s píííp, pííípíp a hlavně s pýýýýp!

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        1) Ignorování není vhodná metoda. Ti lidé by mohli získat dojem, že vám jejich konání nevadí, že jej tichým mlčením schvalujete. Postupně se tedy může jejich nevhodné chování stupňovat.
        2) Tenhle slušný přístup jsem používal dříve, ale bohužel jsem zjistil, že to nikam nevede. Po několika letech jsem změnil taktiku a každému odpovídám tak, jak si zaslouží. Na rozumné komentáře slušně a rozumně, na ty hloupé tvrdším způsobem
        3 a 4) Mazání komentářů a banování považuji vždy až za ten poslední krok, který se má použít, když vše ostatní selže. To poslední, co chci, je, aby se o našem webu říkalo, že tu cenzurujeme příspěvky, nebo že trestáme nepohodlnou kritiku a tak podobně.

    • ldx napsal:

      Ale přece zkuste rozlišovat tón komentáře, buď je konstruktivní anebo se snaží provokovat až na hranici trolení. Navíc je na stránce možnost použít tlačítko na nahlášení chyby.

      Takže jestli někdo nechápe nebo nechce dodržovat základní principy komunikace, tak ať se dosyta vyřádí jinde, buď na FB nebo na diskuzích u různých populárních magazínů (třeba i technicky zaměřených), kterých je v internetovém mainstreamu spousta a provozují je většinou velké portály (raději nebudu konkrétně jmenovat, ale asi víme, o které jde).

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Tohle můžu podepsat, především první odstavec mi doslova mluví z duše. To se tady snažím celou dobu říct, že je v tom ohromný rozdíl – od záměru autora až po mou reakci.

    • KarelTv napsal:

      Já si také myslím že na podobné příspěvky není třeba vůbec reagovat, dokonce by bylo dobré podobné nesmyslné příspěvky rovnou mazat. Nešlo o hrubku či překlep a to že se někdy použije ne úplně vhodná formulace není žádný problém – tam kde tomu stejně všichni rozumí. Zdá se mi že někteří lidé v dnešní době jsou úplně posedlí hádáním se o nesmyslech. A proto rýpou kde mohou, jen aby vyvolali konflikt.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Mazání komentářů má na našem webu speciální pozici. Saháme k němu pouze v těch nejextrémnějších případech. Nechci, aby se o našem webu říkalo, že je tu cenzura, nebo že mažeme nepříjemné kritické komentáře.

      • Pajuc napsal:

        Rovněž si myslím, že je lepší nekrmit troly a neplevelit diskusi.
        Jinak používat zvratný trpný rod je přípustné – formulace jako „jezdí se vpravo“ nebo „to se ti povedlo“ jsou dokonce natolik zažité, že by působilo divně napsat místo toho „je ježděno vpravo“ nebo „bylo to tebou povedeno“.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za názor, ale já to beru „plevelení“ jako nejlepší možné ze špatných rozhodnutí.

  7. Jirka napsal:

    Nebojte se, Dušan občas napíše i článek, který nezačíná slovy „Nebojte se“ 😀

  8. M_M napsal:

    Alespoň u RocketLab se něco děje, když už se nic neděje u Blue Origin. Super!

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Víte, mám rád kritiku, pokud je oprávněná. Rád po upozornění opravím chybu a ještě poděkuju tomu, kdo ji nahlásil, protože pomáhá zlepšovat náš web. Ale na druhou stranu nemám rád bezdůvodné rýpání ve věcech, které jsou každému jasné, jen někteří mají nutkavou potřebu se v tom začít rýpat. Takže zkuste použít vlastní rozum (opravdu to nebolí!) a příště si podobnou zbytečnou otázku můžete klidně odpustit, děkuji.

      • Lojza napsal:

        Dusane, nelam si s tim hlavu. Tyhle a jim podobni lidi budou porad. Ja dekuji za skvely clanek a za velkou praci kterou si s tim davas a nejen ty ale i zbytek redakce

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Rádo se stalo, díky za pochvalu.
        A halvu si s tím nelámu, jen považuju za vhodné poskytnout pisateli svůj názor na celou věc.

      • Tom napsal:

        Tak tady jedna chybička je. 🙂

        … aby se na naučil „procházet zdí“

        Díky za moc fajn článek.

