Kosmotýdeník 360 (5.8. – 11.8.)

Přesně sedm dní nás dělí od zatím posledního vydání Kosmotýdeníku a tak je čas na další souhrn těch nejzajímavějších událostí, které kosmonautika za tento týden přinesla. Začneme pohledem na test rozkládacího systému pro sekundární zrcadlo dalekohledu Jamese Webba, byl to poslední velký test před konečným sestavením celé observatoře. Podíváme se také na nestandardní odlet a pokračující misi lodi Cygnus NG-11 a nepřijdete ani o tradiční rubriky. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Webb si protáhl ramena

Dalekohled Jamese Webba aktuálně prodělává konečnou integraci, při které budou sestaveny obě části observatoře do letového stavu. Ještě před tímto však musel prodělat jednu důležitou zkoušku. Šlo o zkoušku rozložení tří složených ramen, která drží sekundární zrcadlo. Je jasné, že pro správnou funkci celého Webba, je správné a přesné rozložení konstrukce naprosto zásadní.

Kontrola vyklopeného sekundárního zrcadla

Kontrola vyklopeného sekundárního zrcadla
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Celá observatoř je opravdu velká a nevejde se pod kryt žádné současné rakety. Do vesmíru proto bude cestovat ve složeném stavu a rozložení celé konstrukce, které krom vyložení sekundárního zrcadla, vyžaduje také vyklopení dvou částí zrcadla primárního, nebo rozložení slunečního štítu, bude kritickým okamžikem celé mise. Inženýři z přípravného týmu proto postupně zkoušeli všechny mechanismy, aby bylo jisté, že budou fungovat i ve vesmíru. Test vyklopení sekundárního zrcadla byl posledním velkým testem před celkovým složením teleskopu do letové konfigurace. Jelikož se jedná o rozkládání optiky dalekohledu, je jasné, že krom úspěšného rozložení je třeba rozložit konstrukci i extrémně přesně.

„Správné rozložení sekundárního zrcadla je tím, co z družice udělá teleskop – bez něj by Webb nebyl schopen provádět svůj vědecký program. Tento úspěšný test rozložení je dalším významným krokem k dokončení závěrečných prací na teleskopu,“ řekl Lee Feinberg, manažer optiky teleskopu JWST v Goddard Space Flight Center v Greenbeltu v Marylandu.

Sekundární zrcadlo bude odrážet světlo, které sesbírá velké primární zrcadlo složené z osmnácti pozlacených zrcadel a jako soustředěný paprsek jej bude posílat do terciární optiky a z tohoto místa pak konečně do čtyř výkonných vědeckých přístrojů.

Přestože se Webb v současnosti nachází ve dvou kusech, zkouška sekundárního zrcadla představuje poslední velký milník před integrací Webba do jeho konečné podoby. Tato operace byla také další ukázkou toho, že elektronické spojení mezi servisní částí a dalekohledem funguje správně a že je schopno předávat příkazy v rámci celého zařízení tak, jak bylo navrženo.

Kosmický přehled týdne:

Cygnus NG-11 odlétá

Cygnus NG-11 odlétá
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

109 dní byla ke stanici připojena automatická soukromá zásobovací loď Cygnus NG-11. Nyní je loď naložena odpadky a překvapivě nemíří do atmosféry Země. Její let bude delší než obvykle a jeho součástí bude také vypuštění několika cubesatů. Loď nesoucí jméno astronauta Rogera Chaffeeho, který tragicky zahynul při zkoušce Apolla 1, vynesla na ISS 3 162 kilogramů nákladu. Krom běžného vybavení, zásob a oblečení nesla také 40 myší, na kterých se zkoumá, jak se imunitní systém zvířat přizpůsobuje stavu mikrogravitace. Na palubě byli také dva roboti Astrobee, kteří samostatně létají po stanici, anebo výzkumné zařízení pro testovací výrobu optických vláken v kosmickém prostoru.

Loď byla před odletem naložena přibližně 2,4 tunami odpadu, jejichž cílem je žár průletu skrz atmosféru. Po odpojení však Cygnus vystoupal zhruba 40 kilometrů nad současnou oběžnou dráhu stanice, kde započne vypouštění cubesatů. Vyloženy však nebudou všechny najednou. Zhruba za měsíc se například vypustí cubesat Seeker od NASA, který po vypuštění zahájí oblet a fotografování lodi Cygnus. Ověřují se na něm především technologie navigace a telekomunikace, které by jednou byly vhodné při misích do hlubokého vesmíru. Dalším nákladem jsou například cubesaty zkoumající hustotu molekul atmosféry na nízké oběžné dráze, nebo malé družice určené pro dálkový průzkum Země původem z Egypta.

Ptáte se, proč setrvá Cygnus tak dlouho na oběžné dráze? Loď je nově osazena čtyřmi gyroskopy, které umožní orientaci lodě bez spotřebovávání paliva. Společnost Northrop Grumman si tak chce vyzkoušet dlouhodobý provoz své zásobovací lodi pro případné mise ke stanici Gateway, kde přelety a pobyty zásobovacích lodí budou delší. Loď tak setrvá na oběžné dráze do prosince a krom jiného otestuje i degradaci navigačních systémů při tak dlouhém letu. Společnost si chce dále vyzkoušet složitější řízení, když v říjnu poletí ke stanici Cygnus NG-12 a bude potřeba řídit dvě mise naráz.

