Sentinel-6A je připraven na zkoušky

Jejím úkolem bude měřit z oběžné dráhy výšku vodní hladiny na celé planetě. Družice Sentinel-6A je již vybavena některými měřicími přístroji, takže nic nebrání tomu, aby začaly její zkoušky. Čas do startu, který je plánován na konec příštího roku se totiž neustále krátí. Odborníci z firmy Airbus v německém Friedrichshafenu se v minulých měsících věnovali pečlivé instalaci špičkových senzorů, které mají měřit měnící se výšku oceánské hladiny. Jelikož projekt Sentinel-6 počítá s dvojicí družic, museli odborníci pracovat na dvou exemplářích – Sentinelu-6A a Sentinelu-6B. Družice však nepoletí společně na jedné raketě – jako první se do vesmíru vydá Sentinel-6A, jehož start na raketě Falcon 9 z Vandenbergovy základny je plánován na listopad 2020.

Sentinel 6A v září 2018

Sentinel 6A v září 2018
Zdroj: https://airbus-h.assetsadobe2.com/

Jelikož odborníci zhodnotili, že Sentinel-6A splnil všechny požadované podmínky, mohlo dojít k přesunu do firmy IABG u Mnichova. Tady Sentinel-6A stráví šest měsíců, během kterých bude pečlivě prozkoumán, aby bylo jisté, že všechny jeho systémy odolají podmínkám při startu i drsnému prostředí na oběžné dráze. „Díky Airbusu jsme udělali významný krok v technickém vývoji mise. K instalaci výškoměru dojde během října,“ popisuje Pierrik Vuilleumier, projektový manažer mise Sentinel-6 z ESA a dodává: „I když půjde o dalšího člena rodiny evropského programu Copernicus, který poskytuje celou řadu informací pro řadu environmentálních služeb, je Copernicus Sentinel-6 výsledkem významného úsilí o spolupráci mezi ESA, NASA, NOAA a Eumetsat.

Sentinel-6A je připraven na zkoušky.

Sentinel-6A je připraven na zkoušky.
Zdroj: http://www.esa.int

V průběhu příštího desetiletí by měly družice Sentinel-6A a po roce 2025 i Sentinel-6B plnit roli referenčních misí, které poskytnou důležitá data pro dlouhodobé záznamy měření výšky mořské hladiny, do kterých doposud přispívaly francouzsko-americké družice Topex-Poseidon a Jason.

Vědci mohou díky čtvrt století dlouhé sérii měření výšky mořské hladiny mnohem lépe sledovat různé trendy, k jejichž pochopení je potřeba právě dlouhodobých záznamů. Kupříkladu mezi roky 1993 a 2018 se každý rok zvýšila hladina globálního oceánu průměrně o 3,2 milimetru.

Vizualizace Sentinelu-6 na oběžné dráze.

Vizualizace Sentinelu-6 na oběžné dráze.
Zdroj: http://www.esa.int

Průměr samotný však skrývá skutečnost, že tempo tohoto vzestupu roste – za posledních pět let činil tento vzestup každý rok průměrně 4,8 milimetru. Na palubě každé družice Sentinel-6 bude radarový výškoměr, který funguje na principu měření času, který potřebuje radarový puls mířící k zemskému povrchu k cestě tam a zpět k družici. Ve spolupráci s přesnými údaji o pozici družice, je možné velmi přesně určit výšku mořské hladiny. Přístrojové vybavení těchto družic obsahuje také pokročilý mikrovlnný radiometr, který bude studovat množství vodní páry v atmosféře – to je totiž faktor, který ovlivňuje rychlost šíření radarových pulsů.

Vizualizace spodní strany družice řady Sentinel-6

Vizualizace spodní strany družice řady Sentinel-6
Zdroj: http://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://airbus-h.assetsadobe2.com/…/earth-observation/sentinel/Sentinel-6-Copyright-ESA.png
https://airbus-h.assetsadobe2.com/…/Sentinel-6-Copyright-Airbus2018-M.Pikelj.JPG
http://www.esa.int/…/19685760-1-eng-GB/Copernicus_Sentinel-6A_ready_for_testing.jpg
http://www.esa.int/…/charting_sea_level/16851674-1-eng-GB/Charting_sea_level.jpg
http://www.esa.int/…/16851748-1-eng-GB/Sentinel-6_Jason_CS_to_monitor_sea-level.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Sentinel-6A je připraven na zkoušky”

  1. Milda napsal:

    By mě zajímalo, kdy a jak nastavili nějakou základní výšku hladiny, když Země je šiška? Asi otázka pro geodety, výška u Baltu a Jadranu jim nevycházela…

  2. Jan Bůžek napsal:

    Nemůžu si pomoct, ale když vidím podobu sondy dere se mi do hlavy písnička Mám malý stan …

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.