      • mnauprsk napsal:

        Dušane, Jeff význam chápe, ale chtěl upozornit, že správně česky by mělo být, že start byl odložen, což má pravdu, a i když mi to v takovémto článku nepřijde jako do očí bijící chyba, tam mi přijde v pořádku, že na to upozorní. Ale ať to dělá přes ten odkaz kontaktujte autora článku, který je pro to určený, a ne tímto provokativním způsobem v diskuzi. Ten by byl namístě, kdyby v článku byla jedna nebo víc takovýchto nebo horších chyb v každé větě.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Je mi jasné, že on to chápe. Každý totiž chápe smysl toho sdělení, jen někteří mají nutkavou potřebu ze sebe dělat intelektuály a podobně provokativním způsobem se ptát. Výraz, že start byl odložen se běžně používá. Stejně jako když řeknu, že auto odjelo, nebo letadlo odlétlo – taky to neudělalo samo – byl v něm pilot, či řidič, ale snad jsme rozumní lidé a nemusíme mít všechno popsané doslova … i když po těch zkušenostech s tím, kolika lidem dělá slovo zítra už bych se nedivil ničemu.

      • Milan Hajný napsal:

        Ovšem on je rozdíl říct, že auto odjelo (vlastní silou) a říct, že vatra se zapálila (sama sebe?), lidé se při nehodě zranili (to jako vytáhli nože a pořezali se?), zákon se odsouhlasil (úplně sám, ani nepotřeboval poslance) apod. Jde o to, kdo je hybatelem oné akce. Jistě (tedy snad) cítíte rozdíl mezi „auto se vznítilo“ (samovolně), „auto se vzneslo“ (vlastní silou), „auto se odřelo“ (jako samo sebe?), „zákon se odsouhlasil“ (aniž by k tomu potřeboval poslance)…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ve všech případech na zmíněný objekt působí nějaký člověk, který způsobuje daný výsledek.

      • Jiný Honza napsal:

        V klidu, za pár let to bude „správně česky“ to co píše pan Majer.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, protože jazyk je živý útvar, který se neustále vyvíjí podle potřeb jeho uživatelů. Naši otcové mluví jinak než naši pradědové. A naše děti budou mluvit jinak než naši pravnuci. Je to přirozený vývoj všech živých jazyků.

      • Jiný Honza napsal:

        No a vždycky za to může Majer. I za toho vlka…

      • gg napsal:

        „Jeff význam chápe, ale chtěl upozornit, že správně česky by mělo být, že start byl odložen, což má pravdu“

        Ne, nemá pravdu. „Start se odložil“ je úplně normální, zdokumentovaný a v mluvnicích zanesený způsob, jak deagentizovat, tj. odvést pozornost z (v daném kontextu) nedůležitého původce nějakého děje.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky moc za odborný rozbor.

      • kawapavel napsal:

        Mně zas přijde že to autora článku poslední dobou trochu doběhlo…je vzteklej a zbytečně svým přístupem ztrácí příznivce…být trochu nad věcí by taky nebolelo, nebo jo? A upřímně…chyb je v článcích fakt dost (myslím pravopisných, ne odborných), ale to není problém jen tohoto webu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jak jsem říkal, pokud nás někdo upozorní na pravopisnou chybu, pak chybu co nejdříve opravíme a ještě danému člověku poděkujeme. Pokud si nějaké chyby všimnete, máte pod článkem formulář k jejímu nahlášení. Budeme rádi, když nám pomůžete náš web zlepšovat. Ale o lidi, kteří se zbytečně rýpou ve věcech, které jsou každému jasné, opravdu na našem webu nestojíme. A že si poslední dobou neberu servítky? Ono mne to už pomalu přestalo bavit. S některými lidmi má smysl mít trpělivost, s jinými ne. A podobní rýpalové patří mezi ty, kteří si tu trpělivost opravdu nezaslouží.

      • wily napsal:

        Všichni zdejší autoři jsou v mých očích borci, kterých si opravdu vážím.
        Rozumím tomu, když někdo věcně upozorní na nějaký moment hodný nápravy.
        Jen bych si přál, aby v tom byla vždy jen upřimná snaha o nápravu. Nerozumím tomu, když někdo napíše něco se zlým úmyslem… malým nebo velkým, ale zlým úmyslem. „Chodit s kůží na trh“, 2x denně, to nevydrží jen tak někdo.
        Když příště uvidíte něco hodné nápravy, zkuste o tom napřed více popřemýšlet a potom najít vhodný způsob. Možná, že až si to představíte nebo dokonce sami zkusíte, tak pochopíte a změníte pohled i přístup.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Vážím si toho, že nás čtete. I nadále se budeme snažit dělat to, co nás baví co možná nejlépe.

      • kawapavel napsal:

        No tohle asi úplně nepůjde nikdy zařídit, „rejpalové“ budou vždycky, já spíš myslel to, že prostě nemá smysl se tím nechat vytočit…tohle patří prostě ignorovat a je to. Ono když na takovej rýpanec odpovíte prostě „děkujeme za Váš názor“ a budete si myslet svý, tak z toho vyjdete bez ztráty kytičky a ješt si ušetříte nervy…no ne?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Tohle jsem dělal několik let dříve a jediné, čeho jsem tím docílil, bylo, že ti rýpalové začali rýpat ještě víc. Tak zkouším jinou taktiku.

