ŽIVĚ: Ariane 5 startuje s dvojicí družic

Start rakety Ariane 5 se po pátečním odkladu, který způsobil vadný elektrický systém na pozemním vybavení, chystá na vzlet dnes večer. Na oběžnou dráhu má vynést družici pro Egypt, která se dá označit jako utajená a druhý cestující vylepší internetové pokrytí nabízené firmou Inmarsat. Obě družice byly postavené v Evropě a stylově je tak vynese nejsilnější evropská raketa. Celých 51 metrů vysoká Ariane 5 se má od rampy odlepit ve 22:08 SEČ, přičemž okno bude otevřené do 23:53 SEČ.

Start byl kvůli špatnému počasí odložen nejdříve na zítřek ve 22:09 SEČ.

Větší z obou družic je TIBA-1 a našli bychom ji na horní pozici pod švýcarských aerodynamickým krytem. TIBA-1 se také oddělí jako první – tato družice sedí na kompozitním adaptéru, pod kterým bychom našli družici Inmarsatu označovaná GX5. Cílem obou družic je geostacionární dráha, na kterou se oba kusy dopraví samostatně z eliptické dráhy přechodové ke geostacionární, na které je raketa vysadí.

Družice TIBA-1

Družice TIBA-1
Zdroj: https://photo.24liveblog.com/

Družici TIBA-1 si v roce 2016 objednal Egypt jako součást nákupu francouzského vojenského vybavení, u kterého se hovoří o ceně 1 miliardy dolarů. Francouzská strana od té doby o družici neinformovala, přičemž o jménu družice a o tom, že poletí právě na této raketě, jsme se dozvěděli teprve minulý měsíc. Na její výrobě spolupracovali dva rivalové, kteří si jinak na podobném poli konkurují – Airbus Defense and Space a Thales Alenia Space. Airbus uvedl, že pro družici dodal svou platformu Eurostar E3000, zajistil sestavení družice a její zkoušky. Zároveň uvádí, že Thales Alenia měla v téhle zakázce pozici hlavního partnera, který družici navrhl a postavil její užitečné vybavení. – například duální systém komunikace v pásmu Ka pro zabezpečenou a širokopásmovou komunikaci. Družice má fungovat nad 35,5° východní délky po dobu 15 let a natankovaná váží 5,6 tuny.

Družice GX5

Družice GX5
Zdroj: https://photo.24liveblog.com/

GX5 je pátou družicí, která se přidá k síti Global Xpress. Družici vážící 4 007 kilogramů postavila firma Thales Alenia Space a podle dostupné zprávy má disponovat větší datovou propustností než předešlé družice Global Xpress postavené firmou Boeing, které startovaly mezi roky 2013 a 2017 na raketách Proton a Falcon 9. „V Inmarsatu se všichni těšíme na start. Jde o důležitý krok na naší cestě k neustálému rozšiřování sítě Global Xpress – jde o první z osmi pokročilých GX vybavení, které vypustíme v dalších 4 letech,“ uvedl Peter Hadinger, hlavní technolog firmy a dodal: „GX5 představuje další technologický skok a našim zákazníkům v Evropě a na Blízkém Východě nabídne výrazně větší kapacitu.“ Síť Global Xpress pracuje v pásmu Ka a šíří signál pro přístup k internetu pro cestující v letadlech, posádky lodí a další klienty v odlehlých oblastech včetně americké armády.

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…55f95b16a75622bdd5e417687cbff6b1&oe=5E4B6143
https://photo.24liveblog.com/2395788605430743516/20191122154424_766199.jpg
https://photo.24liveblog.com/2395788605430743516/20191122154429_107942.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

44 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Ariane 5 startuje s dvojicí družic”

  1. Quardok Redakce napsal:

    Dobré ráno,
    Opožděně nabízím pohled čtenáře k tématu přesných informací. Je ráno 1.12. a doháním brouzdání oblíbenými weby. V tomto článku nevím zda: ariane startovala, kdy se tak stalo a není zde přenos. Takže hledám jiné živě kde bude přenos a datum startu. A nenacházím… Takže za mě je po mnoha letech na tomto webu článek opravdu nesrozumitelné a matoucí z hlediska pokrytí termínu startu. Musím pro přenos na YouTube, skoda.

  2. Jiří Novotný napsal:

    Samozřejmě umím přečíst datum a vědět kdy je zítra, ale jste technický web a tam nějaké zítra dle mého názoru nemá místo. Jsem pravidelným čtenářem a klidně mě též můžete urážet tím datumem.(Viz. Bukosek.)

