Voyager-2 změnil orientaci

Sonda letící již v mezihvězdném prostoru přešla na orientaci svého druhého senzoru na referenční hvězdu α-Lyr (Vega).
20. listopadu 14:40

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Voyager-2 změnil orientaci”

  1. Petr Scheirich Redakce napsal:

    Aha, takže je to trochu jinak, než v mém předchozím komentáři.
    Orientační systém sondy používá Slunce (tak, aby hlavní anténa mířila stále k Zemi) a pak jednu z hvězd (viz seznam v předchozím komentáři) ve směru přibližně kolmém na Slunce, aby byla sonda orientována i v druhé ose. A to co se teď stalo je to, že jednu z těch hvězd vyměnili za novou. Ale Slunce se to netýká.
    https://pds-rings.seti.org/voyager/rss/vg1host.html

  2. Alois napsal:

    Sonda zřejmě v prostoru rotuje tak, aby paprsek rádia směřoval k Zemi, tedy vlastně ke Slunci. Předpokládal bych že osa rotace musí být orientována na Slunce a měla by být totožná s osou talíře antény. Nevím jak široký je paprsek, v každém případě musí být Slunce při nové orientaci někde poblíž středu paprsku. Čili obě hvězdy musí být při pohledu z Voyageru velice blízko a jevit podstatný rozdíl ve hvězdných velikostech, aby je orientační systém odlišil.
    Je fantastické jak padesát let staré sondy fungují a ve zcela neuvěřitelné vzdálenosti se kterou zcela jistě Američané nepočítali.

  3. Petr Scheirich Redakce napsal:

    To je celé nějaké nepochopení toho tweetu. Nepíše se v něm, že vyměnil Slunce za Vegu, jen že začal používat Vegu (místo nějaké jiné hvězdy).
    Slunce ve vzdálenosti Voyageru 2 je stále bezkonkurenčně nejjasnější hvězda na obloze (má tam -16.3 magnitudy). Ale jestli tomu správně rozumím, Slunce se pro orientaci sondy vůbec nepoužívá. Seznam hvězd používaných pro orientaci Voyageru 2 je např. zde (str. 25): http://web.mit.edu/jbelcher/www/VoyagerInterstellar.pdf

  4. frank napsal:

    Nádhera, podle mě tým kolem Voyagerů musí cítit skutečnou hrdost na výkon těchto veteránů. Voyagery jsou jedním z důkazů, že ve vědě a výzkumu je rozhodně lepší “ chytit příležitost za pačesy“ než čekat na “ lepší budoucí technologie“. Tiše doufám, že v palivových článcích je ještě nějaká rezerva a dočkáme se signálu i kolem let 2027-2030

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.