Odlet Cygnus NG-11

Odlet Cygnus NG-11
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Prohlédněte si pěkné fotografie ze startu americké rakety Atlas 5 společnosti ULA, která vynášela vojenskou družici. Start proběhl osmého srpna z Floridy z rampy LC-41. Další parádní, ale starší snímky pak naleznete na flickru Alexe Poleimeniho, který je autorem aktuálních snímků ze startu.

Start Atlasu 5

Start Atlasu 5
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Časosběrný záběr na startující Atlas 5

Časosběrný záběr na startující Atlas 5
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Spaliny po úspěšném letu Atlasu 5

Spaliny po úspěšném letu Atlasu 5
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

SpaceX otestovala únikový systém z rampy 39A, který si možná pamatujete z doby raketoplánů. Lanovka, která odveze astronauty v případě potíží přímo na rampě – když ještě nesedí v lodi do bezpečí podzemního krytu. Vzdálenost 366 metrů zvládne za 20 sekund. Systém sice pochází z doby letů raketoplánů, ale lanovka musela být přemístěna výš na obslužné věži, protože loď Crew Dragon se nachází výš, než kabina raketoplánu. Video si můžete prohlédnout na serveru SpaceFlight Now.

Na závěr se podívejte na pěkný snímek z Mezinárodní kosmické stanice, kde se ke společné večeři sešla celá posádka.

Večeře na Mezinárodní kosmické stanici

Večeře na Mezinárodní kosmické stanici
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Přehled z Kosmonautixu:

Na tomto místě již tradičně naleznete přehled všech článků, které jsme za uplynulých sedm dní vydali. Pojďme na to. Týden jsme načali zprávou o tom, že začala instalace senzorů na modul pro Mars Rover 2020, které budou pomáhat s měřením podmínek během přistání. Fanoušky společnosti SpaceX zase jistě potěšila zpráva, že byly zaznamenány konkrétní kroky k tomu, aby se nová loď Starship testovala přímo na historické rampě 39A. Věnovali jsme se také připravovanému startu ruské rakety Proton, která měla vynést poslední družici systému Blagovest. Úterý již tradičně patří seriálu Svět nad planetou a ani tentokrát tomu nebylo jinak. V úterý jsme pro vás také přichystali start Falconu 9 družicí Amos 17. Start jsme vám Živě a česky okomentovali. Na Mezinárodní kosmické stanici je nyní plná posádka v počtu šesti astronautů. Podívali jsme se, kdo tam dorazil. Další start, který jste mohli sledovat – tentokrát bez našeho komentáře, byl start rakety Atlas V společnosti ULA, který vynášel armádní komunikační družici. Dočkali jste se také druhého dílu článku o cestě Ondřeje Šamárka na Bajkonur. Ačkoli Elon Musk ještě nepředstavil ohlášené změny v systému Superheavy-Starship, zauvažovali jsme nad známými skutečnostmi už nyní. Další díl seriálu TOP5 se tentokrát zaměřil na evropské stopy v programu Apollo. Když letíte na Mars, musí být jisté, že jste zcela v pořádku. Jistou formou zdravotní – oční prohlídky si nyní prošlo vozítko Mars Rover 2020. Společnost RocketLab, která provozuje malé rakety Electron se pochlubila svým experimentem, který by mohl zajistit záchranu prvních stupňů jejich raket. A o znovupoužitelných prvních stupních nyní sní a usiluje o ně i Čína, skrz soukromou společnost LinkSpace. Ta využívá stejných principů jako Falcon 9 a nyní se jim podařil skok do 300 metrů a úspěšné přistání.

Snímek týdne:

Snímkem týdne nemůže snad ani být nic jiného, než první česká barevná fotografie pořízená z kosmického prostoru. Jejím autorem je malý cubesat, česká družice Lucky 7, za kterou stojí firma SkyFox Labs. Doporučujeme sledovat aktivitu společnosti na jejím Twitteru. Fotografie byla pořízena 7. srpna.

Fotografie, kterou pořídila česká družice Lucky 7

Fotografie, kterou pořídila česká družice Lucky 7
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

SpaceX se již podruhé podařilo zachytit aerodynamický kryt rakety Falcon 9, respektive jeho jednu polovinu. Ze zachycení je tentokrát i video natáčené z dronu a je to opravdu pěkná podívaná. Kryt byl zachycen po úspěšném absolvování mise Amos-17. V současnosti SpaceX disponuje i identickým dvojčetem lodi GO Ms. Tree, která by měla sloužit pro zachycení druhé poloviny krytu.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://spaceflightnow.com/
https://www.nasa.gov/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/_o_sx32q.jpeg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/b1675157revbfinalpublish.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/08/cygnus_depart1.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/08/aehf_5-1.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/08/aehf_5-2-1.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/08/AEHF-5_3-1.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EBUpHtVXkAAlSfw?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Kosmotýdeník 360 (5.8. – 11.8.)”

  1. Alois napsal:

    Dovolil bych doplnit si poslední korekci indické sondy vypuštěné k Měsíci z 6.8. , zhruba za dva provede manévr TLI.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.