  3. tonda napsal:

    Já bych tady nechtěl prodlužovat tuto diskusi,ale řeknu jen jedno.Znáš mě,já Tebe,ale ráno jsem byl taky překvapený,že Ariana už startovala!V tomto případě souhlasím,že to nebylo napsáno jasně a jak Tě znám,bereš zpětnou vazbu a ne kritiku svojí práce,což bych si ani nedovolil.Takže bude lepší uvádět ten datum bez ohledu na naši inteligenci.Howgh!

  4. Karlos napsal:

    Jako skvělý doplněk smartphonu každého space geeka slouží aplikace např. Space flight now. Máte tam aktuální odpočet všech vesmírných startů. Kudos

  5. Jiří Gutman napsal:

    Stále pojedeme po vzoru Julia Fučíka – „…kde zítra již znamená včera“.
    Kosmonautix by asi umel udělat anketu, čemu by dávali přednost čtenáři, ale vsadím pivo, že pro někoho by stejně nebyla závazná.

    Mimochodem, tak letěla už ta raketa, přeložená na zítřek už včera či předevčírem, nebo poletí až zítra?

    • haluzarium napsal:

      No, keby ste si dali tú námahu a preskrolovali od Vášho príspevku zas úplne hore, tak teraz tzn. dnes v noci je v pravom stĺpci v sekcii Krátké zprávy informácia o úspešnom oddelení družíc. Dokonca nie je potrebné ani zdĺhavo krútiť kolečkom na myši. Na klávesnici sa nad smerovými šipkami nachádza také krásne tlačítko HOME. To keď stlačíte dostanete sa bez námahy až informácii o ktorú máte záujem.
      🙂 – smajlík
      ___
      Mimochodom, tiež som za nezáväznú anketu. Boli tu už rôzne ankety ohľadom čitateľských preferencií,
      (napr. Jak se Vám líbí krátké zprávy?, Co máte na našem portálu nejraději?, Kolik u nás čtete článků? …)
      tak nevidím dôvod aspoň informatívne nerozseknúť aj problematiku zrozumiteľnosti a užívateľskej prívetivosti ohľadom časových koordinátov aktuálnych vesmírnych misií. Bolo obdobie, keď som pre info o najaktuálnejších štartoch rakiet išiel rovno sem. Žiaľ, doba sa zmenila , a tak je pre mňa oveľa jednoduchšie sa trocha pomordovať s veľmi chatrnou angličtinou a ako inteligenčný test mi bohate postačí jednoduchý prepočet UTC na SEČ/SELČ a kliknúť rovno na spaceflightnow.com
      Istú zanovitosť šéfredaktora chápem v prípade prenosov, ktoré sú Živě a česky na MALL-TV, ale článok ktorý odkazuje na YT arianespace … ?

  6. MilAN napsal:

    Jako technikovi se mi příčí údaj „zítra večer v 18 hodin “
    Přišel jsem na tento web pro informaci, ne si testovat inteligenci ( nebo se nechat testovat ). Místo informace se musím prokousat systémem myšlení a logiky autora. To je opravdu nepřekousnutelné napsat: „start je ve středu“ nebo „start je 26.listopadu“ ?
    Zajímalo by mě, jak se dá vypořádat s případem, že článek je datován 10.listopadu , pak se dočtu , že start je zítra, a pak se start zase odloží a bude opět napsáno start zítra ? To bude asi vyšší test logiky , ne ?
    ——
    Takže, za sebe prosím – normálně lidsky, konkrétní údaj, bez testů inteligence.
    —-

  7. Bukosek napsal:

    Krucipísek Dušane, mohl by jste mě prosím začít urážet tím datumem. Fakt by mi to bodlo. Děkuji 🙂

  8. rmn napsal:

    Přidám se taky ke Svazu hloupých (ale věrných) čtenářů. Když je start odložen výše uvedenou větou s určením „zítra“, tak nevím, jestli se to vztahuje k okamžiku vydání článku (vím, datum nahoře) nebo k okamžiku vložení věty (v původním článku nebyla), což může být až po půlnoci. A navíc nevím, jestli to není oznámení o druhém odložení… Pak tedy hledám v komentářích, ale ty jsou pouze na téma „zítra“… Ufff…

  9. Vít Blahouš napsal:

    Proto bedlivě sleduji kosmonautix včera, dnes a zítra, v sobotu večer a v neděli ráno 😀

  10. Marek Kraus napsal:

    Taky mě to mate, a proto se často podívám na spaceflight.com:

    „After a four-day delay due to a ground power supply anomaly and unfavorable weather, Arianespace plans another launch attempt at 4:09 p.m. EST (2109 GMT) Tuesday…“.

