Galileo stále není funkční

Po kolapsu evropského GPS minulý čtvrtek se podařilo opravit několik pozemních segmentů systému. Termín zprovoznění zatím není znám.
17. července 7:15

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Galileo stále není funkční”

  1. frank napsal:

    Situace začíná být po týdnu ve své podstatě vágních výmluv neudržitelná a reputace/důvěryhodnost Galilea dramaticky klesá.
    Systém, který zatím stál cca 13 miliard EUR a měl garantovat “ evropskou civilní nezávislost“ na systémech USA,Ruska a Číny se v nynější “ zkušební fázi“ potýká se synchronním výpadkem italského a německého centra řízení, což je věc neuvěřitelná a ve srovnání s již dvě desetiletí ověřenou stabilitou GPS naprosto nevídaná.
    Při současných( částečně výsledek sankcí) a  minulých problémech Glonassu ( totální výpadek tuším roku 2014 nebo 2015)a při politické nemožnosti spoléhat na Čínský Beidou se Evropa opět ocitla v pozici úplné závislosti a plány na “ gps ekonomiku „( třeba satelitně řízenou dopravu nebo zemědělství ) jsou asi na nějakou dobu v troskách…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Myslím si, že to jsou rozhodně nepříjemné problémy, ale jsou nezbytné pro budoucí hladký provoz.

      • frank napsal:

        Problémem je hlavně současný mediální výstup společnosti , který spíš připomíná chování typického českého providera internetu v době výpadku.
        Známe to, operátorka/ operátor na telefonu dokola opakuje klientům “ že systém čelí nespecifikovanému výpadku a že se neví jak dlouho to bude trvat a čeho je příčinou“.
        Jenže tohle není nějaký Internet-Na-doma v Kotěhůlkách, tohle je kritický servis na kterém je momentálně závislé asi 10 procent HDP EU, respektivě servis, který by měl nahradit kritickou závislost na americkémGPS a který momentální informační netransparentností pohřbívá důvěru…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Systém je pořád ve fázi testování – byť už v pokročilé fázi, kdy do něj mají přístup běžní uživatelé. Věřím, že podobné komplikace pomohou vychytat mouchy před ostrým provozem.

      • frank napsal:

        Mě nejvíc děsí, že centrum je v Praze, tak aby to na nás nehodili 🙁

        Nu a testování ?Tak máme jen deset let zpoždění, funkčních je jen 22 z 26 družic na oběžné dráze přičemž jich pro proponovanou přesnost potřebujeme 30 i se zálohami.

        Navíc v listopadu se bude hlasovat o dofinancování , k dnešním 13 miliardám se žádá přihodit dalších 10 miliard EUR, není vhodná doba na nevysvětlitelné týdenní výpadky..

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Toho bych se nebál. To, že je u nás sídlo přece neznamená, že máme za systém plnou zodpovědnost a cokoliv se na něm pokazí, musí být naše chyba.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.