      • Petr Šída Redakce napsal:

        Vážení pravopisci, uvědomte si prosím, že chyby napsané jsou pro autora často neviditelné. Souvisí to se způsobem, jakým mozek vyhodnocuje čtení. Dospělý člověk nevnímá jednotlivá písmena, ale slova jako celek, jejich podobu, v mnohém to připomíná čtení slov v čínštině. Když byly dělané pokusy s náhodným vkládáním jiných hlásek, tak se ukázalo, že můžete náhodně zaměnit až třetinu písmen, a text zůstane srozumitelný.

        Pro autora z toho plyne jedná nehezká věc, jeho hlava nečte, co je napsané, ale co si pamatuje, že chtěla napsat, chyby se tak stanou neviditelné. Abyste je ve vlastním textu viděli, musí uběhnout nějaký čas (okolo půl roku).

        Kdo někdy napsal a publikoval delší text, tak moc dobře ví, proto musí mít noviny a vydavatelství redaktory či korektory, aby za něco staly.

        Chcete-li, aby texty na blogu byly lepší, tak pomozte, předpokládám, že čekat půl roku na nový článek asi nechcete, že?

        Ale takovéhle rytí si laskavě odpusťte, uvědomte si, že vše je psané zadarmo ve volném čase.

        Howg

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za názor, spousta lidí si tohle bohužel neuvědomuje. Já to ale nikomu nezazlívám, protože nemají tu osobní zkušenost. Pak by asi psali trochu jinak.

      • Jiný Honza napsal:

        To že je to zadarmo a ve volném čase by měla být omluva za horší kvalitu textu?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nikoliv, jak jsem psal už několikrát – stojíme o správné texty. Pokud nás někdo upozorní na chybu, tak mu poděkujeme a chybu hned opravíme. Vážíme si toho, že lidem záleží na kvalitě našeho webu. Ta připomínka spíše mířila na to, jak se lidé chovají, jakým tónem komunikují a tak dále. Jinými slovy – nešlo o kritiku obsahu sdělení, ale formy sdělení.

      • Petr Šída Redakce napsal:

        Přesně tak

        Pokud je primárně snahou příspěvku prudit, namísto opravy, tak je taková reakce na místě

        Můžu nabídnout korektorske čtení, ale hrozí, že to bude prodlužovat vydání, času je málo

      • Broněk napsal:

        Pro mně to byla vtipná poznámka, nevím co pana Majera nutí na tyto rýpnutí reagovat, natož tak útočně.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Možná by to byla vtipná poznámka kdyby se to objevilo jednou. Podruhé už to vtipné není a potřetí už to štve. Mám ve zvyku reagovat na každou kritiku – ať už je opodstatněná, nebo neopodstatněná. Cítím, že je to důležité.

      • Tomáš Kratochvíl napsal:

        Tak vtipná ta poznámka určitě nebyla. Byla krátká a věcná – mluvnicky je to špatně a nemá smysl to omlouvat a zamlouvat. Forma poznámky je velmi diskutabilní věc u všech komentářů. Není to nic, co by se dalo přesně změřit či zvážit, natož na základě jednoho komentu dělat rozhodnutí, zda lít písmenka či kulky. Někdo dokáže vyjádřit myšlenku dvěma slovy, já bych to psal ve 3 větách. Bohužel, zaobalovat nesouhlas a kritiku do slovní vaty, tak aby se to náhodou někoho nedotklo, není zrovna efektivní a svobodný způsob projevu. Pohodového člověka ani nenapadne, že něco může vypadat jako rýpnutí, a kdyžtak to vyřeší s nadhledem. Na autora to leckdy působí jak červený hadr na býka. Jak býk zuří víc a víc, začínají se bát i ti čtenáři, kteří byli celý rok hodní.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Domnívám se, že naši čtenáři jsou dost inteligentní na to, aby ten rozdíl poznali. Stačí se podívat, jak rozličný přístup volím k dobře míněné připomínce a ke zlému rýpnutí. A já přece po nikom nechci, aby něco balil do vaty. Ten komentář mohl být krátký – třeba – Nebylo by vhodnější napsat, že start byl odložen? Ideálně pak do hlášení o chybě, ale diskuse poskytovala prostor o hlavním sdělení článku. Ale když to někdo napíše podobně nadřazeně jako v tomto případě do diskuse, tak je jasné, že se chce jen zviditelnit a povyšovat.

    • Vítek napsal:

      No jistě, že sám. Ten pan Start je docela chytrý chlapík, takže když viděl, že fouká silný vítr, tak se sám odložil, šikula 🙂 Co na tom nechápete?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.