    Takže je to jasný, je to dneska 😉

  11. Pavel Kralicek napsal:

    A jako pri kazdem startu a jeho posunu je tu dle ocekavani dalsi pekna diskuse na tema “vcera, dnes a zitra”! Prosim vsechny, kterym to tolik vadi, aby se nad to povznesli a povazovali to za neco jako pihu nad rty u Cindy Crawford, proste za neco co dava kosmonautixu jeho charakter…zivot pak bude mnohem jednodussi, verte mi…sam uz jsem se s tim smiril a ted uz mi to datum vubec nechybi…opravdu!;-)

    • Josef Frolík napsal:

      Souhlas, už jsem si také zvyknul.

      Postup je vždycky stejný:
      Pokud je v textu relativní časový údaj, kolečko na myši jede na plnej knedlík nahoru a hledám datum vydání článku. Autora hledat nemusím, protože ten je v tu chvíli jasný :-).

      Jak pravil klasik:
      „Můžeme o tom vést spory,
      můžeme s tím nesouhlasit,
      ale to je tak všechno co se proti tomu dá dělat.“

    • Gertrudo napsal:

      To by kosmonautix musel mat stale rovnakych citatelov a ziadnych novych.
      Ano stari si zvykli, ale novi sa budu na toto stale pytat.
      Kym tu budu terminy zajtra, dnes a pozajtra tak takato diskusia bude stale.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jak jsem psal, předpokládal jsem, že čtenáři našeho webu dokáží tuto informaci zpracovat. Mýlil jsem se, mrzí mne to a budu se muset sám zamyslet nad tím, jak se k tomu postavit, ale je to smutné.

      • Jiří Sléžka napsal:

        Já se také hrdě přihlásím k (spíš) neochotě zpracovávat relativní časové údaje. Odvádí to pozornost a zvyšuje pravděpodobnost chyby. Nečekaně jsem ajťák a když píšu nějaký report, který popisuje nějakou přesnou událost, důsledně píšu relativní i absolutní údaj. S inteligencí čtenářů to nemá nic společného. Prostě budu vděčný, pokud se k relativnímu časovému údaji podaří přidat i ten absolutní. Když se tak nestane, nic se neděje.

      • Gertrudo napsal:

        Pozerajte sa na to naopak.
        Server zacina mat sirsi zaber a viac ludi sem chodi.
        Hlavne kvoli paradnym kvalitnym a putavo pisanym clankom a samozrejme aj kvalitnym prenosom.
        Mne osobne to nevadi ci zajtra alebo dnes, ale chapem ze ludia s tym maju problem.
        Je to na Vas, ale bude to boj s veternymi mlynmi, novi citatelia sem budu stale pribudat:)

      • Tinu napsal:

        Zdravim,
        Ja si opravdu nemyslim, ze byste nekoho urazel tim, ze date do vety konkretni datum.

        Me naopak prijde, ze tento Vas pristup trosicku srazi web na uroven hobby fanklubu. Neberte to spatne, prace kterou zde odvadite je naprosto uzasna a denne Vas web navstevuji a clanky hltam jednim dechem. Ale vzdy mi prijde usmevne jak lpite na neuvadeni datumu pod zaminkou inteligence ctenaru.

        Jsem veliky odpurce „vodeni za rucicku“, ale v tomto pripade kdy se startovaci okna uvadeji kolikrat i s presnosti na sekundy trvat onom „zitra“ mi prijde spis neprofesionalni.

      • Broněk napsal:

        Omlouvám se, že nejsem z nejbystřejších, ale já kolikrát nevím ani kolikátého je. Takže kromě zarolování nahoru na datum článku, musím ještě mrknout kolikátého dnes je a zpracovat to. Přimlouval bych se za variantu, kterou psal níže Marek Kraus: datum + název dne. Ale to už je silné kafe.

      • lvy napsal:

        Já bych ještě dodal, že na telefonu se nikam doprava nahoru nepodivám,protože tam nic není.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        V mobilní verzi datum je. Viz obrázek.

      • hanh napsal:

        Tak chodím tu tak minimálně 3 roky každý den. Tak nevím, jestli jen ti noví. A před tím to bylo alespoŇ obden.

