Firefly Aerospace spolupracuje s Aerojet Rocketdyne

Společnosti Aerojet Rocketdyne a Firefly Aerospace společně oznámily spolupráci, která umožní využít možnosti obou firem, aby mohly poskytnout flexibilní, udržitelná a vysoce konkurenceschopní řešení pro přístup do kosmického prostoru. Společně se chtějí zaměřit na rostoucí trh s malými a středně velkými družicemi – ať už na nízkou či geostacionární dráhu Země, ale i k Měsíci. Firelfly do společného úsilí věnuje rodinu svých raket a chystané kosmické služby, Aerojet Rocketdyne přidá zkušenosti s vývojem pohonných systémů, pokročilými výrobními procesy, či pojištěním mise pro komerční, průzkumné a vládní mise.

Průřez raketou Alpha

Průřez raketou Alpha
Zdroj: https://firefly.com

Naše strategické spojení s Firefly nabídne konkurenční řešení pro vznikající požadavky na trhu. Budeme využívat pokročilých návrhů raket od Firefly, pokročilých pohonných systémů Aerojet Rocketdyne a špičkových technologických možností obou společností,“ uvedla Eileen Drake, prezidentka Aerojet Rocketdyne a dodala: „Firefly a Aerojet Rocketdyne budou poskytovat zejména služby, které splní vznikající požadavky na národní bezpečnost.

Premiérový let rakety Alpha od firmy Firefly je plánován na první čtvrtletí roku 2020 z Vandenbergovy základny. Vyhrazená mise má stát 15 milionů dolarů a tato raketa má být schopna doručit na nízkou oběžnou dráhu tunový náklad, na heliosynchronní dráhu pak 630 kg. Aerojet by měl před premiérou rakety Alpha pomoci s expertízou výrobních procesů dílů pro motory Reaver na prvním stupni, u kterých by se dal použít 3D tisk. Ten by se měl v širší míře uplatit u vylepšené verze Alpha Block 2, kdy se 3D tisk využije u motorů prvního i druhého stupně. Díky těmto zlepšením by měla raketa na heliosynchronní dráhu dopravit více než 800 kg. Zapojení 3D tisku podle oficiálního prohlášení sníží náklady a zvýší spolehlivost.

Jsme rádi, že můžeme spolupracovat s Aerojet Rocketdyne v rámci této nové smlouvy o spolupráci. Mají bohaté zkušenosti a nabízí jedinečná řešení. V kombinaci s naším již vyzrálým designem rakety Alpha je naše spolupráce se společností Aerojet Rocketdyne významným rozdílovým prvkem na trhu malých a středních raket, který umožní rychlé zvýšení výkonu raket Alpha,“ uvedl Tom Markusic, šéf firmy Firefly.

Čtyři motory Reaver na testovacím stanovišti.

Čtyři motory Reaver na testovacím stanovišti.
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Zkušenosti firmy Aerojet Rocketdyne s 3D tiskem a iontovým pohonem pro kosmický prostor by měly mít přímé využití na meziorbitálním tahači OTV (Orbital Transfer Vehicle), který vyvíjí firma Firefly. Zařízení OTV by mělo umožnit vypustit malé družice i na oběžné dráhy s výškami a sklony, které jsou mimo dosah mnoha malých raket. Toto řešení by tedy mohlo výrazně rozšířit možnosti a schopnosti malých družic. Díky využití iontového pohonu by navíc bylo možné zmenšit velikost celého systému.

Naše firma je odhodlána létat s raketou Beta, což bude naše raketa střední nosnosti. Motor společnosti Aerojet Rocketdyne AR1, který zahrnuje nejnovější pokroky v pohonné technologii, materiálovém inženýrství a výrobních technikách, je neuvěřitelně vhodný pro pohon rakety Beta vzhledem k efektivním nákladům vysoké funkční výkonnosti. Spoluprací na tomto vývoji urychlujeme čas uvedení na trh a poskytujeme našim zákazníkům vysokou důvěru v časový harmonogram, výkon a spolehlivost rakety Beta,“ doplnil Markusic.

Přeloženo z:
http://www.globenewswire.com/

Zdroje informací:
https://spacenews.com/wp-content/uploads/2019/10/Reaver-engines-879×485.jpeg
https://firefly.com/…/firefly_aerospace/images/launch/alpha/pic-alpha-complex.png
https://pbs.twimg.com/media/EE6Ig2CUUAAhcU6.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.