Jak se liší země-, měsíco- a marsotřesení?

Na celém světě se každou chvíli více či méně třese země. Ale naše planeta není jediným světem, kde už lidé měřili seismické vlny. Už astronauti z programu Apollo vzali na Měsíc citlivé seismometry a nejnovějším příspěvkem je mise InSight. Ta s sebou na Mars vzala francouzský extrémně citlivý seismometr SEIS. Jde bez přehánění o klíčový přístroj pro zkoumání vnitřní stavby rudé planety. Ze šíření seismických vln se dá vyčíst mnoho informací o prostředí, kterým prochází. O vyhodnocování dat se starají experti z univerzity ETH Zurich, kteří nyní ve speciální místnosti simulující zemětřesení napodobili chvění na jednotlivých světech a ukázali tak poměrně výrazné rozdíly.

Aby bylo srovnání férové a hlavně viditelné, bylo potřeba chvění z Měsíce a Marsu zesílit – v případě Měsíce milionkrát, u Marsu pak ještě o jeden řád víc. InSight zatím zaznamenal dva druhy marsotřesení – jeden s vyšší a druhý s nižší frekvencí. V rámci zkoušky bylo simulováno právě chvění s nižší frekvencí. Celou demonstraci si můžete prohlédnout na videu přiloženém níže. Je sice v angličtině, ale obejdete se i bez ní. Nejprve je simulováno zemětřesení, později měsícotřesení a úplně na závěr pak přijde marsotřesení.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://sm.mashable.com/t/mashable_in/photo/default/mars-cover_q36m.910.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Jak se liší země-, měsíco- a marsotřesení?”

  1. Milan napsal:

    „Ta s sebou na Mars vzala francouzský extrémně citlivý seismometr SEIS. Jde bez přehánění o klíčový přístroj pro zkoumání vnitřní stavby RUSKÉ planety.“ Nepredbihejte dobu 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.