        Když jsem se probudil z umělého spánku ve špitále, tak jsem prý chodil pořád na tento web a to jsem si pamatoval na začátku jen několik minut .. a výmaz. Až tak po 14 dnech se mi přestavala mazat pamět. 😀 Ke konci se mazalo 24 hodin.

        Takže tento web má pro mne i osobní pouto. Děkuji

  12. milda napsal:

    Nejlepsi bude psat jenom datumy. Prisel jsem o obvykly pristup k webu tak ho navstevuji nepravidelne treba na chvilku v praci a pojmy jako ‚zitra‘ me treba kolem pulnoci dezorientuji.
    Pripojuji se k vyse zminenemu.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Chápu Vás, ale zkuste to vzít jako podnět k přemýšlení. Na internetu se stále více věcí servíruje polopatě, aby o nich lidé nemuseli přemýšlet. Uživatelé internetu tak mentálně leniví. My chceme, aby naši čtenáři dělali to, čeho jsme si u nich vždy tolik vážili – aby při čtení našeho webu přemýšleli. A podívat se na datum vydání článku a rovnat si podle toho slovo zítra je to nejjednodušší. Ještě chci říct, že data používáme také – ale jen pokud je dané datum vzdálenější než včera nebo zítra.

      • hanh napsal:

        A jak poznám, že je to datum vydání a né posledního Editu? Když navíc byl na 100 % editován. Bylo by dobré napsat, co to datum znamená.

        Právě, že chcete, aby člověk přemýšlel … bohužel to přemýšlení otevírá jen otázky bez odpovědí a následnou nepřehlednost.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Na našem webu se uvádí pouze datum zveřejnění, nikoliv datum poslední editace.

      • Martin Nováček napsal:

        Souhlasím s panem hanh, při psaní/čtení mailů oceňuji, když se nepoužívá „zítra, za týden a pod.“, protože občas se maily čtou po delší době a pak je nejjednodušší si přečíst datum. Stejné je to s články. Zrovna tak se mi vždy nepodaří přečíst článek v oblíbeném kosmonautix v den vydání. Nemyslim, že pojem „zítra“ zlepší čtivost článku oproti použití datumu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nemělo to zlepšit čtivost článku, byl to jen obyčejný předpoklad, že naši čtenáři jsou bystří za vládnou to. Skutečnost, že tomu tak není, je pro mne osobně zklamáním. Jak jsem psal, kdybych si někde přečetl větu „start byl odložen na zítřek (26.listopadu)“, tak si řeknu, že autor textu nemá o čtenářích a jejich samostatném úsudku valné mínění, když jim takhle vše polopaticky vysvětluje. Musím se s tím nějak osobně srovnat, ale bolí to.

      • hanh napsal:

        Pane Majere, nemusíte se bát, že byste tímto urážel čtenáře. Čtenář jistě ocení, když se články budou snadno číst a nebudou vytvářet nejasnosti.

        Malý postřeh ještě pro zasmání. Podobně věc jsem řešil věc pár týdnů zpět, když jsem byl a několik hodin posunut v jiném časovém pásmu. Číst o něčem, že je to „dnes večer“ a přitom to bylo pro mne zítra ráno 😀 😀 To si člověk nemůže dát ani sklenku vína 😀

        Děláte fantastickou věc!!

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jsme moc rádi, že nás čtete. Nechám si to ještě projít hlavou, je to pro mne takové hlubší téma.

      • Lukáš Sedláček napsal:

