ŽIVĚ A ČESKY: Odložený Proton čeká na start

Původně měla raketa Proton odstartovat z Bajkonuru už 21. června, ale nakonec se neletělo. Problém byl s akumulátory na palubě vynášeného nákladu. Během předstartovních operací došlo k jejich předčasnému aktivování a kvůli tomu došlo k vyčerpání energie z baterií na horním stupni Block DM. Závada se nedala opravit na startovní rampě a proto se musela raketa vrátit do montážní haly. Nyní již opět stojí na kazašském kosmodromu a čeká na start, který by měl přijít již zítra – v pátek 12. července ve 14:31 našeho času. Rádi bychom Vás pozvali na sledování našeho komentovaného přenosu.

Náš přenos spustíme zhruba 20 minut před startem, tedy okolo 14:10 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Ve vloženém okně naleznete i záznam vysílání, který by měl být k dispozici zhruba dvě hodiny po ukončení přenosu, děkujeme za pochopení.

EDIT: 12.7. 8:15
Státní komise dnes ráno rozhodla, že se využije záložní termín startu, tedy 13.7. Jinými slovy – dnes se nepoletí.

EDIT: 11.7. 17:50
Předletová inspekce na rampě údajně odhalila blíže nespecifikovanou závadu na nosné raketě. Momentálně probíhá analýza, zda se může pokračovat v přípravách na zítřejší start, nebo zda dojde k odkladu o 24 hodin. O případných změnách Vás budeme informovat.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
http://www.russianspaceweb.com/

Zdroje obrázků:
https://planetary.s3.amazonaws.com/assets/images/spacecraft/2016/20161101_Spektr-RG.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.