Záříjová kosmoschůzka 2019

Bělka a Strelka

Jako tradičně poslední středu v měsíci, to jest 25.9.2019, pořádá Kosmo Klub z.s. akci s názvem Kosmoschůzka, na níž můžete shlédnout a poslechnout si obvykle dvě až tři zajímavé přednášky z kosmonautiky a příbuzných oborů. Kosmoschůzka proběhne opět v prostorách pražského Planetária. (viz mapa níže). První část záříjové Kosmoschůzky bude vyhrazena tématu, které v současné době hodně rezonuje a sice aktivitám na Měsíci a v okolí Měsíce, které se týkají nepilotované kosmonautiky. Druhá část představí psy nejen jako kosmonauty, kteří se vydali do kosmu před člověkem, ale zmapuje úlohu psů ve vědě obecně.
Akce začíná v 17:30.

středa 25. září 2019 od 17:30 do 20:00 hodin,
Planetárium Praha
Královská obora 233,
170 21 Praha 7

vstup zdarma


zobrazit mapu

Pokus izraelské sondy Beresheet o přistání na Měsíci

Pokus izraelské sondy Beresheet o přistání na Měsíci
zdroj:space.com

Ludske aktivity na Mesiaci a v jeho okoli (02–09/2019) – Vladimír Kováč
Témou prednášky budú sondy Chang’e 4 + Yutu-2 rover + Queqiao relay satellite + Longjiang microsatellites. Ďalej histórie a priebeh misií projektu Beresheet a Chandrayaan 2.

Vesmírní psi – Lenka „Jelena“ Příplatová
První část série o zvířatech v kosmonautice zahájíme psem – prvním zvířetem, které přežilo let na orbitu. Povíme si o jednotlivých psích kosmonautech sovětského programu, ale podíváme se i do zákulisí experimentálního výzkumu na psech obecně – proč je vlastně pes vhodným experimentálním zvířetem, kdy se vlastně do hledáčku vědců dostal, a jestli jsou pokusy podobné těm sovětským možné i v současnosti.

 

Změna programu vyhrazena
Více informací na webových stránkách Kosmo Klubu, o.s. (http://klub.kosmo.cz/novinky) nebo na e-mailu Kosmoschůzek ([email protected]). Hlavním organizátorem akce je Petr Tomek – petrtomek98(c)gmail.com.
Přidejte se k události také na Facebooku!

Zdroje obrázků:
http://mek.kosmo.cz/cz/kk/kklogoc.jpg

https://blog.scienceandindustrymuseum.org.uk/animals-in-space/

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/mgt4YUPa3QbqU8hjL2fHCj-650-80.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.