        Dobrý den pane Majere, tady opravdu není o čem přemýšlet. Přidávám se k jiným diskutérům a apeluji na Vás, abyste v článcích v případě použití příslovečného určení času uváděl (a ne jen Vy, prosím o to i ostatní redaktory) i přesné datum. Tento web je zaměřen na kosmonautiku, což je obor, který je do jisté míry definován naprostou faktickou přesností a měl by pracovat s formulacemi, které za žádných okolností nepřipouští sebemenší pochyby.
        Chápu, že se Vám osobně něco takového může zdát zcela zbytečné a svůj postoj jste již několikrát vysvětlil, ale opravdu tomu tak není. Čtenáři na Vaše články přistupují z různých zdrojů, za různých okolností, na všelijakých zařízeních a v různých denních dobách. Někdo svěží, někdo unavený po práci. Někdo natěšeně, někdo z nudy, aby jen zabil čas. Troufám si tvrdit, že datum zveřejnění je ta poslední věc, na kterou se v takovýchto různých situacích čtenáři primárně zaměřují. Zaujme je nadpis, nebo téma článku, kliknou na odkaz a čtou. Data zveřejnění si vůbec nemusí všimnout. To, co teď napíšu, Vám asi bude připadat jako věc z jiné planety, ale jde především o pohodlí při pročítání. Dokážu si totiž představit, že pokud se čtenář musí scrollováním vracet nahoru na článek, aby si ověřil datum jeho zveřejnění, je to pro něj zkrátka otravné. Asi si teď ťukáte na čelo a říkáte si, že zatočit kolečkem na myši svede každý a ten zlomek vteřiny, který to zabere, je zanedbatelný. Ale někdo se třeba v psaném textu orientuje hůře a hledat pak v hustém textu místo, kde předtím skončil s čtením pro něj může být zbytečně frustrující.
        Z reakcí pod tímto, ale i pod několika staršími články, je myslím zřejmé, že tato záležitost není pouze minoritním výstřelkem věčných nespokojenců.
        Váši práci obdivuji a kosmonautix.cz čtu každý den. Velmi vám fandím a moc bych si přál, aby kosmonautika obecně dosáhla v povědomí české populace daleko výše, než je tomu doposud. Možná právě takovéto detaily jsou tím pomyslným jazýčkem na vahách pro některé čtenáře, kteří by jinak strávili na tomto webu více času.
        Omlouvám se za předlouhý příspěvek, snad jsem Vás pozitivně inspiroval ke změně Vašeho postoje 🙂
        Lukáš S.

      • lvy napsal:

        Přiznám se, že toto jsem od vás nečekal, takže možná něco, co vám pomůže ve vašem rozhodování. Uvědomte si, že já váš čtu taky občas z jiného časového pásma a tak naopak velice oceňuji to, že je čas uveden vč. např. SEČ. Je pravda, že některé servery používají systém, který konvertuje datum a čas podle místa, kde je stránka čtena, ale to si myslím, že není potřeba.

  13. hanh napsal:

    Pěkný den,
    prosím o drobné vylepšení. Kosmonautika je plná odkladů a různých změn.
    Byl jsem dnes zmaten na kdy se vlastně přesunuje start Ariane 5.

    V textu: „Start byl kvůli špatnému počasí odložen nejdříve na zítřek ve 22:09 SEČ.“ neříká kdy je dnes a kdy zítra.
    Nechce se mi věřit, že text máte tak dokonale naprogramovaný, že se slovo zítřek po půlnoci změní na dnes atd. nebo datum.

    Snad nebude těžké obohatit text o datum: „Start byl kvůli špatnému počasí odložen nejdříve na zítřek ve 22:09 SEČ. 26. 11. 2019“

    Matoucí to bylo i vzhledem k tomu, že o odkladu se psalo již v „Krátkých zprávách“ 23. listopadu 19:46.
    Ale nový odklad se tam neobjevil.

    Děkuji

    Pro rejpaly:
    Ano existuje možnost si to dohledat na jiných servrech, ale to tu pak člověk nemusí chodit.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký den,
      vůbec nemusíte chodit na jiné weby. Stačí se podívat, kdy byl článek vydaný a máte hned jasno.

      • hanh napsal:

        Je to datum poslední aktualizace nebo vydání, datum napsání článku (vůbec nemusí ve shodě s datem vydání)
        Už to, že si vůbec jde položit tuto otázku značí, že si ji položí jistě desítky % uživatelů, zvlášť, když v je článek po jeho uvedení aktualizován.

      • Jan Kučera napsal:

        Již někoklikrát se pod články objevil obdobný podnět. Pan Majer vždy reagoval tak jako nyní, tedy obhajobou stávajícího systému s poukazem na inteligenci čtenářů a možností kontroly data vydání článku. Lze samozřejmě říci, že my čtenáři jsme tady jen na návštěvě a pravidla zkrátka určuje pán domu. Na druhou stranu v kosmonautice, víc než kde jinde, je na prvním místě přesnost. Vzpomeňme na Mars Climate Orbiter, nebo Ariane 5 a její „integer overflow“, kde v podstatě drobné nepřesnosti způsobily ztrátu mise. Ostatně pro dosažení této přesnosti jsou ve všech „kosmických společnostech“ jako jsou ESA, JAXA, NASA atd. popisovány stohy papíru, každý detail je zkoumán ze všech stran, všechny výpočty se vícenásobně kontrolují a dbá se na jednoznačné označení prvků různých sestav. A právě ona jednoznačnost, v kosmonautice tolik žádaná, ve slovním označení dne startu chybí. Pokud tedy (a podle odezvy se nejedná o jednotlivce) někteří čtenáři kvůli nejednoznačnému uvedení termínu startu o tento start přijdou, jedná se o rovněž o ztrátu mise. Vaší mise. Mise kterou kosmonautix rozšiřuje povědomí o kosmonautice. A to je škoda.

        Tak či onak popozítří (odstartuje-li zítra Ariane) to už bude jedno.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Víte, máte v mnoha věcech pravdu, ale dovolím si říct něco z druhé strany. Náš web chce ukazovat krásy kosmonautiky co nejvíce lidem. Ale na druhou stranu se nechceme vlísávat do přízně úplně všem. Někde je prostě imaginární čára, pod kterou klesnout nechceme. Stojíme o to, aby si diskuse na našem webu udržely nějakou úroveň a nechceme spadnout na úroveň novinky.cz a podobně. Rozhodně tím teď nemířím na nikoho konkrétního a nechci nikoho urazit. Chceme zaujmout veřejnost, ale zároveň to nechceme dělat za každou cenu. Teď to trochu přeženu, tak to neberte, prosím, doslova. Můžeme to považovat za jakýsi lakmusový papírek. Pokud někdo nezvládne složit datum vydání se slovem zítra v textu, tak pravděpodobně není naše cílová skupina. Vždyť to přece není nic těžkého. Nedělejme z našich čtenářů neschopné lidi. Já našim čtenářům chci věřit a proto si myslím, že jim tohle nemůže dělat problémy, stačí jen trochu chtít. Mámeskvělé čtenáře, kteří naše diskuse pravidelně obohacují. Věřím, že jsou to lidé bystří.
        P.S. To, že tady tyto názory několik lidí prezentuje, ještě neznamená, že tu není klasická mlčící většina, které to problém nedělá.

      • hanh napsal:

        Omlouvám se, ale na tohle musím reagovat.

        Pracuji v IT docela dlouho a není týdne, kdy by nemuselo k něčemu vracet, a opravovat, protože „někdo myslel, že je to jasné“

        Pěkně české přísloví říká: „Myslet si znamená ho**o vědět.“

        Argumentací cílíte na inteligenci čtenářů, ale právě schovávat kvíz do článku opravdu nemusíte nebo klidně budete psát „Ariane 25(na minus druhou)“? Haha sranda. „Však sranda a čtenáři jsou inteligentní.“ Je to blbý vtipek.

        Článek nepřináší bohužel to nejzásadnější pravdivé fakta.

        A klidně stačilo napsat, že je to problém změnit v redakčním systému. Je to technický problém. Ale do textu to napsat jde snad. Opravdu mi přijde divné, že si po Vaší jindy přesnosti a odbornosti takto teď před nami šlapete.

        Není to třeba víc hrotit nebo brát osobně. Omlouvám se některá slova, co to měly vyhrotit.

        Jen bude opravdu lepší příště lepší „… start je odložen a zítřek. 26.11.2019 23:xy“

        Toto je fakt, nemá to být hádanka.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já to rozhodně neberu špatně a rozhodně si nemyslím, že jste diskusi nějak vyhrotil. Diskutujete k tématu a slušně, takže není důvod se za cokoliv omlouvat. Víte, já si nemůžu pomoct, ale mám neodbytný pocit, že kdybych slovo zítra doplnil konkrétním datem, tak že je to jako kdybych dělal ze čtenářů nesvéprávné blbce, což opravdu nechci. Připadá mi to jako vodění dítěte za ručičku do školky. Já kdybych si něco takového někde přečetl, tak mám dojem, že si administrátor o svých čtenářích myslí, že nejsou schopni vlastního úsudku. Opravdu bych nechtěl aby někdo náš web takto vnímal.

      • lvy napsal:

        Maximálně souhlasím s hanh, takto je to pro mě totálně nesmyslné, protože netuším na kdy je vlastně odklad. Bohužel je to již místní kolorit a asi s tím nejde nic dělat. Podobných problémů je zde více, ale chápu, že je to něčí záměr a že se brání změně a tudíž s tím asi nejde nic dělat. Já to beru tak, že je to škoda, protože jsou tady skvěle napsané články a celkový dojem pak kazí úplné maličkosti, které chybí k dokonalosti.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.